Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Třetí ročník První pivní extraligy je za námi!

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

Třetí ročník První pivní extraligy je za námi!

Třetí ročník První pivní extraligy je za námi!

Praha Michle 7. listopadu 2012 – Celoroční soutěž o nejlepší světlý ležák se dočkala svého finálového klání, když členové občanského sdružení První pivní extraliga otestovali deset nejlepších českých ležáků, které se do závěrečného kola propracovaly z celkového počtu 55 ležáků dostupných v běžné obchodní síti!

Jakým způsobem soutěž probíhá? Vzorky jsou hodnoceny přísně nezávislým způsobem (piva jsou zakoupena v běžné obchodní síti a testující neznají při degustaci jejich identitu) pomocí odborníky uznávaného Cuřínova hodnotícího schématu Výzkumného ústavu pivovarského.

Vítejte ve finále
Vítejte ve finále

Hodnocena je vůně, chuť, hořkost, plnost a říz, tedy atributy, které by správný český ležák měl mít. Na základě celkového subjektivního dojmu z vybalancování těchto vlastností hodnotí degustátoři na škále od jedné do devíti,“ vysvětluje místopředseda První pivní extraligy a uznávaný pivní technolog Jan Šuráň. Pořadí je stanoveno prostým sečtením bodového zisku všech osmi degustátorů, kdy je v případě shodného výsledku dvou piv na předních pozicích rozhodnuto pomocí takzvaného „rozpije“ – zde účastníci v doplňující degustaci vyberou, kterému ze dvou vzorků dávají přednost.

Takhle to degustujeme
Takhle to degustujeme

A jak tedy dopadl ročník 2012? Jak už se stalo zvykem, výsledky byly opět překvapivé a zejména vítězné pivo nepochybně vzbudí zaslouženou pozornost laické i odborné veřejnosti. Přesto jsme i letos nalezli několik „styčných bodů“ s předchozími ročníky – vyzdvihnout musíme zejména výsledek pivovaru Litovel, jehož pivo se podruhé za sebou propracovalo na stupně vítězů, za úctyhodné lze pak označit i umístění Svijan, jejichž Rytíř se do finále jako jediný vzorek dokázal propracovat v každém ze tří dosud konaných ročníků (2010: páté místo; 2011: třetí místo).

Finálový košt
Finálový košt

Výsledky byly extrémně vyrovnané, mezi jednotlivými pivy nacházíme minimální rozdíly a mezi deseti finálovými vzorky jsme nenašli žádné slabé nebo dokonce havarované pivo. Před čtvrtými Svijany a třetí Litovlí se na stříbrné příčce umístil vratislavický Konrad, když k překvapení všech degustujících zvítězily Krušovice . Na výsledcích třetího ročníku První pivní extraligy se přitom vzácně shodla prakticky celá degustační komise tvořená poučenými laiky i pivovarskými odborníky včetně výjimečně hostujícího Ing. Martina Slabého z respektovaného Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Letošní pořadí
Letošní pořadí

O kvalitě letošního finále svědčí i pouhých 26 bodů pro vítězné Krušovice (tedy průměrné hodnocení 3,25 bodu) – pro srovnání, loňský vítěz Zubr dostal 27, předloňský vítěz premiérového ročníku Rohozec pak získal 28 bodů.

V naší soutěži sledujeme výhradně senzorické vlastnosti a nezabýváme se předsudky. Byli bychom rádi, kdyby podobně postupoval český pivař. Aby se nebál experimentovat, aby se nebál zahodit své předsudky a aby zkusil ochutnat pivo, aniž by už dopředu věděl, jak mu to bude chutnat,“ poznamenal k výsledkům Ladislav Jakl, prezident občanského sdružení První pivní extraliga. V roce 2013 se těšíme na shledanou. Dej Bůh štěstí!

Druhé místo pro Konrada
Druhé místo pro Konrada

Absolutní pořadí o nejlepší Český ležák 2012 dle PPE

pořadínázevbody
1.Krušovice 12°26
2.Konrad 12°28
3.Litovel Premium29*
4.Svijany Rytíř29*
5.Ježek 1130
6.Lobkowicz31
7.Zlatopramen 11°32
8.Březňák Ležák33
9.Louny Ležák34
10.Rychtář Premium35

|* V závěrečném rozpiji o třetí místo, zvítězil Litovel a odsunul tak Svijany na místo čtvrté.



[Milan Kabrna] [Zobrazeno 5508x] [14. listopad 2012]
[Degustace] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kremil

středa, 21. listopad 2012
15:43

skoda ze z tech viteznych piv jsou v mem meste bezne dostupna jen 4...


napsal(a): Kremil [Odpovědět]

kopernik

středa, 21. listopad 2012
07:41

Mám pocit, že to tu začíná smrdět docela slušnou agitací ve prospěch pana Jakla, což mi připomíná první republiku, kdy vlastnil každý vysoký politik jeden nebo více tiskovin, v dnešní době už ani není potřeba takovéto medium vlastnit, což pan Jakl moc dobře ví. Poslední věty budou reakcí na srdce rvoucí slova o zahozených předsudcích. Jak nemůžu mít předsudky, když všichni víme jak si Heineken křivou mluvou i jednáním vydobyl místo na československém pivním trhu. Krušovice by se už dávno neměli schovávat pod výložky Rudolfa II. ale říct zákazníkovi co jsou zač a co všechno z jejich stáčíren spatří slunce svit...asi bychom se divili..nebo ne?


napsal(a): kopernik [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
15:53


posted by: Inzerce

Plzenec

pondělí, 26. listopad 2012
20:14

to kopernik: Tak nějak bych chtěl vědět, co kopernikovi vadí, co je na tom článku špatně. Pivní extraliga existuje tři roky a své výsledky publikuje na netu. To se nesmí? Nebo smí, ale jen těm, které prokádruje kopernik? Nebo je něco špatně na metodice ochutnávek? Taky mě ty krušovice šokujou, ale oni si vedli dobře i v jiných degustacích. Asi to tam fakt vzali za lepší konec. I ty speciály dělá heineken ve Velkém Březně zajímavý.


napsal(a): Plzenec (city(a)mu-pl.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI