Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Šumava lyžně-pivní

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Šumava lyžně-pivní

Šumava lyžně-pivní [p798][p1038]

Letošní zima-nezima už se sice nachýlila ke konci, na horách tomu však nic nenasvědčuje. Lyžování jsem si letos moc neužila, i rozhodla jsem se to změnit alespoň v závěru sezóny. Prázdniny již skončily a tak nebyl problém sehnat ubytování i v tak exponovaném místě, jako je šumavská Kvilda. Znalci již tuší, že tato destinace nebyla vybrána náhodně. Leč popořádku.

Na Kvildu se jede přes Vimperk, takže první pivní zastavení plánuji v Šumavském pivovaru, nacházejícím se v centru města. Dokonce i stůl jsem předem zamluvila - co kdyby náhodou… Vypadalo, že akci nemůže nic zmařit. Jenže ... toho dne se České dráhy „překonávaly“ více, než měrou obvyklou. Nejdříve závada na lokomotivě a čekání cca 50 minut na další a posléze prasklý izolátor a výpadek napětí v troleji. Na více než hodinu zpožděný vlak samozřejmě přípoje nečekají, takže doba na návštěvu Šumavského pivovaru, včetně cesty z vlakového nádraží a zpět na nádraží autobusové, se smrskla na pouhou hodinu, neboť jsme museli stihnout poslední autobus toho dne, který na Kvildu jel.

Vimperk a jeho pivo
Vimperk a jeho pivo

Přesto však, díky velké ochotě samotného pana majitele, Ing. Ivana Hojdara, jsme nejen stačili ochutnat sortiment místního moku, ale zvládli jsme i rychlou exkurzi. Tímto mu vyslovuji velký dík. Pivovar se nachází ve starobylém domě ze 14. století se zachovanými původními historickými sklepy a kamennými zdmi. Pivo se ve Vimperku vařilo od století třináctého do roku 1967. Šumavský pivovar navázal na tradici vaření piva v roce 2010.

Restaurace s varnou
Restaurace s varnou

K pivovaru patří restaurace, v níž jsou umístěny varné nádoby o obsahu 200 l. Spilka je otevřená a pivo zraje v sudech. Oboje je umístěno ve sklepě. Základní sortiment – světlý, polotmavý a tmavý ležák - doplňují různými speciály. V době naší návštěvy to byla zázvorová 13°. Kromě tmavého piva, které zrovna došlo, jsme ochutnali ode všeho. Světlé byl klasický ležák, zázvorové jen s jemným nádechem zázvoru. Mně osobně nejvíc chutnal ležák polotmavý, jehož jsme si i PETku odnesli.

Spilka - sklep
Spilka - sklep

Snad každý návštěvník Kvildy, i krátkodobý, určitě zavítá do místní vyhlášené pekárny. Nejen na výborné pečivo a sladkosti, polévku či oběd. Hosty láká už i místní pivo. Pivovárek, který je umístěn v přístavku vedle pekárny, je zatím ještě ve zkušebním provozu, takže pivo není vždy na čepu. Po plánované kolaudaci v dubnu by se měl naplno rozjet od května. Když jsme na Kvildě byli loni v srpnu, vládli prostorami ještě zedníci, teď už se dokončuje i pivovarská restaurace.

Přístavek s pivovarem
Přístavek s pivovarem

Technologie, o které se šíří nejrůznější fámy, byla připravena pro rozšíření mačického minipivovaru, leč k tomu již nedošlo a byla použita právě na Kvildě. Původní Mačice jsou prý zakonzervovány. Sládkem na Kvildě je pan Benada, který dříve provozoval mačický minipivovar.

Budoucí pivovarská restaurace
Budoucí pivovarská restaurace

Jedna várka obnáší 400 l, vaří se na 3 rmuty. Pod varnou nádobou, určenou pro chmelovar, se topí dřevem, jinak je otop elektrický. Spilka je otevřená, pivo zraje v malých tancích. V budoucnu se předpokládá rozšíření kapacity, jak spilky, tak i tanků. V sortimentu je (bude) střídavě 8° Osmerák, 10° Desaterák, 11° Lišák a 12° Dvanácterák. Lze očekávat občas i nějaké speciály.

Technologie na Kvildě
Technologie na Kvildě

V době naší návštěvy byla na čepu nejprve světlá 10° a poté 12°. Prvně jmenovaná mně osobně připadala dost vodová s výraznou hořkostí. 12° byla solidní, klasický ležák, na zahnání žízně po lyžování výborný. Nebyl by problém, dát si nášup, leze to však poněkud „do peněz“. Cena ležáku je 35 Kč za 0,5 l. V každém případě je pivovárek na Kvildě dobrým počinem a uvidíme, jak si povede dál.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 9472x] [19. březen 2012]
[Minipivovary] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jarlib

středa, 16. leden 2013
17:59

jarlib

Potvrzuji hodnocení paní Jany ohledně Desateráka i Dvanácteráka - platilo i na Silvestra 2012. Dále byla na čepu i vynikající polotmavá 14°-ka. Na 16°-ku jsem po 25 km na běžkách neměl odvahu. Výčep je působivě vyzdoben ve stylu filmu Král Šumavy, Galapetrův futrál na housle nevyjímaje (a pan vrchní tvrdil, že samopal v něm rozhodně je...)


napsal(a): jarlib [Odpovědět]

yerka

středa, 16. leden 2013
21:23

yerka

to jarlib: Ano, v srpnu 2012 nám bylo dopřáno pohlédnout do futrálu na housle a samopal tam byl. Samozřejmě asi replika, jak se domnívám :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Haha Bimbi

pátek, 11. květen 2012
14:38

to Milan: Májová pěna je festival pivovarů Plz. kraje a tam Kvilda neleží. Stačí si přečíst propozice pořadatele a pak není nutné rozpoutávat flame.


napsal(a): Haha Bimbi [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
10:27


posted by: Inzerce

Milan

čtvrtek, 10. květen 2012
21:49

Milan

Tak přeci jen Kvilda vaří! Fám se šíří hodně... Mrzí mě, že nebudou na 1.ročníku Májové pěny na zámku v Nebílovech. Na pivo od pana Benady jsem byl zvědavý... Několikrát jsem majitele i pana sládka obesílal, ale bez odezvy. Když nejde Mohamed k hoře, bude se muset vypravit do Kvildy! :-)


napsal(a): Milan [Odpovědět]

brigádník

čtvrtek, 22. březen 2012
18:13

S tím jak tady všichni chválíte pekárnu Kvilda budu trochu nesouhlasit. Dostalo se mi té cti, že jsem mohl být na brigádě v již zmíněné pekárně a mohu Vám říct, že paní vedoucí Marie je tak laskavá, že by s vámi nejraději vytřela podlahu a vyždímala z vás všechny zbylé peníze. V pekárně se brouzdá mlsný kocour a myškama kolem pytlů mouky se to jen hemží. Tím nechci nikoho odradit od lahodných rohlíčků či výborného chleba, ale trocha pravdy je vždy dobrá, nemyslíte?


napsal(a): brigádník [Odpovědět]

hroch

úterý, 20. březen 2012
09:10

hroch

Díky za článek. Na dvanácterák z Kvildy se těším. V létě určitě ochutnám. Ta cena bohužel alespoň v plné sezoně bude odpovídat okolí. Já mám elaspoň z loňského léta nemilou šumavskou zkušenost, trochu levnější podniky rozšířily výběr piv na čtyři až šest kohoutů, ale nemají odběr, piva neodtáčí, trubky nemyjou, protože to by byly ztráty, takže točí jen různé druhy octa. Loni na Šumavě jsem si nezkažené pivo dal jen třikrát- V Hájence na Knížecích pláních- velká výtoč jedno pivo PU, v Kameňáku ve Stožci-ze čtyř kohoutů jsem si vybral co pijou místní, V Horní Vlatvici v občerstvení u Soukupů, bylo uplně nově otevřený, mělo nový trubky-Merlin. Takže nový podnik vedený lidmi co chtějí dělat a prodávat "pivo" má velké předpoklady udržet kvalitu, a stouto cenou nebude mít problém se nejen v sezoně uživit.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Jana

úterý, 20. březen 2012
09:46

Jana

to hroch:
Tu cenu jsem uvedla spíše pro informaci. Pekárna má obecně ceny v nejbližším okolí vyšší- v celém sortimentu. Taky je určena pro turisty, místní (dle jejich vlastního vyjádření) tam nenakupují. A je tam stále plno, byť podniků je v okolí více. Kvalita pekařských výrobků je ovšem špičková. Snad to udrží i u piva.
Na Knížecích pláních se není čemu divit, jediná hospoda v širém okolí. A ceny vcelku rozumné, na rozdíl od nového hotelu Na Bučině. Tam jsou zařízeni na Němce, ostatně, mají to tam do 10 minut od hranic.
Já jezdím víc na západočeskou část Šumavy a pokud se tam ocitnete, tak velmi doporučuji návštěvu chaty Na Rovině (u silnice, spojující Sušici a Žel.Rudu), nad Hartmanicemi. Pokud jsem v okolí, nikdy nevynechám. Vynikající Klostermann!


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI