Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Veni, vidi Litoměřice

[sobota, 29. leden 2011]

Snad úplně nejnovějším přírůstkem do rodiny minipivovarů se stal v pátek 28.1. minipivovar Labuť v Litoměřicích. A vzhledem k tomu, že počasí se konečně umoudřilo, v sobotu v mrazivých dnech se ukázalo i slunce, tak nám nebránilo nic, abychom vyrazili.

Startujeme z pražského Hlavního nádraží v 8,50 hod. a s jedním přestupem v Lovosicích vystupujeme na Horním nádraží v Litoměřicích krátce po 10 hodině. Na pivovar je ještě brzy a proto se vydáváme kolmo na trať, po modré turistické značce, na Mostku. Po necelém kilometru stoupání staneme na kopci s chatou a rozhlednou.

Vybrala jsem tento "odskok" od původní trasy záměrně. Po dlouhých letech uzavřená rozhledna konečně začala v loňském roce plnit svůj účel. Chvíli ještě čekáme na otevření (otevírá se denně v 11 hod.), ale pak už nás ochotný personál vítá v restauraci. Původní chata byla postavena v roce 1910, od té doby však prošla několikrát (naposledy ke stému výročí vloni) rekonstrukcí. Po zdolání 96 schodů rozhledny konstatujeme, že toho dnes moc vidět není, vzdálenější okolí je zahaleno v oparu. Vracíme se do restaurace a chutně poobědváme kančí guláš na červeném víně s tymiánem. K tomu Budvar 10°, dobře ošetřená. Ač na pultě jsou pípy 4, "teče" pouze ta desítka, ostatní budvarský sortiment je láhvový.

Prostředí je výhradně nekuřácké, velmi příjemné, interiér vkusný - radost posedět. Podle slov pana majitele, restaurace je hodně vyhledávaná (na odpoledne zrovna chystali salónek pro svatbu). Venku na letní posezení je velká terasa i s dětským koutkem. V suterénu pak větší sál, zvaný vinárna.

Posilněni obědem, vyrážíme dolů z kopce konečně do města, nejprve na obhlídku náměstí a pak již k Labuti.

Pivovárek se nachází v objektu bývalého hotelu, resp. v jeho sklepích. Vchod je ze dvora (kde bude v létě velká zahrádka a gril) dolů po schodech. Samotná hostinská místnost je členěna na kuřáckou, která se nachází v nižší partii, u výčepního pultu a nekuřáckou, o pár schůdků výše. Celkem asi 50 míst (více v části nekuřácké). Za výčepním pultem je varna, o objemu 600 l. Bohužel, v době naší přítomnosti nebyla "na place" paní majitelka, ani sládek, takže exkurze v samotných útrobách pivovárku nebyla možná. Zpovídali jsme tedy vrchního. Podle jeho údajů tam mají spilku v otevřených nádobách. Vařit se bude podle potřeby. Zatím je na čepu světlý ležák 12° a 12°polotmavá. V nejbližších dnech přibude i tmavá 11°.

Nejsem odborník, takže mé hodnocení berte jako ryze subjektivní. Ležák je světlejší barvy, hořkost je "tak akorát", prostě dobrý klasický ležák plzeňského typu. Procenta alkoholu jsme odhadli na cca 5%, neb tuto informaci jsme nezjistili. Mým favoritem se ovšem okamžitě stalo pivo polotmavé. Lehce karamelové chuti, také s vyšším obsahem alkoholu. Shodli jsme se, že určitě u Labutě nejsme naposledy.

Co se týče kuchyně, tak zatím jsou v nabídce pouze chuťovky k pivu. V létě se počítá s grilem na zahrádce a do budoucna i s teplou kuchyní.

Fotogalerii naleznete zde...

Veni, vidi Litoměřice

autor: Jana | Blok 20:47 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Jana

sobota, 29. leden 2011
23:13

Jana

to Tomas:
Ano, byl to p.Svoboda. Ale majitele jsem z něj udělala já, nezkoumala jsem to tak přesně, takže sorry.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Tomas

sobota, 29. leden 2011
22:38

tomáš

Nejdříve bych se rád zeptal s kým jste na Mostné hoře mluvili, pokud to byl p. Svoboda, tak to je pouze pronajimatel, ale rád se za majitele vydává..-:)Jinak můžu potvrdit polotmavý ležák je paradoxně hořčí a lepší než světlý, který nepřekvapí ani neurazí. Jinak prostředí příjemné a co musím každopádně pochválit je klimatizace. Držím palce.


napsal(a): Tomas [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
07:43


posted by: Inzerce

Jana

sobota, 29. leden 2011
21:23

Jana

Fotek mám víc, ale nevím, jak je sem přidat. Poradíte někdo? Dík J.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

sobota, 29. leden 2011
21:30

Chody

to Jana:
Po¨slal jsem interní poštou, že fotky můžeš poslat mailem...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI