Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Minipivovary, proč jen nás pořád tolik klamete?

[čtvrtek, 23. říjen 2008]

Také se vám někdy přihodilo, že jste přijeli do nově otevřeného minipivovaru, abyste ochutnali jejich nové pivo, oni vám „něco“ natočili a až po nějaké době jste zjistili, že jste tam vlastně pili úplně něco jiného? Mně ano a několikrát…

Takhle jsem byl před lety velmi zklamán z Oslavan. Měsíc po otevření tamního pivovárku jsem si tam vyrazil na výlet, abych ochutnal jejich nové pivo. To bylo bez chybičky, obsluha i prostředí také, odjížděl jsem tedy spokojen. Až pár týdnů poté jsem zjistil, že vlastní pivo tehdy ještě nevařili a že jsem pil pivo z Kácova, který jim v počátcích vypomáhal.

Proti pivu z Kácova samozřejmě nic nemám – bylo, je a doufám že i bude stále pivem výborným. Vadí mi však přístup obsluhy, která mě tehdy neupozornila na to, že vlastní pivo ještě nemají a že mi mohou nabídnout jenom pivo, které je sice uvařeno někde jinde, ale podle jejich vlastní receptury. To už bych nepovažoval za klamání mé osoby a mohl bych si rozmyslet, zda si takové pivo dám nebo ne.

Případ Oslavan samozřejmě není jediný, jinak bych s tímto příspěvkem ani nezačínal.

Dalším minipivovarem, kde zpočátku vlastní pivo netočili, je např. Loket. Zde však na mě žádné překvapení nečekalo. Přijel jsem totiž připraven či spíše informován, a to přímo panem Novákem z Velichova, který pro ně zpočátku pivo vařil. Zde už se jenom mohu ptát: kolik asi takto informovaných hostů do Lokte přijelo?

Do třetice všeho „dobrého“ – Davle, hotel v pivovaře. Nejeden z mých známých naletěl. „Pili jsme Davelský ležák,“ chlubili se. Jaké však bylo jejich překvapení, když jsem jim oznámil, že nepili místní pivo, ale pivo z Chýně. Ale na druhou stranu, když se v Davli zeptáte na původ „jejich“ piva, sami vám prozradí, odkud pochází. I přesto si myslím, že zákazník má právo na informaci o nabízeném produktu. Pokud má nějakou zjevnou vadu – což odlišné místo původu je – měl by být na to upozorněn.

Případ čtvrtý – nejmenovaný pražský minipivovárek. Otevřel dříve, než bylo navařeno. První pivo tak logicky bylo odjinud. A dnes? Když nestíhají, nechají si vypomoci také někde jinde. A dozví se to zákazník? Nedozví, jak jinak.

Mají to snad minipivovary zapotřebí? Jsou jim zákazníci vážně zcela lhostejní? Předpokládají snad, že k nim chodí pouze lidé, kterým nezáleží na původu piva, ale jenom na značce?

A co třeba oficiálně uznávané degustační soutěže? Lze je potom vůbec brát vážně? Pokud si pivo nechám někde uvařit, protože nestíhám nebo protože se mi poslední dobou nedaří, někam ho poté přihlásím jako své a nakonec se s tímto „cizím“ pivem umístím lépe než pivovar, který mi jej uvařil a který se mnou soupeřil v téže pivní kategorii a zcela propadl? Jak se potom k tomu postavit? Přiznat se nebo dělat mrtvého brouka?

Toto se skutečně stalo. A není tomu tak dávno. Do nejmenované soutěže byl přihlášen vzorek piva, který nepocházel z minipivovaru (a teď skutečně nemám na mysli žádné z nealko piv vařených v Protivíně pro jiné pivovary, které pak namísto něj sklízejí ovoce slávy), který jej přihlásil, ale úplně odjinud. Do téže kategorie byl však přihlášen i vzorek z pivovaru, který toto pivo na zakázku vyrobil. Tentýž výrobce, tatáž receptura, různé šarže. Výsledkem je druhé místo pro minipivovar, který výrobu piva zadal, a totální propadák pro pivovar, který toto pivo uvařil.

Že se vám to nelíbí? Mně také ne. Ale řešení je, bohužel, v nedohlednu. I majitelé a sládci minipivovarů jsou jenom lidi a pokud budou chtít někoho klamat, těžko jim v tom zabráníme…

autor: Malakin | Blok 16:47 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Kotě

čtvrtek, 30. říjen 2008
23:59

Nevím, nevím - těžko pochopit, když minipivovar nabízí za své pivo cizí a neupozorní zákazníka. Je to jen sprosté klamání zákazníka a pro mě je to neomluvitelné a to i v případě rozjezdu... Docela mě tenhle článek šokoval, protože tuhle variantu výroby piva v minipivovarech jsem si nepřipouštěl.

V diskuzi to "k_ammill" srovnává s pivy od PP či dalších velkých pivovarů.... Často zde čtu kritiku na velké pivovary, ale o co je lepší minipivovar nabízející cizí výrobky jako své? Proč bych se měl do takového minipivovaru vracet? Není to podvod na zákazníkovi? Neměla by tohle chování řešit ČOI? Jak by se nám líbilo, kdyby se takto chovali podnikatelé i v jiných oborech? No, odpovězte si každý sám. A že je to "jen o lidech"? To nemůže být omluva - i minipivovary chtějí mít zisk a pokud tohle někteří majitelé schvalují, tak to pouze odsuzuji a za sebe říkám, že zjistit toto hování, tak už se do takového podniku nikdy nevrátím.


napsal(a): Kotě [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 30. říjen 2008
15:43

Malakin

to Chody: Pokud by mi v nějakém minipivovaru dali místo svého piva pivo z Chýně, Kácova či Purkmistra, taky se nebudu zlobit. Ale rád bych o tom věděl ještě dříve, než to budu pít a pochvalovat si, jak je dneska to "jejich" po dlouhé době zase dobré.

I U Valšů v Praze otvírali dlouho předtím, než měli své vlastní pivo. Klidně tam mohli točit kvasničák odjinud a skoro nikdo by na to nepřišel. Přesto to neudělali, a to se mi na nich velmi líbí.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 30. říjen 2008
13:55

Chody

Jj, je to škoda, že i minipivovary se uchylují k takovýmto praktikám. Ale jako v každém oboru záleží na lidech.

Osobně bych uvítal, že v minipivovaru mi bude nabídnuto pivo odjinud s tím, že zrovna nemám navařeno.

Pokud jde o rozběh pivovaru, někdy tlačí čas, někdy si majitelé chtějí vyzkoušet, zda se vlastní pivo ujme a začnou pod vlastní značkou točit pivo z jiného mini. Což se dá pochopit.

Ale já nepochopím, že se někdo účastní soutěže s pivem, které si nechal uvařit jinde. Takový člověk ví, že jeho pivo není moc dobré? Pak by se měl snažit chuť svého piva vylepšit a ne mu zajišťovat přízeň tímto způsobem :o


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

emu

středa, 29. říjen 2008
11:31

emu

No a spokojení vlastně můžou být všichni. Norbert prodá svoje pivo, Staropramen může nabídnout lidem "svou" specialitu a taky na tom vydělá a zákazník dostane dobré pivo a pochutná si.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
13:47


posted by: Inzerce

Malakin

středa, 29. říjen 2008
11:25

Malakin

to siki: Já myslím, že ten Sv. Norbert je Na Verandách pořád. A dokud si nebudou zákazníci stěžovat, asi to tak i zůstane. Ale na druhou stranu, kdo by si stěžoval na dobré pivo? Co na tom, že je z jiného pivovaru...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 29.10.2008 ve 11:26:40


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Malakin

středa, 29. říjen 2008
11:20

Malakin

to Ahasver: Možná teď, ale když v Lokti začínali a technologie ještě nebyla provozuschopná, bylo pivo přímo z Velichova. Alespoň tak jsem slova pana Nováka tehdy pochopil.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

siki

středa, 29. říjen 2008
10:59

siki

Jo, když si dáte Na Verandách Kvasnicové pivo, i obsluha vám bez utajování řekne, že je to Sv Norbert, aspoň to tak bylo před rokem a půl, co sem tam byl...


napsal(a): siki [Odpovědět]

Ahasver

úterý, 28. říjen 2008
23:12

Pokud vím, pan Novák (majitel a sládek minipivovaru Velichovský Forman) vaří Floriana v Lokti "na fakturu" přímo na jejich zařízení, nikoliv na svém ve Velichově. Tolik na upřesněnou.


napsal(a): Ahasver (ahasver(a)klikni.cz) [Odpovědět]

k_ammill

pondělí, 27. říjen 2008
14:11

stejne tak Gambrinus, Plzen a dalsi a dalsi. Kdo vi kde byla tahle varka vubec uvarena?


napsal(a): k_ammill [Odpovědět]

siki

neděle, 26. říjen 2008
20:11

siki

Stejně tak sme si mohli v Telči dát Telčského Zachariáše, na Tolštejně Tolštejnský říz, Prostějovská jedenáctka, Jindřichohradecká jedenáctka, Opavský ležák a myslíte, že se někde zákazník dozví,kde je to pivo opravdu uvařeno?


napsal(a): siki [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI