Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Merlin vs Herold

[neděle, 28. listopad 2010]

K Brewery uvedla na trh nové černé pivo Merlin. Vášnivá diskuse o tom, zda může být inspirován stoutem, zda chutná, do jaké kategorie vlastně patří, mě přiměla k tomu, abych jej ochutnal a srovnal s jiným pivem - vybrán byl Bohemian Black Lager Herold z březnického pivovaru.

Novinka Merlin Černý je prezentována jako prémiová značka, vlajková loď tmavých piv skupiny K Brewery. Herold je pak oceňovaná stálice středočeského pivovaru.

Foto

Co se dozvíme z etiket?

Merlin: pivo tmavý ležák, obsah alkoholu 4,7%, pasterizováno, vyrobeno v pivovaru v Protivíně, EPM 12,8%

Složení: pitná voda, ječné slady, pražený ječmen, upravený chmel, chmelový extrakt

Merlin je vařen podle speciální receptury. Tři druhy sladů, pražený ječmen, voda a chmel vytvářejí magickou kombinaci chutí s výraznou hořkostí připomínající stout, kterou ocení opravdový znalec. Díky jeho velmi tmavé barvě ho lze označit za opravdu černé pivo.

Herold: tmavé speciální pivo, alk. 5,3% obj., pasterováno, vyrábí Pivovar Herold Březnice a.s., EPM 13%

Herold Bohemian Black Lager je speciální tmavé pivo, které je vyrobeno z českého světlého sladu a speciálních světlých a tmavých sladů, žateckého upraveného chmele a chmelového extraktu, cukru a pitné vody za použití antioxidantu E300. Vyznačuje se sladkohořkou chutí, vysokou barvou, pěnivostí a příjemnou vůní, neobyčejnou plností a chlebnatostí.

Ochutnání:

Otevřel jsem obě lahve najednou, přičichnu a vůně je srovnatelná, Merlin snad trošku více voní po syrovém obilí. Přelévám do ne moc dobře vymytých :( sklenic, barva je shodná a pěna taktéž. Ochutnávám a Herold se mi zdá lepší, je plnější. Merlin je prázdnější, řekl bych podle březnického "bez chuti"...

Foto

Osobně tmavá piva moc nemusím a když už si nějaké budu chtít vychutnat, pak zůstanu u osvědčeného Heroldu, který mi chutná víc. Navrch cena třetinky Merlina (prodávám za 20,- Kč) oproti půllitru Herolda (prodávám za 16,50 Kč) je dost vysoká (o 13,80 Kč na půllitru):(

Zkuste tato dvě piva porovnat i Vy a napište do diskuse, jak si vedla u Vašich chuťových pohárků...

autor: Chody | Blok 13:50 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Hříbek

středa, 1. prosinec 2010
10:01

Hříbek

Tmavého Herolda jsem naposled měl začátkem jara a nic moc, Merlina před týdnem a pochutnal sem si. U mě teda zatím výtězí Merlin, (ale seženu si co nejdřív Herolda a porovnám, přeci jenom je půl roku dlouhá doba.


napsal(a): Hříbek [Odpovědět]

Sekal

úterý, 30. listopad 2010
21:30

Sekal

Tuhle jsem si koupil tmavého Herolda, neboť jsem si na základě tohoto blogu uvědomil, že jsem ho ještě nepil. To pivo ale mělo zvláštní pachuť, jak kdyby obsahovalo umělé sladidlo, ač moc piva nevylévám, tohle šlo hned. U tmavých zůstávám nadále u Fleků, Kozlíčka, Tambora a podobných pivovarů, ze zbytku se mi kroutí huba.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
12:57


posted by: Inzerce

Sekal

úterý, 30. listopad 2010
21:31

Sekal

to Sekal: Jo, ochutnal jsem i Merlina, bylo sice naprosto prázdné a nicneříkající, ale ne tak odporné jako Herold.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Panther

úterý, 30. listopad 2010
23:34

Panther

to Sekal: Tak nevím, Herold a odporný...? "cukr po vagonech"? Pánové, nezlobte se, ale mám pocit, že jste nějak mimo. Zajeďte se do Březnice podívat a promluvte si s Panem Sládkem. Herold je jedno z mála piv z "větších" pivovarů, které se vaří klasicky a poctivě. Nic proti subjektivnímu hodnocení chuti, ale tohle je fakt příliš. Březnický tmavý speciál patří k tomu nejlepšímu ve své kategorii. A mimochodem Merlin je také vynikající, povedená novinka z K-Brewery.


napsal(a): Panther [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 1. prosinec 2010
06:04

Roman Holoubek

to Panther: Merlina jsem ochutnal a je to chutné pivo, trochu mimo kategorie, ale příležitostně si jej rád dám.

A odpověď Sekalovi: Pan František Pinkava vaří skvělá piva a zrovna Herold Bohemian Black lager řadím ke špičce tmavých piv u nás. Ač jde o pivo lokálního charakteru a daleko ode mne, vždy se mi podaří pár kousků ročně koštnout. Tož tak.


Sekal

středa, 1. prosinec 2010
16:14

Sekal

to Panther: Jednak jsem v Heroldu byl, jednak nepochybuji, že pan Pinkava vaří výborná piva. Buď se s tím pivem něco stalo, nebo nejsem schopen pivo takové chuti konzumovat. Jestli ho kdy znovu vyzkouším, bude to v točené podobě.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Petr F.

středa, 1. prosinec 2010
18:00

to Panther: Já jsem nepsal, že je Herold mizerné pivo. naopak, patří k tomu lepšímu. Piju ho celkem pravidelně, do Březnice to nemám daleko. Stojím si ale za tím, že to ještě nedávno bylo lepší pivo. Důvod neznám ale ten cukr tomu fakt škodí a nejenom Březnici. Bohužel, takový je u nás trend. Místo sladu cukr, moc lidí to nepozná. Kdo nevěříte, zajeďte do Bavorska kde je mimochodem zakázáno do várky cukr sypat a ochutnejte poctivej dunkel a pak porovnejte. Někdy to bývá tristní a taháme za kratší konec.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

Petr F.

pondělí, 29. listopad 2010
17:21

Merlin má tu nevýhodu, že je slabý. 4,7 není moc. Herold bývalo špičkové černé pivo dokud tam nezačali sypat cukr po vagonech.Stejně jako vše z Březnice. Chápu, že se to někomu nebude líbit ale je to tak. Špatné pivo to není ale ta lihovatost je tam bohužel znát.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

Elf

pondělí, 29. listopad 2010
17:45

Elf

to Petr F.: Pokud porovnáš EPM a obsah alkoholu obou piv, měl by z toho teoreticky vyjít lépe Merlin, protože je méně prokvašený.
A cukr to je opravdu mor českých piv, bohužel i hodně relativně kvalitních piv obsahuje cukr a přitom by mohli být ještě lepší, kdyby to tam necpali.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Martin Hrdlička

úterý, 30. listopad 2010
23:00

to Petr F.: Přiznám se, že mám rád tmavého Mastera 18%. Ten mi vyhovuje chutí, ale ne % alkoholu. Dám si jeden a končím. Proto je Merlin pro mne vítaným zpestřením. Herold jsem bohužel nikdy nepil, ale jakmile bude příležitost určitě rád ochutnám. Dobrý mi přijde i tmavý Budvar, a když jsem s kamarády v Praze, u Fleků v létě na zahrádce to jistí!!! Cena masakr, ale jedno dvě si dáme vždycky. Osobně přeji Merlinovi úspěch, sice chuť není úplně výjimečná, spíše ležák než stout, ale je dobře pitelný, zajímavý (určitě bych nevolil slova jako "naprosto prázdný", to je dle mého názoru od člověka, který ho nepil) a u mně boduje i ten design. Myslim, že dobře zvolené jméno a grafika etikety dělá hodně a tady musím autory pochválit.


napsal(a): Martin Hrdlička [Odpovědět]

Mauler

pondělí, 29. listopad 2010
14:26

Mauler

Herold mi také přijde takovej chuťově "poctivější", plnější, hutnější - úplně lepí v hubě. Merlin příliš nenadchnul. Zase u Herolda se mi moc nelíbí ve složení cukr ... Merlina protlačuje povedená reklamní kampaň - jistě dost finančně náročná, takže to na ceně jde znát.


ICQ: 330508936

napsal(a): Mauler [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI