Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

145. výročí založení a 300 miliónů stočených piv

Jak to vlastně v tom pivovaru dělají


verze pro tisk

145. výročí založení a 300 miliónů stočených piv

145. výročí založení a 300 miliónů stočených piv [p191]

Třináct druhů stálých plus další speciály. To vše je letošní bilance vratislavického pivovaru, jehož vznik se datuje do roku 1872, kdy byly vydány jeho akcie. Pivovaru, jehož majestátní budovu ve stylu industriální architektury 19. století najdeme ve stejnojmenné obci, samosprávným městským obvodem města Liberce (ostatně tato skutečnost je jistě našim čtenářům dobře známa). Pivovaru, který sice ve své historii byl dvakrát uzavřený a přece povstal znovu z mrtvých.

Před pivovarem
Před pivovarem

Poprvé byl pivovar uzavřen v letech 1877 až 1879, v poslední dekádě století devatenáctého a na počátku 20. století však prošel rozsáhlou modernizací, kdy zde byly instalovány nové stroje, vybudováno zařízení na výrobu umělého ledu a zřízena i železniční vlečka. Později pak byla postavena propagační stanice a kvasnice z vratislavického pivovaru se staly vyhlášenými po celé republice.

Pivovar Vratislavice
Pivovar Vratislavice

Přežil období hospodářské krize i obě války, v té druhé se dá říci, že měl „štěstí“, byl totiž po připojení Sudet k německé říši veden jako německý a proto byl protežován. Sice jako v pivovarech jiných se zde vyráběla nízkostupňová piva, nejvíce 3°, ovšem pro německou armádu se to byla i 10°. Následoval scénář, známý i u jiných podniků - znárodnění a posléze vznik národního podniku, v tomto případě Severočeských pivovarů. V roce 1976 je v pivovaru vybudována nová, šestinádobová varna (ona je vlastně sedminádobová, ale o tom později), v roce 1983 část provozu podlehla požáru, 1990 se postavení pivovaru mění na státní podnik a v roce 1992 na akciovou společnost.

Sladovna
Sladovna

V roce 1996 ovládla pivovar britská společnost Bass International Brewers a sloučila jej do společnosti Pražské pivovary, a.s. Náhlé a nečekané uzavření v roce 1998 si ještě všichni pamatujeme. Až potud by to byl konec podniku, který v průběhu své existence byl ověnčen mnoha oceněními. Smutný osud, který ostatně známe v případě jiných pivovarů, se tady, naštěstí, nenaplnil. Česká společnost HOLS, a.s. v letech 1998-99 kupuje od Staropramenu nemovitosti a technologii a přesně po dvou letech (stejné době jako v případě uzavření prvního), 25. května 2000 se v pivovaru začíná opět vařit pivo.

Pivovarská hospoda před areálem
Pivovarská hospoda před areálem

Lehce se to popisuje, skutečnost je však není vůbec tak jednoduchá. Technologie nebyla kompletní, předchozí majitel odvezl, co mohl, dokonce varna měla být prodána do Bulharska, naštěstí se ji podařilo zachránit. Pivovar nesměl nadále používat původní název piva Vratislav, i s tím si však noví majitelé poradili. Vratislav – Přemyslovec, bratr Konrad - taky Přemyslovec a nový název byl na světě (byť než se nový název vžil, evokoval vzhledem k místu, jiného, nechvalně známého jmenovce).

Na lahvárně
Na lahvárně

O té historii nejbližší, ale hlavně o současnosti si povídám s ředitelem a sládkem pivovaru, panem ing. Petrem Hostašem, který mne provedl celým provozem. Byla to opravdu prohlídka důkladná, za což mu velmi děkuji. V provozu nejsou zrovna nejvhodnější podmínky na psaní, takže beru za vděk kanceláří, kde si sepisuju své zážitky i technické údaje a při tom popíjím nabídnutého Vejra. Vy nevíte, co je to Vejr?

Vejr
Vejr

Vejr, který „ti otevře oči“? Nic si z toho nedělejte, já jsem to do té doby také nevěděla. Vejr je energetický nápoj na bázi zdejšího nealkoholického piva s přídavkem kofeinu a bylinek. Lahodné pití, rozhodně lepší, než nealka z nadnárodních společností. Ostatně, místní piva já můžu, škoda, že nejsou v Praze běžně k dostání.

Tak a pojďme do provozu. Slad si zdejší pivovar vyrábí sám, místní sladovna disponuje šesti „saladinkami“ po 17t sladu. Vyrábí se zde pouze slad plzeňský, ostatní slady pivovar odebírá ze sladoven jiných. Maximální kapacita sladovny je 100 t sladu za týden.

Saladinka
Saladinka

Varna je šestinádobová o objemu vyrážené mladiny 330 hl. A co ta sedmá, o které jsem vás slíbila informovat? O té si prý ani pamětníci nepamatují, že by byla někdy v provozu. Původně byla určena na surogaci rýží, kterou měl pivovar odebírat ze spřáteleného Vietnamu (psala se léta sedmdesátá, nezapomeňte). Naštěstí převládl zdravý rozum, ale vyprojektovaná nádoba už byla usazena na místě.

Varna, horní část
Varna, horní část
Varna, dolní část
Varna, dolní část

Na spilce je 42 otevřených kádí po 200 hl, pivovar má i vlastní propagační stanici. Chmelí se třikrát a na spodně kvašená piva se používá pouze ŽPČ. 14° Spytihněv je pak dochmelován za studena a 16° Vratislavický ale je chmelen americkými odrůdami.

Spilka
Spilka

Ležácký sklep má kapacitu téměř 25 000 hl – 80 tanků po 200 hl a 80 po 100 hl. V současné době se vaří třikrát týdně, pivo se stáčí do sudů i skleněných láhví. Ve výstavbě je prostor pro stáčení do plechovek, jakož i hala pro novou balicí linku na kartony. Má to prý být jedna z nejmodernějších v České republice a jejím výrobcem je italská firma DIMAC. Kromě piva vyrábí pivovar i vlastní limonádu Vratislavku.

Ležácký sklep
Ležácký sklep

Zhruba 40% produkce piva jde na export, zejména do zemí EU, ale i třeba i do Ruska, Izraele, Číny, či Dominikánské republiky. Pivovar v průběhu své novodobé historie získal mnoho ocenění, naposledy na soutěži Pivní speciál roku 2017 - Cerevesia specialis, druhé místo za polotmavou Svatopavelskou 16° a nahoru na „bednu“ pak vystoupal Vratislavický ale 16°. Ten se také může pochlubit oceněním Regionální potravina Libereckého kraje 2015.

Ochutnat portfolio můžete buď přímo v přilehlé pivovarské hospodě, zakoupit v prodejně, nebo použít služeb e-shopu.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

A než si, alespoň virtuálně, pochutnáte na zdejším pivu, ráda bych ještě na chvilku zabrousila do historie. S Vratislavickým pivovarem je spojena i jedna zajímavost železniční. Od roku 1890 měl pivovar vlastní 2 km dlouhou železniční vlečku, ve Vratislavicích pak byla v provozu úrovňová křižovatka tramvajové tratě s touto vlečkou. A právě na zmíněném křížení se odehrála kuriózní nehoda, snad jediná toho druhu u nás. 12. května roku 1957 se zde střetla tramvaj s projíždějící vlečkovou soupravou a nehoda si vyžádala několik zranění. Provoz na železniční vlečce do pivovaru byl ukončen v roce 1960 a dnes už ani nepoznáte (bez upozornění, za které děkuji panu řediteli), kudy vedla.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4749x] [15. listopad 2017]
[Exkurze] [comments: 19] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

kremák

sobota, 10. březen 2018
22:23

Zdravím, lidi nezaregistorvali jste taky změnu v kvalitě Vratislavického piva? Dvanáctka od té doby, co je v nových lahvích je úplně jiné pivo než cca před půl rokem. Nevoní tak jako dřív, má světlejší barvu, pěna je jarová, chuť nevyvážená. Dřív to pivko chutbnalo jak "křen", nemohl sjejm se ho nabažit, nefiltrované bylo vynikající. Bohužel z něj nejsem tedy tak natěšený. A co se týka vychvalované plechovkové verze? TAk hnusné pivo již jsem dlouho nepil. Chuťově podobné obyčejnému Argusu z Lidlu, lihovost, nepříjemná pachuť, právě velmi podobná Argusu ds lodičkou, žádný říz, nasládlost, ani stopa po chmelu. nechápu jak to někdo může pít. TA plechovka je horší jak ten patok ze Svijan. Podle mě se v konradu muselo něco změnit, to není možné, aby během pár měsícu byly takové odchylky v chuti a kvalitě. Když to srovnám třeba s podobným typem piv, z podobně velkého pivovaru, co se prodává v plechu Rychtářem, tak Konrad oproti pivu z Hlinska chutná jak voda z dřezu. Jedno z nejhorších českých plechovkových piv, co jsem za poslední rok vůbec pil. To už je lepší i ten Kozel, nebo heinekenovské Krušovice, kterým nemůžu přijít ani na jméno.


napsal(a): kremák (pheber(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 11. březen 2018
16:34

jiri.kana

kremák:"Navnadil" jste mě, abych si koupil plechovkového Konrada dvanáctku (resp. na trozdíl od lahvové verze bez udání stupňovitosti). Právě to piji. Řekl bych, že to chutná jako Konrad, hořké je to až až a řízné je to tak, že by to mohlo při neopatrném polknutí bolet :-) Tak nevím, co jste si vylosoval za divnou plechovku...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:54


posted by: Inzerce

Jarda Pohan

čtvrtek, 16. listopad 2017
10:32

Jezis to jsou pitomosti. Pokud neco pisu tak u toho taky myslim. Celkem hezky clanek , ale proc ty chyby sklep 250000 hl to je za vsechny pivovary v Cechach a vari 3 x tydne tj tisic hl za tyden x 52 = vystav 52 000 hl za rok. Trosku hloupost nemyslite???


napsal(a): Jarda Pohan (Pohan(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 16. listopad 2017
14:15

Chody

Jarda Pohan: Máte pravdu, po sečtení kapacity 80x 200hl + 80x 100hl vychází celková kapacita 24 000 hl


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 16. listopad 2017
14:21

Jana

Chody:
Chody, prosím Tě, vyžeň toho tiskařského šotka, co nedá některým spát. :D
Samozřejmě, že je to o 0 méně. Jinak, pro některé: copak kapacita=výstav?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Jana

středa, 15. listopad 2017
21:07

Jana

Pánové, díky za pochvalu. Co se týče té dostupnosti, měla jsem na mysli běžnou obchodní síť a ne, aby člověk špendlíčkem hrabal a město objížděl. :D O "Tunelu" vím, ale je to pro mne přece jenom trochu z ruky. A ten Globus je ještě dál. V Bille u nás není, Normu tady někde rozumně taky nemáme (ani nevím, kde je). Tesco ho nevede, ani ten Interspar, co se přeměnil v Alberta a co tam vyjímečně zabloudím. Asi můj nejoblíbenější je ten Spytihněv. Jirko, o Argusu vím.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 16. listopad 2017
20:36

yerka

Jana: Zkuste nyní tu Billu, u nás (Ústecký kraj,) v ní nyní je Konrád Christmas Beer se 6 % alkoholu. Koupeno, ale zatím neochutnáno.....


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 16. listopad 2017
21:04

Jana

yerka:
Billu mám prakticky za rohem, ale tak zoufalý sortiment (čehokoli)by snad člověk pohledal. A navíc- téměř podmínka- domluvit se ukrajinsky. :ble:


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 16. listopad 2017
21:31

Dan

Jana: Jano, Konráda má už delší dobu Globus Zličín. Já tam kupuji 12°a musím říct, že na to, že je to lahváč, tak dobrota! Ono je to tam celkově pivně dost zajímavé.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Sekal

pátek, 17. listopad 2017
17:17

Sekal

Dan: Aha, to je zajímavý, protože já si tam pivo nevyberu, snad někdy si koupím pšenici od Primerátora, když není vyprodaná.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

yerka

sobota, 18. listopad 2017
10:57

yerka

Jana: Tak jsem včera večer ochutnal to vánoční pivo od Konrada a byl jsem příjemně překvapen. A to jsem toho dne byl pivně mlsat v bavorském Hofu. Dnes tedy jsem šel ještě nějaké vánoční Konrady do Billy zakoupit. A měli tam i nově pivo (10, 11, 12, 14) z Kutné Hory, které jsem koupil též i přes nevalné ohlasy na toto pivo na internetu, ale vyzkoušet se má všechno :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Dan

sobota, 18. listopad 2017
13:24

Dan

Sekal: Tak není to ráj piv z malých pivovarů, ale na druhou stranu, proti tomu jak to tam vypadalo dřív, tak se výběr rozšířil. Já osobně lahvové kupuji minimálně, ale v případě potřeby, tady je šance si něco vybrat. A je škoda, že zrovna ten Konrád jinde moc vidět není.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 15. listopad 2017
20:41

jiri.kana

Myslel jsem, že Konrada můžete v Praze koupit v Globusu. Teď nedávno byl zas v Billách a každou chvíli je v Normě (nevím ale, jestli je nějaká i v Praze). A neměl bych zapomenout na Lidl a jeho Argus (pozor, pouze jedenáctku).
Jo, Konrad je fajn a článek jsem si přečetl s chutí. I na Vratislava jsem zavzpomínal. I na skomírající svijanský pivovar patřící kdysi pod Vratislavice.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Lukáš

čtvrtek, 16. listopad 2017
09:43

Lukas

jiri.kana: Už nějakou dobu je Argus Majestic (12°) podle všeho taky z Vratislavic. Má jinou etiketu, obdélníkovou místo původní oválné a alkohol se změnil ze 4,8 % na 5,2 %.


napsal(a): Lukáš [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 16. listopad 2017
09:52

Jana

Lukáš:
Ne.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Lukáš

čtvrtek, 16. listopad 2017
14:34

Lukas

Jana: A to máte prímo od pivovarských z Konrada?
Pro mne jako laika je to jasný případ: stejný tvar etikety jako potvrzený argus 11, dokonce stejné povídání o vodě z úpatí hor, stejný obsah alkoholu jako konrad 12 atd.
Zde pro představu onen "nový" argus maestic http://img.najdislevu.cz/akce/zbozi/984334-pivo-argus-12-meastic.jpg
vs "starý" http://pivnirecenze.cz/wp-content/uploads/2012/05/Argus_Maestic-008.jpg


napsal(a): Lukáš [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 16. listopad 2017
18:13

jiri.kana

Lukáš: Vůbec bych se nezlobil, kdyby došlo u Argusu 12 k náhradě vratislavickým. U nás v Lidlu v CB zatím vše při starém protivínském.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 16. listopad 2017
18:30

Jana

jiri.kana:
je to tak, máš pravdu - Protivín.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

středa, 15. listopad 2017
20:03

Dan

Jano, díky za pěkný článek. Ale jen bych doplnil, že není tak úplně pravda, že piva od Konráda nejsou v Praze k dostání. Co restaurace U Tunelu? Teď nevím kolik je tam kohoutů, ale v podstatě je tam celá produkce. Takové IQ nefiltrované tam nemá chybu :-)
O pivo se tam umí dobře postarat


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI