Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Strakonické dudání

Jak to vlastně v tom pivovaru dělají


verze pro tisk

Strakonické dudání

Strakonické dudání [p222]

Všimli jste si, jak záleží na tom kterém člověku, co má na starosti propagaci pivovaru, zda je o podniku slyšet? Vydávání tiskových zpráv nemusí být doménou jen velkých hráčů, co na marketing sází více než na vlastní produkt. V poslední době jsme velmi dobře informováni o dění a plánech strakonického pivovaru díky tiskovému mluvčímu Pavlu Pechouškovi, kterého znám ještě z doby, kdy psal pro plzeňskou Sedmičku. Tenkrát jsme spolu dělali článek o plzeňských minipivovarech a byli se podívat na první várku šťáhlavického Radouše. Slovo dalo slovo a v sobotu 3. června se vydáváme po pěti letech do nitra Měšťanského pivovaru.

Pivovarská prodejna a vrátnice
Pivovarská prodejna a vrátnice

Za tu dobu se mnohé změnilo, byly volby, proběhla výměna vedení pivovaru i sládka. Krom Pavla je nám dnes průvodcem a společníkem sládek a člen představenstva pan Dušan Krankus, který nás seznamuje se základními technickými parametry pivovaru. Varna je zde pětinádobová a z jedné várky dostaneme 250 hl horké mladiny. Provozu pivovaru není v současné době moc nakloněna legislativa našeho státu. Jak registr smluv, kdy vlastně zveřejňujete svoje know how, tak protikuřácký zákon, kdy má pivovar většinu zákazníků na venkově. Ale věřme tomu, že nakonec dobré pivo zvítězí nad záludnostmi socialistického státu.

Na varně
Na varně

Spilka je ve Strakonicích klasická otevřená. Je radost pohledět na deku budoucího piva. Kvasné kádě tu mají o objemech 110 a 130 hl, takže si snadno spočteme, že jedna várka obsadí hned dvě spilečné kádě. CK tanky tu nejsou žádné, tudíž veškeré strakonické pivo, tedy pivo uvařené ve Strakonicích kvasí na vzduchu. Jen nealkoholický Driver se na zakázku vaří v sousedním Platanu. Nemyslím si, že v Protivíně dělají tři druhy nealko piva, můžeme tak jen hádat, zda je to Lobkowicz (nasvědčuje tomu složení) nebo Platan?

Spilečné oddělení
Spilečné oddělení

No a ze spilky se mladé pivo přečerpá do ležáckých sklepů, ano zde pivo opravdu leží. Tanky jsou ve dvou podlažích, každý jeden o objemech 170 hl, 200 hl a 280 hl. Tady nastává okamžik ochutnávky čerstvých piv přímo z ležáckých tanků, kdy pivo vždy chutná nejlépe. Dnes začínáme Švandou, přes jedenáctku, Premium a Klostermanna se dostáváme k speciálnímu pivu, které bylo uvařeno u příležitosti 650 let od založení města Strakonice. Asi nebude náhodou, že se více návštěvníků shodlo na tom, že jim nejlépe vyhovovala desítka. Mohlo to být asi i tím, že byla první?

V ležáckém sklepě
V ležáckém sklepě

Krom těchto pěti piv doplňuje sortiment hořčí ležák Otavský zlatý a silnější Král Šumavy. Dále v PET a sudu koupíte lehké pivo Zlaťák s příchutí grepu. Pro města Volyni a Blatnou pak byl určen ležák Královák a výčepní Blateňák. Tato piva jsou k dostání už jen v sudovém provedení. Tmavý Dudák stejně jako Velkopřevor se již bohužel nevaří. Všechna zdejší piva jsou nepasterovaná, pro jejich stabilizaci se používá mikrofiltrace o výkonu 180 hl za hodinu. Strakonické pivo se nakonec stáčí do lahví typu České pivo na lince o výkonu 18 000 lahví za hod. a KEG sudů s naražečem korb/bajonet, kterých jsou schopni naplnit 80 za hodinu.

Filtr
Filtr

Technologické kolečko máme za sebou a je čas na posezení s oběma pány hostiteli v Degustovně, kterou jsem ještě neměl tu čest navštívit. Její design přebírají značkové restaurace strakonického pivovaru tzv. Dudákovny, které rostou pomalu ale jistě po celé republice. Pan sládek vybírá na čep "Otaváka", který se zdá být dobrým společníkem pro povídání nejen o pivu. Jana v něm sice vnímá diacetyl, ale já ani ostatní na něj asi nemám vytříbené chuťové buňky. Někdy bych potřeboval okusit opravdu výrazně diacetylové pivo, abych to máslo v pivu našel. A nebo radši ne, pivo má chutnat a ne v něm hledat blechy...

V Degustovně
V Degustovně

Pivovar jede více méně ve vyjetých kolejích. Provoz se pomalu ale jistě modernizuje, ovšem při zachování tradičních technologických postupů. I to proklínané HáGébéčko tu najdete, ale již několik let se nepoužívá. Dudák je typický regionální pivovárek, který by měl být v každém "okresním" městě. Bohužel tomu tak není, někde to zachraňuje minipivovar, někde ani to ne.

Jako inspiraci berte poslední fotku. Kdo by se nechtěl mýt v takovém krásném umyvadle?

Umyvadlo
Umyvadlo

Dudák - Měšťanskému pivovaru přejeme, aby se dařilo. Aby se strakonické pivo prodávalo a hlavně, aby lidem chutnalo.

A komu by bylo líto, že s námi být ve Strakonicích nemohl, může se sem vydat tuto sobotu, kdy je na programu dne tradiční Pivovarská pouť a všechna místní piva tu budou na čepu.


Současný sortiment Dudák - Měšťanského pivovaru Strakonice:

Dudák Švanda - výčepní světlé

Dudák 11 - světlý ležák

Dudák Premium - světlý ležák

Otavský zlatý - světlý ležák

Král Šumavy - světlý ležák

Klostermann - polotmavý ležák

Dudák Sklepák - nefiltrovaný světlý ležák

Zlaťák - pivo sa příchutí grepu

Dudák Driver - světlé nealkoholické

650 - polotmavý speciál * dočasně

Volyňský Královák * jen v sudu

Blateňák * jen v sudu




[Richard Chodora] [Zobrazeno 4851x] [21. červen 2017]
[Exkurze] [comments: 37] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kremák

čtvrtek, 8. březen 2018
19:26

Přátelé,koukám že "kauza Strakonice" si žije dále svým životem, tolik rozporoplných a odlišných názorů snad ani u jiného pivovaru není. Někdo by za tento pivovar třeba položil život, nekdo zase mu nemůže přijít na jméno. Já patřím spíše k tomu prvnímu, I když... .
Ale není to tak, že bych bezmezně hlásal, že ve Strakonicích jsou bezchybní. To totiž nejsou nikde. I ty jedni z nejlepších(aspoň dle tedy mínění fandů piva) pivovary jako je třeba Matuška nebo Clock občas chybují a někdy tam není vše OK, ale lidé kteří mají tyto malé pivovárky rádi jim to samozřejmě odpustí. Stejně je to tak ze Strakonickým pivovarem. Onos amozřejmě nelze srovnávat malý pivovar o výstavu cca 2 tis. hl/rok a 60 tis. hl/rok.
Co se týče Strakonic a jejich pivovaru, když jsem v novém miléniu po dlouhé době zase ochutnal Strakonické pivo, byl jsem nadšen. V té době již do "sračekjdoucí" Gambáč a Kozel mne donutil začít zkušet i jiná piva, a když jsem ochutnal pivo od paní Vlkové, zažehlo to ve mě chuť ochtnávat něco "nového". Díky tomuto pivovaru jsem začal objíždět celou republiku a zkoušet nová pivka nové chutě. Do té doby jsem na to ani neměl čas, děti byly malé, já měl dvě zaměstnání, byl jsem rád za to, že mi manželka vůbec nějaké pivko koupí, abych si večer mohl u telky dát dva lahváče než vytuhnu.....Doba se změnila, děti vyrostly a se začal porozhlížet už jak jsem se zmínil po něčem jiném. Pamatuji si, že to pivko ze Strakonic mě oslovilo a od té doby jsem si nevšiml, že by byl nějaký velký rozdíl v kvalitě, Samozřejmě až na některé vyjímky, pivovar měl občasné výkyvy, pivo moc dlouho nevydrželo, často se zkazilo. Nebudu tady nikoho obviňovat, o situaci v pivovaru v té době jsem obeznámen, vše v pořádku tam nebylo, paní Vlkové si ale velmi vážím, jelikož díky ní Dudáka miluji a myslím si, aspoň tedy co se týče dvanáctky, nezaznamenal jsem nějakou větší změnu. Nikdy mi po tomto pivu nebylo blbě, nebolela mě hlava, lahvové vždy dobré, točené paráda. Nedávno jsem byl pozván přímo do pivovaru, ochutnal jsem i pivo z tanku, dvanáctka byla výborná, chutnala mi i 650 ka. Doporučuji zastavit se ve Strakonicích třeba v restauraci Sokolovna, tam mají vynikající pivo, nebo restauraci Jiskra kde je tankový Dudák 12%. Co se týče Klostermanna, souhlasím s tím, že chutná trochu jinak nežli dříve. Dřív mi to pivo prostě nějak nejelo, ale pil jsem ho jen lahvové, a asi enbylo vnejlepší kondici, minulý rok jsem ochutnal I točené a připomínalo mi spíše obarvenou dvanáctku. Jak někdo tu říká, karamelová sračka, tak s tím vůbec nesouhlasím, naopak, to pivo mi připadalo bez chuti, ani sladké, ani hořké. Naopak jsem uvítal speciál 650toku, která mi velmi chutnala a je škoda, že se běžně nevaří. jedenáctka mi sdřív zase vůbec nechutnala, vadila mi její vodovost a “diacetylovost”. Naopak poslední dobou mi točená jedenáctka docela chutná, srovnával jsem dvě piva v hospodě ve Vacově na Šumavě a Klostermann polotmavý byl jednoznačně horší pivo než ta jedenáctka, natočená do “turbingeru”. Co se týče Otavského Zlatého, nikd yjsem nepochiopil, co a tom pivu lidi vidí, asi jeho větší hořkost a podíl IBU, mě vadí spíš je plochost, prázdnost a nevyváženost a hlavěn již zmíněný diacetyl. desítku jsem nikd neochutnal. přesto mám Dudáka rád, a na dvanáctku se velmi těším. Tudíž pro ty, kteří tento pivovar definitivně zavrhli, neblbněte a dejte mu ještě šanci, uvidíte, že jste buďto narazili na nějakou blbou várku, nebo prostě jste jen ansraný, že tam už není paní Vlková. Pivu zdar. Kremák


napsal(a): Kremák (pheber(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Píč

čtvrtek, 8. březen 2018
20:08

Kremák: Je-li várka blbá, má jít do kanálu. Co to je za kecy, že někdo narazí na blbou várku? To jako, že si můžeš třeba koupit auto bez kol nebo bez laku? To jsou fakt kecy, buď někdo vaří dobrá piva setrvale nebo prostě vaří hnusy. To, že to někomu chutná, je věc jiná.


napsal(a): Píč [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
05:16


posted by: Inzerce

JardaK

pátek, 21. červenec 2017
18:05

JardaK

Minulý týden jsem se tam stavil a bral si pár Sklepáků. Byl výborný, dostal jsem zase chuť, sáhnu do lednice a ...už nebyl :) A tak to má být.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

realista z vesnice

pátek, 21. červenec 2017
13:56

Pan Krankus je zkušený pivovarský pracovník. Působil u Bernarda i Hubertuse


napsal(a): realista z vesnice (losk.zby(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Děkan

pátek, 14. červenec 2017
08:55

Děkan

Ahoj, vím, že to sem nepatří, ale nikde jsem nenašel diskuzi k "šumavským" pivovarům a ten strakonický je v podhůří. Na přelomu července a srpna se chystáme s přáteli na putování po Šumavě a chceme navštívit tamní minipivovary, proto se chci pozeptat, zda máte někdo zkušenosti s pivovary v Prachaticích, Volarech, Kašperkách, Kvildě, Modravě, Srní (na FB jsem se dočetl, že pivo neubytovaným neprodává?), Vimperku (tam mi majitel napsal, že otevřeno mají pouze pátek-sobota, jinak petky, když tam někdo je, tzn. že jde pivovar do kopru...?). Kdo máte čerstvé informace, napište prosím, případně upozorněte na nějaký další, který jsem opoměl. Díky.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

kremák

neděle, 9. červenec 2017
16:33

Já nevím, že se tu furt hádáte a špiníte jeden pivovar, který na rozdíl od ostatních podobně velikých dělá ještě ucházející pivo. Ano paní Vlková odešla, sládci přicházejí a odcházejí, tak to prostě je. Co se týče kvality a chuti, Strakonické pivo piji ob víkend skoro 20 let a nějakou výraznou změnu k horšímu jsem nezaznamenal. Dudák premium chutná pořád stejně, točený výborný, lahvový dobrý, není po něm blbě, nebolí hlava i když ho vypijete větší množství. Jedenáctka točená, dobře ošetřená, načepovaná do turbingeru lepší než nějakej Otavský Zlatý, kterej podle mě chutná furt stejně naprd, vodový, zbytečně hořký, s ocáskem, Klostermann také nikdy nebyl žádný zázrak,točený průměrný, dát si tak jedno max. dvě, lahvový většinou špatný, zkažený, jelikož nikdo ty třetinky nekupoval, kór na Šumavě. Jsou lidé co tyto piva mají rádi, jelikož nejsou sladká, já dávám radši přednosrt sladším černým pivům, Klostermann mě nikdy nejel. Mnohem mi více chutnala černá Strakonická dvanáctka, která se bohužel už nevyrábí. kdybych zaznamenal nějakou větší změnu, nadával bych ze všech nejvíce. Už paní sládkovou nechte být, dělá dobré pivo v Blatné, tak pokud Vám nechutná Strakonické, zajeďte si tam, nikdo vás nenutí to pít! Co vím, Strakonický pivovar zastavil pokles výstavu, přestalo se tam krást, opět se začíná točit v hospodách a to jak v okolí Strakonic, tak i v Praze, na pivovarské pouti bylo narváno, a většině pivo chutnalo. Za mě Strakonický Dudák ANO, vždycky si ho rád dám. Pivu zdar.


napsal(a): kremák (pheber(a)seznamn.cz) [Odpovědět]

girese

sobota, 8. červenec 2017
21:51

Strakonické pivo jsem vždy vyhledával, ale od té doby co vyhodili paní Vlkovou, tak je to naprosto o ničem pivo. Sorry pane Krankusi, ale Vy tomu nepomáháte...


napsal(a): girese [Odpovědět]

spilečný

středa, 28. červen 2017
22:39

Dwarf: přesně tak....:-))


napsal(a): spilečný [Odpovědět]

spilečný

středa, 28. červen 2017
19:36

Ahoj: a ještě jsem zapomněl. MŠ a ZDŠ


napsal(a): spilečný [Odpovědět]

Dwarf

středa, 28. červen 2017
21:49

Dwarf

spilečný: ...a kopec a prudká zatáčka :-8


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 29. červen 2017
23:14

Sekal

spilečný: Já to nevím, je tam muzeum?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

spilečný

středa, 28. červen 2017
19:06

Chody, Jana: v půlce červce bude 13% světlá ("pro pražský trh..."). Nejspíš vezmu 15. VII. 30L do Nepomuka. Jen na degu. Obrázek na lahev je ve výrobě. Pošlu


napsal(a): spilečný [Odpovědět]

Dwarf

středa, 28. červen 2017
21:48

Dwarf

spilečný: lehce uvažuju, že se do Nepomuka po letech podívám a protože "pražský trh" se mě netýká, je tohle o důvod víc :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 29. červen 2017
07:08

Chody

Dwarf: I já se tam podívám a rád ochutnám...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 29. červen 2017
19:28

Dwarf

Chody: u Tebe by bylo celkem divný, kdybys tam nebyl ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Dan

středa, 28. červen 2017
05:23

Dan

Po vyhození paní sládkové Vlkové, se všechna piva ze Strakonic totálně změnila. Po počátečních křečích, došlo ke stabilizaci a zlepšení. Kostermann se teď pít dá, ale je to úplně jiné pivo, než byl za paní Vlkové. Taková vodička, ale s poměrně dobrou pitelností. Král Šumavy nebyl nikdy žádný zázrak a teď je to ještě horší. A s tím diacetylem v Otavském zlatém má Jana pravdu. Dudák Preminum, nic k čemu by se člověk chtěl vracet. Jedno pivo a dost. Ostatní piva jsem poslední dobou neochutnal, ale nechápu ty oslavné ódy. Strakonický pivovar se dle mého názoru nemá v současnosti čím chlubit...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.06.2017 ve 05:24:02


napsal(a): Dan [Odpovědět]

strakoňák

středa, 28. červen 2017
10:38

Dle Dana došlo ke stabilizaci a zlepšení, ale pít se to údajně nedá. Co potom tedy za Vlkové? Ach bože, to jsou plky...


napsal(a): strakoňák [Odpovědět]

Dan

středa, 28. červen 2017
11:33

Dan

strakoňák: Snad jsem to napsal jasně. Po odchodu Vlkové to byl totální průšvih. Piva naprosto nepitelná. Teď se jim tento stav sice podařilo zlepšit, jak jsem psal třeba u Klostermanna, ale piva mají úplně jiné chutě než dřív. Kdo strakonická piva pil kvůli jejich specifické chuti, musí být zklamán, protože už tam prostě nejsou.
A je mi vcelku jedno, že moje názory tady nějaký anonym nazývá plky...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.06.2017 ve 11:34:12


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Ahoj

středa, 28. červen 2017
13:08

strakoňák: Vy publikujete i pod nickem spilečný nemýlím li se.


napsal(a): Ahoj [Odpovědět]

Chody

středa, 28. červen 2017
13:17

Chody

Ahoj: Takového .... jsme tu dlouho neměli ::cry
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.06.2017 ve 13:18:56


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Ahoj

středa, 28. červen 2017
11:30

Dan: spilečný bude nejspíše dělat ňákýho pomocníka v těch Strakonicích, jinak to nevidím. A protože na pivo nejsou dobré reference, proto ta skrytá identita. Kdyby dělal něco dobře, jistě by se nestyděl za své jméno.


napsal(a): Ahoj [Odpovědět]

strakoňák

pondělí, 26. červen 2017
15:35

Byl jsem na pivovarský pouti, spousta lidí. S každým, s kým jsem se bavil o pivu, chválil jak se strakonické pivo v poslední době zlepšilo. Klostermanna chválí takřka všichni. Možná by to chtělo Jano ubrat na kyselosti výrazů. Krásný den


napsal(a): strakoňák [Odpovědět]

Ahoj

pondělí, 26. červen 2017
09:57

Souhlasím s paní Janou. Jinak nevíte někdo kde vaří ten borec, kterej se zbaběle schovává pod nickem spilečný? Takový mám nejraději.


napsal(a): Ahoj [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 26. červen 2017
11:27

Dwarf

Ahoj: já to vím... Nicméně schovat se pod "Ahoj" a vykřikovat cosi o zbabělém schovávání je na docela trpký úsměv...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

pondělí, 26. červen 2017
13:20

Jana

Dwarf:
I já to vím a na téma strakonické pivo jsme si vyměnili spolu názory zoči voči. Každý holt má názor jiný, tak mu ho nechmež.
A mmch ten pán vaří opravdu dobré pivo.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 26.06.2017 ve 13:20:43


napsal(a): Jana [Odpovědět]

spilečný

středa, 28. červen 2017
18:49

Jana: obrázky Vám připravím v pátek. Pošlu, buď ještě odsud či na obálce bude razítko z mého rodného města, kam se odebéřu v sobotu. Uvidíme, jak se s tím pošta popere. To velikonoční mně zdrželo, neb v tiskárně došly ty barevný udělátka a nový Kačaba, šéfka, koupila až včera...


napsal(a): spilečný [Odpovědět]

pana

pondělí, 26. červen 2017
16:25

Ahoj: mám pocit že spilečný je někdo koho se tu všichni bojí


napsal(a): pana [Odpovědět]

spilečný

středa, 28. červen 2017
18:29

Ahoj: Obec, 1200 hlav. Dvě hospody a hotel s restaurací. Benzinová pumpa. Praktický lékař, zubní lékař. Výjezdové středisko ZZS. Dvě samoobsluhy se smíšeným zbožím. Dva řezníci. Pekárna. Fara. Pošta, železniční stanice. Dobrovolní hasiči. Fotbalisti. Středisko SÚS. Drogerie. Elektro a domácí potřeby. Sokolovna s posilovnou. Bohatý společenský život. Ač jsem náplava, nedávno mi bylo nabídnuto hrobové místo na místním hřbitově. Místní mně tedy vzali mezi sebe. Ve Strakonickém pivovaru nepracuji, nicméně mám kolegiální vztah s jedním s manažerů. U mázku ve sklepě tamo si máme vždy co říct. Pokud chcete, „Ahoji“ vědět, kde „vařím“, viz nápověda výše. Řečeno s klasikem: „Hledej, Šmudlo, hledej“


napsal(a): spilečný [Odpovědět]

spilečný

středa, 28. červen 2017
22:59

Ahoj: jo a ještě jsem zapomněl. Stanice PČR, neboli, jak říkám, Federální Četnictvo...


napsal(a): spilečný [Odpovědět]

Jana

středa, 28. červen 2017
19:06

Jana

spilečný:
Díky moc. Ale nedělejte si starosti, nepospíchá to. Užijte si dovolenou.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Jana

pondělí, 26. červen 2017
09:09

Jana

Nechtělajsem se do diskuse pouštět, když už můj názor zmínil Chody v článku, ale...
Z Otavského zlatého, nám točeného, přímo diacetyl vylézal.Říká se, že ženy jsou prý na pachutě citlivější, takže věřím, že to pánům nevadilo, nebo to přešli. Z toho, co jsme ochutnali z tanku, byla opravdu nejlepší ta 10° a potom ta "650". Ta mi připomněla "starého, dobrého"Klostermanna. O něm pan Krankus tvrdil, že jej dělají pořád stejně, ale není to pravda. V současnosti (možná trochu přeženu) je to tmavý, nikoli ptm, karamelový hnus. Ten názor má spousta lidí třeba se tu někdo ozve), kterým dříve Kl. chutnal.
Co se týče láhvové provenience, nemohu sloužit.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

spilečný

neděle, 25. červen 2017
21:54

Otavský zlatý, šarže 26.07.17-07:22-T8. Zakoupeno v pivotéce Keltner v Kolíně nad Labem. Čistý pivo. Přestaňte, prosím, mýt Krankusovi a jeho partě pr..l. Dík


napsal(a): spilečný [Odpovědět]

Ahoj

pondělí, 26. červen 2017
06:34

spilečný: starej se o svoje a neraď druhým chytráku


napsal(a): Ahoj [Odpovědět]

Chody

pondělí, 26. červen 2017
07:06

Chody

Ahoj: Tady to vypadá, že je někdo zaujatý...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

spilečný

pondělí, 26. červen 2017
08:47

Ahoj: jako sládek si myslím, že radit můžu. 60 mi sice nebylo ale v Rusku jsem byl. A ne jako turista.


napsal(a): spilečný [Odpovědět]

PivařM

čtvrtek, 22. červen 2017
13:13

Jj, může být otevřená spilka, žádné CK tanky, žádné HGB a ve finále se to nedá pít... Bohužel to všechno není dostačující podmínka pro dobré pivo...


napsal(a): PivařM [Odpovědět]

Ahoj

středa, 21. červen 2017
20:13

Ještě kdyby se to dalo pít


napsal(a): Ahoj [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI