Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Ta naše hospůdka česká...

[čtvrtek, 9. září 2010]

Je samozřejmě moc dobře, když se někde objeví hospoda, která začne točit pivo z malých a středních pivovarů či dokonce z minipivovarů. Nejlépe si pivo vychutnám v hospodě, která je věnována jedné značce, má příslušné vybavení od pípy, přes tácky po sklo. Na druhou stranu bych v takovém podniku nemohl být štamgastem, protože by mě stálá nabídka neuspokojovala, ba přímo nudila. Nejsem ten typ pivaře, který se zapije na jednu značku a tu preferuje, někdy s růžovými brýlemi na očích.

Proto se jako nejlepší jeví systém tzv. čtvrté pípy, kde tři kohouty jsou věnovány stálé nabídce a na tom čtvrtém rotují různá piva. Ale co když na té čtvrté je zrovna pivo, které mě neoslovuje a standardní nabídka mi nevyhovuje? Proto jsou tu podniky, které mají všechny čtyři pípy čtvrté a to si troufnu říci, že už by v tom byl čert, abych si nevybral. V některých městech jdou tak daleko, že těch čtvrtých píp mají i 20 či 30. Zákonitě pak vyvstává otázka, co se stane, když není dostatečná výtoč?

Některá piva mohou pomalu ale jistě ztrácet své chuťové vlastnosti a to platí zejména pro nefiltrované pochoutky našich minipivovarů. Jasně, že předpokládám správné skladování - ideální je chladící oddělení. Ale ruku na srdce, neztrácí tato živá piva již svým převozem? V létě horkem, v zimě mrazem? A jsou všechna před čepováním řádně "odpočata"? Sice trošku odbočím, ale troufnu si říci, že na letních slavnostech zažívají tato piva několik šoků najednou.

Buďme rádi, že můžeme různé značky ochutnat v různých hospodách nebo na slavnostech třeba stovky kilometrů od rodného pivovárku. Pokud nám ale nechutnají, nedělejme ukvapený závěr a neodsuzujme hned celý pivovar. Nejlepší bude, když pivko ochutnáme na místě činu - v pivovarské hospodě, kde by mělo být v té nejlepší kondici. A nejen pivo, (restaurační) minipivovar hodnotím také podle prostředí, obsluhy a v neposlední řadě podle jídla zde podávaného.

No a samozřejmě, že na výsledném dojmu bude mít podíl i celková atmosféra místa. Genius Loci. Prostě něco navíc. Přidaná hodnota. Jedinečnost. Takže neseďte celé dny na prdelích ve svých hospodách a občas se vyražte pokochat tam, kde všechny ty lahůdky vznikají, určitě Vám bude šmakovat víc.

P.S.: V poslední době se mi nelíbí řevnivost zejména mezi pražskými hospodami čepujícími ta "naše" pivečka. Vždyť není důležité, kdo má to či ono pivko jako první. Je třeba se snažit úplně jinými zbraněmi, ne pomlouvat konkurenci...

P.S.2: Pokud uznám, že jedna hospoda pomlouvá jinou, budu nekompromisně mazat. Stejně tak, pokud někdo bude někoho jiného urážet...

autor: Chody | Blok 18:55 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Honza Svetpiva.cz

sobota, 11. září 2010
09:19

Honza Světpiva.cz

Jo jo, pravdu dis...


Roman Holoubek

pátek, 10. září 2010
15:24

Roman Holoubek

Chody, souhlasím s Tebou - ve všem v této úvaze.


Kejna

pátek, 10. září 2010
14:39

Kejna

Ano Chody, hezky sepsáno, jen snad že mě se naopak u zmíněných hospod líbí ta stále se rozšiřující spolupráce a koordinace, kterou považuji za přínosnou pro všechny, včetně nás - zákazníků. Pokud za onu řevnivost považuješ existenci a internetové výplody jednoho (i když značně rozpolceného) nemocmého muže, tak pravím, že se to stává (jasně maž to), ale obecným trendem v tomhle segmentu (aspoň v Praze) shledávám zvyšující se úroveň kooperace.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 10.09.2010 ve 14:41:25


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Kára.

pátek, 10. září 2010
12:38

Kára.

Tak tady souhlasím zcela se vším. Zdravím tu svojí osmipípou ...


napsal(a): Kára. [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
06:30


posted by: Inzerce

umbob

pátek, 10. září 2010
12:22

umbob

Neodsuzuji za jedno náhodné selhání, nesedím, vyrážím, kontroluji na místech původu :) Jsem pivař přelétavý(jak ve značkách, tak v hospodách), o žádném pivu nemůžu říct, že je moje nej(mám jich víc), o žádné hospodě nemůžu říct, že je moje domovská, že jsem někde štamgastem (až mě to někdy mrzí). Ale na druhou stranu si udržuji jistý přehled jak v chuťových proměnách více značek piv, tak v kvalitě pohostinských zařízení. A toto se snažím šířit mezi svoje známé.


napsal(a): umbob [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI