Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dobré pivo strakonické

Jak to vlastně v tom pivovaru dělají


verze pro tisk

Dobré pivo strakonické

Dobré pivo strakonické [p222]

Do roka a do dne, hyn sa hukáže, co se za poslední rok událo ve strakonickém pivovaru Dudák. Opět místo budějovických Slavností piva raději volíme pozvání do Strakonic. Hned prostranství před pivovarem, u řeky Otavy, se nám změnilo. Místo prodejní buňky zde vyrostla reprezentativní pivovarská prodejna. Otevírá se právě v těchto dnech. Škoda, že v sobotu ještě nebylo navezeno zboží a tak ji fotíme jen zvenku. Určitě si zde vyberete nejen pivo ale i různé propagační materiály.

Nová brána do pivovaru
Nová brána do pivovaru

Minule nás společně s Pavlem Pechouškem provázel pan sládek Dušan Krankus a myslím, že nás zasvětil do tajů pivovaru dostatečně. Proto jsem letos očekával jen takové prolítnutí výrobními prostory a spíše zaměření se na degustační část návštěvy. Nicméně letos se nás ujal manažer kvality pan Vlastimil Matej a bylo vidět, že ho pivovarnictví baví a že čas strávený s námi není pro něj jen promrháním soboty. Děkujeme. Začínáme netradičně ve sklepě, kde přichází na řadu první košt a jak jinak než desítky. Probereme první dotazy, načepujeme ještě nefiltrovanou jedenáctku a míříme výš, do tepla varny.

Náš dnešní průvodce
Náš dnešní průvodce

Sice se zrovna nevaří, ale venku panuje pravé letní počasí, takže v pohodě rozmrzáme :) Něco málo k varně, nějaká ta veselá příhoda z natáčení a hlavně příjemná diskuse nejen o pivu strakonickém. O tom, že říkanka je stále živá. To už se ale pomalu množí prázdné sklínky a tak šup zase do sklepa. Otavský zlatý a Dudák Premium a laťka jde pomalu ale jistě nahoru. Král Šumavy zrovna neleží a tak se alespoň dozvídáme, že se ve Strakonicích vaří tři "dvanáctky", všechny se stupňovitostí cca 11,8%. U Krále Šumavy jsem si snížení EPM ani nevšiml, tak pokud jsem někoho za ta léta uvedl v omyl, omlouvám se.

Spilka
Spilka

Ve Strakonicích všechna piva kvasí v otevřených spilkách. Kapacita pivovaru není ani zdaleka naplněna, tak není důvod pivo nikterak "šidit". Tedy ani všechna spilečná oddělení nejsou využita. Ale to už je čas ochutnat nejnovější pivo z dudáckého sortimentu - světlý ležák Klostermann, jenž je alespoň dle mého jazýčku dnes nejchutnější. Nabíráme ještě třetinku polotmavého bratříčka a jdem omrknout stáčecí linky. Na lahvárně zaujme sloupek s "nalepenými víčky". Ne není to žádná dekorace, žádné moderní umění, ale magnetický dopravník, jímž se víčka dostávají do procesu balení.

Dopravník
Dopravník

Na sudárně žádné změny, tudíž se můžeme vypravit do místnosti s přetlačnými tanky a postupně ochutnat piva již filtrovaná. Švandu si bereme s sebou na šalandu, kde jsme ještě neměli tu čest posedět. Tady výborné pivko něčím malým zajíme a filtrované 11 a Premium nám pánové přinesou v krásném měděném mázu. Poslední dva mázy jsou vyhrazené mému favoritovi v nefiltrovaném provedení stočenému z ležáckých tanků, aneb světlý Klostermann by mohl získat punc vlajkové lodi pivovaru Dudák.

Máz
Máz

A přeci jen ještě jedna novinka. V tuto dobu již nikde neuvidíte sklepáka v PETce o objemu 1,5l, ale nově jen v litrovém provedení. Zda je tato změna šťastnou, to ukáže čas.

Ve strakonickém pivovaru bylo moc dobře, přívětiví lidé znalí svého cechu, výborné pivo. Myslím, že pivovar dělá městu Strakonice jen radost. Jistě nastává čas, kdy se pomalu ale jistě bude výstav zvedat...

Dej Bůh štěstí!



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4123x] [7. červen 2018]
[Exkurze] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kuliferda

středa, 13. červen 2018
14:58

Král Šumavy býval "13", resp. vařen na 12,9%...


napsal(a): Kuliferda [Odpovědět]

Kuliferda

středa, 13. červen 2018
14:59

Ty zmíněné tři "dvanáctky" jsou dnes Premium, Otavský zlatý a co? Volyňský královák už nevaří?


napsal(a): Kuliferda [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:10


posted by: Inzerce

Chody

středa, 13. červen 2018
15:06

Chody

Kuliferda: Tam mám chybičku, nevaří tři skoro dvanáctky, ale čtyři: Otavský zlatý, Dudák Premium, Král Šumavy a Klostermann


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 8. červen 2018
15:42

Dwarf

chtělo by to... strakonicklé pivo bývalo mým oblíbeným (před 12-20 lety), teď se k němu v podstatě vůbec nedostávám, byť bydlím Strakonicím nejblíž ve svém životě...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI