Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Novinářské bahno?!

[pátek, 16. leden 2009]

Kde jsou ty doby, kdy to, co bylo v televizi nebo v novinách byla pravda, tedy alespoň ta oficiální :) Dneska si člověk není jistý ničím a ve zprávách o pivu (a samozřejmě i jiných komerčních komoditách) to platí dvojnásob. V rubrice Novinky a aktuální dění se snažím zprostředkovat veškeré zprávy z pivovarnictví zejména naší republiky. Patří sem i tiskové zprávy, které jsou samozřejmě opatřeny zdrojem, takže víme odkud vítr fouká a je to tak v pořádku. Horší je tzv. PR článek, který se může tvářit jako nezaujatý. A tady si myslím už problém nastává. Neměl by být takový článek označen jako reklama?

Ano i já píšu dle toho, jak je mi ten či onen pivovar, hospoda, pivo či člověk sympatický, nejsem nestranný, jsem velmi subjektivní. Chápu, že novinář může být příznivcem i toho Gh, ale vždy jsem si myslel, že to dělá ze své svobodné vůle. Jsem naivní? Ano!

Nedávno mi přišel mail z jedněch regionálních novin, zřejmě u příležitosti Reprezentačních pivních slavností v Táboře, kde bylo psáno: "Dobrý den, obracím se na Vás s nabídkou...: V rámci pivních slavností bychom našim čtenářům rádi představili ty pivovary, jejichž pivo se prodává v regionu našich týdeníků, a to včetně podniků, kde se Vaše pivo dostane. Rádi zveřejníme zajímavosti o pivu nebo o výrobě, o firmě i o lidech, fotografie a podobně, podle Vašich představ a potřeb."

Představa je to krásná. Chtějí zveřejnit a tak i propagovat pivo a pivovary u příležitosti významné každoroční akce. Perfektní. Ale jak mohu pomoci já? Asi chtějí přetisknout nějaké informace o pivovarech, které se vyskytují v jejich regionu. Samozřejmě nejsem proti, ale čtu dále: "Pokud Vás naše nabídka zaujala, kontaktujte nás, nabídneme Vám výhodné podmínky, protože předpokládáme, že i pro naše čtenáře je to zajímavé téma."

Já také předpokládám, že je to pro jejich čtenáře zajímavé téma, ale pořád konkrétně nevím, jak mohu být v této bohulibé činnosti nápomocen já, provozovatel pivního webu. Odpovídám tedy a dotazuji se: "Nevím, o co Vám přesně jde?" a jsem pln očekávání, co společně podnikneme.

Obratem přichází odpověď: "Nabízíme prezentaci a reklamu pivovarům, které nabízejí své pivo v regionech X a Y, kde vycházejí naše týdeníky. Náklad je Z ks celkem. Vaše prezentace bude vypadat tak, jak si budete přát - může to být text, rozhovor s otázkami a odpověďmi, inzerce či materiály převzaté od Vás nebo v naší grafické i jazykové úpravě, fotografie, logo... Pokud se Vaše pivo v našem regionu dostane, bylo by jistě dobré informovat naše čtenáře, kde jej mohou ochutnat."

Tak a pořád nevím, proč jsem byl jako provozovatel stránek o pivu osloven. Já inzerovat v regionálním tisku nepotřebuji. Možná mám mylnou představu, ale myslím si, že dobrý a zajímavý produkt si najde cestu i do tisku sám. Proboha, proč redaktoři těchto regionálních médií neobejdou místní hospody a nezjistí si o pivech zde čepovaných něco bližšího - rád jim materiály z PI poskytnu a zadarmo...

Ona ale existuje výhodnější cesta. Nechat si za to zaplatit. "Běžná cena inzerce je 15,50 Kč za cm2 bez DPH za jednorázovou inzerci, 13,50 Kč/cm2 při trojím opakování inzerátu, ovšem v naší lednové akci Vám mohu nabídnout cenu 10,50 Kč za cm2. Je možný i barevný tisk, příplatek za jednu základní barvu je 1 250,- Kč, za celobarevný tisk 3 750,- Kč (všechny ceny bez DPH). Těším se na Vaši odpověď i spolupráci." Odpovědí budiž tento Pivní blok a spolupráce? Spolupráce nebude!

autor: Chody | Blok 23:43 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Roman Holoubek

úterý, 20. leden 2009
11:46

Roman Holoubek

Nebo, že by byl Chody placen našimi minipivovary? - :
No ze slušnosti by mu alespoň každý mohl poslet láhev s etiketou (a ti co byli od Chodyho pochválení, tak by v té lávni mohli mít i pivo)


Rosťa

úterý, 20. leden 2009
11:52

Rosťa

to Roman Holoubek: No, vzhledem k datům na beerborci by mu více slušelo zavedení sponzorských pivovodů, ale museli by tak učinit všechny mini, aby web zůstal nezávislý ::lol


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
08:07


posted by: Inzerce

Paja

pondělí, 19. leden 2009
09:00

Paja

Jak muzes pomoct jako provozovatel pivniho webu? Nijak, respektive hlavni je, abys zaplatil reklamu. Zkratka ses nejakym omylem nebo spis fuserinou dostal do nejake databaze a ted dostavas nabidky. Dovedu si predstavit, ze marketingove oddeleni dostalo ukol vyhledat pivovary a napsat jim nabidku. A pri intenzivnim googlovani se zkratka prehlidlo, ze nejsi vyrobce. Stejne tak, jako to nekdo obcas prehlidne a posle do diskuze kody s uzaveru pripadne odpovedi na soutezni otazky...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Rosťa

pondělí, 19. leden 2009
10:28

Rosťa

to Paja: Přesně tak. Také možná nějakému marketinďákovi, který nejede v pivu, jen prostě nemůže přijít ani omylem na mysl, že by se někdo mohl s takovouto šíří věnovat provozování webu bez výrazných ekonomických ambicí, resp. že za tímto webem nestojí konkrétní podnikatelský subjekt z pivovarského prostředí


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Paja

pondělí, 19. leden 2009
10:57

Paja

to Rosťa: A nebo ten marketak jede v pivu (nebo uz v tvrdym) az moc ;).


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Njorloj

sobota, 17. leden 2009
20:01

Njorloj

V novinach zcela bezna praxe - zmini se nejaky vyrobek v clanku a vyinkasuje se kesh nebo natural. Treba se zmini o nejakem vyrobku a vedle se udela soutez, kde jsou ceny ony vyrobky. Reklama na nas ciha vsude a nejidealnejsi komercni noviny jsou ty nectenejsi a zcela narvany reklamama, pro to se dnes novinarina dela, teda alespon ta vetsi a velka. :-?


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Rosťa

sobota, 17. leden 2009
07:29

Rosťa

Téda! Ty jsi karakter! :o Jen bych byl rád, aby tvůj předpoklad "že dobrý a zajímavý produkt si najde cestu i do tisku sám" byl skutečností. Neboť se obávám, že si ji sám najde - pokud zaplatí, ovšem......


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI