Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Rok 2016, rok – čeho vlastně?

[sobota, 21. leden 2017]

Pořád je ještě leden a na drobnou pivní bilanci roku 2016 tak snad ještě není úplně pozdě. Původně jsem zvažoval bulvárně laděný titulek „Rok 2016 – rok diacetylu“. Tahle čtyřuhlíkatá potvora mě totiž pronásleduje čím dál víc a loni její štvanice na mé chuťové a čichové buňky zatím vyvrcholila. Jak se to jednou naučíte cítit, jste ztraceni a přicházíte o spoustu do té doby dobrého piva. Vlezlá máslovost stoupá nosem, aby po čichovém nervu došla do mozku a tam se protivně a panovačně usadila snad až někde pod zátylkem. Člověk se skoro bojí přičichnout k půllitru – zakousne se, nebo ne?

Tenhle nevlastní bratranec kyseliny máselné je jednak nežádoucím produktem kvašení, jednak produktem činnosti kontaminujících bakterií. Můj odborný konzultační zdroj z Budvaru dokonce tvrdí, že by to v našich zahnojených končinách viděl tak půl na půl – tedy jedna půlka máslařů nemá vychytané kvašení a druhá nechce/nemůže/neumí/neví, že by měla pořádně a úzkostlivě sanitovat.

Kapku toho samozřejmě snesu, ale nesmí být moc velká. Pro ležáky se udává senzorický práh 0,1–0,2 ppm, pro ejly 0,1–0,4 ppm. Nedělám si iluze o vytříbenosti svého čichu a své chuti, takže nad prahem ano, ale u futer už prosím pěkně ne. Díky ti, butandione, za osvěžení základů organické chemie. A za to, že loni mi toho chutnalo ještě míň než předloni, přičemž už tehdy to začínalo být na pováženou. Ano, jsem tak otráven, že čím dál víc oceňuji něco, co je především čisté. Pěkně opsaný oblouk od dob před dvaceti a více lety, kdy jsem bažil zejména po osobitosti. Dnes se mi blaženě s polodementním výrazem roztáhne huba od ucha k uchu většinou už jen se slovy „ty vole, ono je to čistý...“

Mám návrh pro ČMSMP – vyhlašte rok 2017 Rokem diacetylu. Hřímejte a burcujte proti němu. A potírejte ho, vyhánějte metlami železnými. Můžete být bezohlední, stejně ho nevyhubíte. Vyhnán odněkud, usadí se zas tu i onde, v průměru jednou týdně mu vzniká nová příležitost. Čímž jsem se povinně otřel o fenomén posledních let a vyhnul se „houbám po dešti“, na které začínám být alergický podobně jako na „zlatavý mok“.

Na závěr trochu toho bilancování a libých vzpomínek. Jaká piva ve mně zanechala nejlepší dojem? Žádná velká exotika, chodil jsem po obyčejných hospodách a pivovarech nabízejících vesměs obyčejná piva. Nejlepší desítku (tu jednoznačně) a tmavý speciál mi natočili v pivovaru Friesovy Boudy. Tam je potřeba vylézat znovu a znovu. Ležák, ležák... co třeba Holendr z Valašského Meziříčí? Nebo úplně obyčejný ležák z Malé Skály? A nebo Bedfleší Prostěležák, který byl k ochutnání na jarních pivních slavnostech v Budějcích? Nemá cenu pokračovat, stejně bych na spoustu výborných ležáků zapomněl.

U ejlů si tak moc jistý nejsem, ale jmenoval bych alespoň Hendrycha H16 a IPA z Příchovic (bez ohledu na umělecký dojem). Cenu za ejlový počin roku by si ode mě odnesl řetězec Lidl za dovezení konečně pořádného piva z ciziny (IPA Zelený gekon). Neměl bych zapomenout na naprosto okouzlující (byť z lahve téměř nedobytný) 26% barrique barley wine Ellen s 90 IBU od potštejnského Clocka. Téměř neuvěřitelné, ale podařilo se jim to sladit do lahodnosti a pitelnosti. Jako mimořádný mi utkvěl i oak barrel aged stout ze Zvíkovského Podhradí.

Nejmilejší minipivovarský svéráz (neměl bych si tuhle kategorii registrovat, aby se to v prosinci neobjevilo v PBA?) jsem našel ve Lhotě pod Kosířem a v Bylnici – tam navíc se zcela unikátním provedením nakládaného hermelínu. Hluboký pozitivní dojem na mě udělala i návštěva minipivovaru Obora u Plané nad Lužnicí a celého hospodářství kolem. Negativní dojmy a zážitky odjinud – a že jich bylo – si tentokrát nechám pro sebe.

Výzev pro letošek je mnoho, tak vzhůru za pivními dobrodružstvími roku 2017! Čeká nás slalom mezi nekvalitou s občasnou odměnou, pro kterou stojí za to zkoušet to znovu a znovu.

autor: jiri.kana | Blok 12:53 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Rosťa

úterý, 24. leden 2017
13:49

Rosťa

Copak diacetyl, ale tady čtu, Jiřiku, že jsi loni začal být alergický na houby a na pivo. Tak to je opravdu vážné...
Napadá mne, že by ČMSMP mohl iniciovat legislativní změnu, že pivo s diacetylem by se smělo prodávat výhradně pod názvem "zlatavý mok" a nikoliv pivo. Jak přinutit houby, aby rostly před deštěm, a ty ses zbavil i této nepříjemné alergie, mne zatím nenapadá :-)
Přeji ti pivně chutný a bezvadný (diacatyl) rok 2017 a ordinuji ti povinný společný výlet se mnou např. do Chomoutova...Zatím pa!


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 23. leden 2017
22:43

Dwarf

moc pěkný článeček :-) Pivníci z Tebe budou mít radost :-)) ale je fakt, že i já jsem zaznamenal nárůst počtu piv, která jsem jen ochutnal a pak vylil...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:46


posted by: Inzerce

Felčar

pondělí, 23. leden 2017
13:20

Felčar

Co se týká diacetylu, tak pro mě největší zklamání byla loni Devítka od Matušky, pil jsem to někdy v červnu. Na tom pivě by se dal diacetyl vyučovat.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 23. leden 2017
13:36

jiri.kana

Felčar:Taky co bys chtěl, za tu cenu - ani ne 70 korun za půllitr...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Felčar

pondělí, 23. leden 2017
21:14

Felčar

jiri.kana: Všichni se tady tak vnitřně radujeme a plácáme po ramenou, jak nám ono číslo minipivovarů roste, ale já se už moc těším na dobu, až dojde k saturaci na trhu a začnou se zavírat. Před půldruhým rokem jsem byl v USA a nevzpomínám si, že bych tam pil nějaké zvlášť nedobré pivo z řemeslného pivovaru. Ale faktem je, že to byla vesměs svrchně kvašená piva, ležák je oproti nim technologicky zpravidla náročnější na výrobu.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Jana

pondělí, 23. leden 2017
14:47

Jana

Felčar:
Jeden "výukový" vzorek jsem včera dostala ochutnat- 11°Lanýž. Diacetyl + autolýza kvasnic. Brrr! :ble:


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 24. leden 2017
04:59

Roman Holoubek

Felčar: Ano, věřím, Felčare, že i k tomu zavírání dojde. Vlastně v to i doufám. Od pivovarů s trvale, či povětšinou vadnými pivy jde o medvědí službu celému odvětví craft.


Roman Holoubek

pondělí, 23. leden 2017
12:50

Roman Holoubek

Jirko, skvěle napsané. To za prvé, ale především máš pravdu předsedo. Plně s tebou souhlasím a ty oblouky a zákruty tak nějak spolu sdílíme. A to dokonce i v příjemných překvapeních tebou jmenovaných pivovarů se téměř shodujeme. K pivovarům se skvělým pivem bych ještě doplnil Chomout (umí i výborný ležák), tebou jmenovaný Holendr se pro mne stal pivovarem roku (ačkoli první piva měl na sklonku roku 2015), Hendrych - skvělé. A opravdu velmi milé překvapení od Friese, kde mi před lety chutnalo tak nějak průměrně a nyní to byl nejen výškový vrchol.
Co se týče vad, pak s tebou opět souhlasím - diacetyl se vyskytuje až příliš často a mně v pivu vadí a to dost. Nezapomněl bych ani na další poměrně častý jev a to autolýza kvasnic - podobně jako s diacetylem - zde se projevuje především špatná práce ve studeném hospodářství a v hygieně.


Pana

pondělí, 23. leden 2017
12:35

ba, co víc, těch 10% se týká skoro každé produkce napříč výrobky....


napsal(a): Pana [Odpovědět]

Pana

pondělí, 23. leden 2017
12:33

Je to tak,dobrých je 10% pivovarů.....ale i v Německu to je podobné, ba co víc, t3


napsal(a): Pana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI