Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní turistika v České republice 4.: Pivní stezky a cyklostezky

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Pivní turistika v České republice 4.: Pivní stezky a cyklostezky

Pivní turistika v České republice 4.: Pivní stezky a cyklostezky

Tak, kraje České republiky máme z hlediska pivního cestovního ruchu zmapované a můžeme se podívat dále, dnes na pivní stezky...

Pivní stezky a cyklostezky mohou být definovány jako tématické stezky, pro které je charakteristické propojení jednotlivých pivovarů a jejich produktů.

Cílem pivních stezek je seznámit turisty s regionálními pivovary a propagovat regionální značky piva. Turisté tak mají možnost poznat i tradiční regionální pivovary, jež k historii země neodmyslitelně patří. Pevně vyznačené pivní stezky začaly vznikat v roce 1995. První pivovary, které se zapojily do projektů budování pivních stezek, byly Svijany, Nová Paka, Primátor Náchod, Chodovar Chodová Planá, Pivovarský dům Praha, Měšťanský pivovar v Poličce, Eggenberg Český Krumlov, Regent Třeboň, Ježek Jihlava a pivovar Černá Hora. Jihočeská centrála cestovního ruchu založila Jihočeskou pivní stezku, která spojuje osm jihočeských pivovarů.

Na akci u Primátora (Foto: Primátor Náchod)
Na akci u Primátora (Foto: Primátor Náchod)

Původním záměrem pivních cyklostezek bylo spojit sportování na kole s možností občerstvení pivem z regionálního pivovaru. Novelou silničního zákona však byla cyklistům jízda na kole pod vlivem alkoholu zakázána. Základním právním předpisem upravujícím práva a povinnosti účastníka silničního provozu je zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Tato právní norma stanoví, že i cyklista je účastníkem provozu na pozemních komunikacích, který se tohoto provozu účastní přímým, aktivním způsobem, a má tedy povinnosti srovnatelné s postavením řidiče motorového vozidla. Cyklista jako každý jiný řidič nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku během jízdy, nesmí řídit bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo užití návykové látky nebo v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití návykové látky, kdy by mohl být ještě pod jejich vlivem.

Pivo a kolo
Pivo a kolo

Pivní cyklostezky tak ztratily na své atraktivitě. Některé pivovary vzniklou situaci řeší nabídkou nealkoholických piv na cyklostezkách nebo nabídkou ubytování na trase cyklostezky. A kudy a kde vedou pivní stezky a cyklostezky?

Středočeský kraj – Pivní cyklostezka Poddžbánskem

Pivní cyklostezka Poddžbánskem ve Středočeském kraji je dlouhá 37 km. Začíná v Lužné na Rakovnicku a vede do pivovaru Krušovice, ve kterém je možnost prohlídky pivovaru s občerstvením. Trasa dále prochází obcí Hředle kolem restaurace Pod Džbánem, pokračuje přes chmelařské obce Krupá, Mutějovice (zde by se nemělo zapomenout zmínit Poddžbánský pivovar - pozn. PI), Kounov, Janov, Povlčín, a Milostín. Na okraji obce Milostín stezka odbočuje mezi chmelnice až do Nesuchyně a Lišan s hostincem U Bidermanů a je zakončena opět v obci Lužná v pohostinství U Banků.

Poddžbánský pivovar
Poddžbánský pivovar

Jihočeský kraj – Jihočeské pivní stezky

Iniciátorem Jihočeských pivních stezek byla Jihočeská centrála cestovního ruchu. Projekt pivních stezek spojuje osm pivovarů - Budějovický Budvar, českokrumlovský Eggenberg, třeboňský Regent, protivínský Platan, strakonický Dudák, Pivovarský dvůr Zvíkov a Pivovarský dvůr Lipan Dražíč. Všechny pivovary nabízejí exkurze spojené s výkladem o vaření piva, ochutnávku produktů a nákup upomínkových předmětů, například dárkových balení piva.

Strakonická varna
Strakonická varna

Ústecký kraj – Chmelová cyklostezka Ohře

Tato cyklostezka je v současné době v přípravách výstavby. Budovaná stezka má spojit města Žatec a Litoměřice. Spolupráce těchto měst je postavena na vztahu pivo – víno a spolupráci mezi turistickými centry Svatostánek českého vinařství v Litoměřicích a Chrámu chmele a piva v Žatci. Předpokladem spolufinancování stezky jsou zdroje z fondu Evropské unie (ROP Severozápad), celkové náklady projektu jsou stanoveny na 350 mil. Kč a realizace stezky v letech 2012-2016.

Hrob nejstaršího pivaře
Hrob nejstaršího pivaře

Pardubický kraj – Pivovarská stezka Chrudim – Medlešice

Pivovarská cyklostezka byla otevřena v roce 2009. Spojuje město Chrudim s pivovarem Medlešice a jeho pivovarskou restaurací. Trasa je dlouhá 2 km. Vybudování cyklostezky proběhlo za podpory Pardubického kraje a bylo spolufinancováno z fondu Evropské unie prostředníctvím ROP Severovýchod.

Medlešický ležák
Medlešický ležák

Kraj Vysočina – Pivovarská stezka Oslavany

Tématická pivovarská okruhová stezka je dlouhá 60 km. Spojuje Oslavanský zámecký pivovar s Dalešickým pivovarem z filmových Postřižin. Trasa cyklostezky vede: Oslavany – Čučice – U Jána – Ketkovský mlýn – Senorady – Mohelno – rozhledna Babylon – Kramolín – hráz přehrady Dalešice – pivovar Dalešice – kolem zříceniny hradu Rabštejn – přehrada Mohelno – Mohelenská hadcová step – Mohelno – Lhánice – Biskupský kopec – Biskoupky – Nová Ves – Oslavany.

Zámecká restaurace Oslavany
Zámecká restaurace Oslavany

Jihomoravský kraj – Pivní stezka Petra Bezruče

Investorem Pivní stezky Petra Bezruče byl Pivovar Černá Hora. Stezka měří 28 km, začíná u železniční stanice Brno – Řečkovice a končí v pivovaru Černá Hora. Trať vede přes Mokrou Horu, Jehnice, Lelekovice, Babí lom, Vranov u Brna, Šebrov, vrch Jedle, vrch Bukovice do Černé Hory.

Centrum Sladovna r. 2004
Centrum Sladovna r. 2004

Moravskoslezský kraj – Radegast Cyklotrack

Pivovar Plzeňský Prazdroj ve spolupráci s Klubem českých turistů a Nadací Partnerství otevřel v rámci projektu severomoravských cyklotras Radegast Cyklotrack čtyři cyklotrasy, a to Beskydy Radegast Cyklotrack, Slezsko Radegast Cyklotrack, Opava Radegast Cyklotrack a Trojmezí Radegast Cyklotrack. V restauracích na trase je cyklistům propagováno a prodáváno nealkoholické pivo Birell. K dispozici zdarma jsou podrobné cykloturistické mapy s vyznačením všech odpočinkových bodů a pohlednice z této trasy. Na trase je vybudováno zázemí pro cyklisty jako zastřešená odpočívadla se speciálními stojany na kola a informačními panely s mapou cyklotrasy. Na všech čtyřech severomoravských cyklotrasách probíhá soutěž „S hostinským v týmu.“ Každý soutěžící má za úkol získat 10 razítek z vybraných restaurací na trasách cyklostezek.

Zátiší s nealkem (Foto: Plzeňský Prazdroj)
Zátiší s nealkem (Foto: Plzeňský Prazdroj)

Beskydy Radegast Cyklotrack

Cyklotrasa se dotýká vrcholů Beskyd. Vede do okolí Těrlické přehrady a Žermanic. Trasa je napojena na mezinárodní cyklistický okruh Euroregionem Těšínské Slezsko a na Beskydsko-karpatskou magistrálu. Na šedesátikilometrové trase je 40 restaurací, ve kterých je možno se občerstvit nealkoholickým pivem Radegast Birell.

Slezsko Radegast Cyklotrack

Cyklotrasa Slezsko Radegast CykloTrack měří 89 kilometrů, vede přes Chráněnou krajinnou oblast Poodří a přírodním parkem Oderské vrchy. Některá místa na trase umožňují výhledy na Ostravu a Beskydy s horou Prašivá, která je vrcholem první pivovarské stezky Beskydy Radegast CykloTrack. Na trase je 38 restaurací.

Opava Radegast Cyklotrack

Cyklotrasa Opava Radegast Cyklotrack vede zvlněnou krajinou v okolí Opavy.

Trojmezí Cyklotrack

Trasa Trojmezí Cyklotrack měří 108 kilometrů a je na ní překonáváno velké převýšení. Trojmezí Radegast CykloTrack prochází Moravskoslezskými Beskydy. Trasa navazuje na Krakov – Morava – Vídeň Greenways a rovněž je propojena s beskydskou cyklotrasou.

Tak už víte kudy na různá piva vyrazit? Příště se podíváme do pivních lázní a pivovarských muzeí...


Zdroj: Diplomová práce Pivní turistika v České republice

Autor: Ing. Hana Lepková

Katedra Regionální ekonomie a správy Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně, 2012



[Pivní.info] [Zobrazeno 13614x] [29. červenec 2012]
[Glosy] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

hoň

pondělí, 30. červenec 2012
11:28

Ha ha to teda. Ject nakou štreku a dát si birela. :-D Dobrej vtip.


napsal(a): hoň [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI