Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


IIIII. VYSMOLENÍ

[úterý, 24. květen 2016]

Proběhlo, jak znalci jistě vědí, v sobotu 21. května v Černokosteleckém pivováru. Akce, nejen dobrého piva, ukázek řemesla bednářského, ale hlavně setkávání pivovarských i dobré pivo milujících lidiček z různých koutů naší vlasti. A vzájemném povídání a vyměňování si zážitků - o tom to bylo. Bohužel, ne tak letos. Pořadatelé dali na „hlas lidu – hlas boží“ a již krátce po poledni už nebylo v areálu slyšet vlastního slova. Ano, i zde převládl nešvar pivních festivalů – neartikulovaný řev béčkových, či kdovíjakých kapel, přehlušoval ten genius loci, který v Kostelci vždy vládl. Kapely, když si je lid žádá, proč ne? Ale zde bylo dobrým zvykem, že v hodinách brzce odpoledních se předváděly dětské soubory, dudáci (pokud si to dobře pamatuju) apod. Zkrátka – klid a pohoda. Milovníci něčeho ostřejšího přišli na své až v podvečer. Inu, kostelečtí jsou živi nejen turisty, tak chápu jejich rozhodnutí, ale už to není o tom povídání s kamarády, ale co nejrychleji ochutnat sortiment a prchnout s povídáním na klidnější místo.

Ale vraťme se k pivu, pro které tam přijíždíme. Jako všude jinde, i zde se daly popít moky vynikající, průměrné i ty, hodné zkanalizování. Mezi kategorii první patřily, kromě piv z domácího pivovárku Šnajdr, výroční Únětice 10,7°, 11° Summer ale z pivovaru Hasič v Bruntále, 11° sv.ležák Rohan z Rohova, či belgický double z Lobče.. Na opačné straně stupnice bezkonkurenční místo zaujal Horehleď 12° sv.ležák z pivovaru Hrádek Slavičín, jakož i Pazdrát 12° sv.ležák z pivovaru Chříč. Ochutnali jsme, ve dvou, celkem 12 piv, mimo vyjmenované vcelku nic jiného nepřekvapilo, ať už kladně, či záporně, prostě standard. Vzhledem k omezenému počtu píp piva postupně rotovala, takže ne vždy byla na čepu všechna na seznamu uvedená. Pivo, které bylo s napětím očekáváno, byl první pokus lobečských o witbier. Nakonec jsme se ho přece jenom dočkali, na rozdíl od samotného sládka, který byl odvelen v rámci rodinných povinností. A vůbec nebylo špatné, dobrý letní mok k zahnání žízně.

Třešničkou na dortu byla výstava obrazů známého malíře Pavla Jákla. Svým mistrným štětcem ztvárnil některé pivovary v jejich historické podobě a na návštěvnících bylo hádat, o který pivovar jde. Netuším, jestli někdo poznal všechny, já osobně si myslím, že jsem poznala tři zobrazené. Třeba nám to Pavlík někdy odtajní.

IIIII. VYSMOLENÍ

autor: Jana | Blok 11:39 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Jana

pátek, 27. květen 2016
13:30

Jana

Děkuji, jsem ráda, že máte stejný pocit jako já (a dle ohlasů v místě i jiní). Té hudby bylo tentokrát v brzkých hodinách až až.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

RefereeCP

pátek, 27. květen 2016
11:58

Také já jsem navštívil Černokostelecké Vysmoleni a plně souhlasim s Janou Běhounkovou co o celé akci a pivech napsala. Muzika byla v dopoledních hodinách opravdu hodně hlučná. Kdyby hrála o polovinu tišeji jen k poslechu a k navodění dobré nálady, bylo by to mnohem příjemnější. Na Vysmolení či Vykulení bylo zvykem že se dopoledne a po obědě věnovalo diskusímo pivu, předvádění bednářského umění, exkurzím a dalšímu umění mistrů oboru. Co se piva týká, tak opět souhlasím s Janou.Piva pana sládka Šnajdra byla jako vždy velice povedená a chutná. Velice mě zaujala jeho tekutá tma v podobě stoutu Černá pracka a moc mě chutnala. Také mě ne všechna piva chutnala a měl jsem problém je dopít. Ale co nechutnalo nám , to jiným ano. Každý má jiný chutě a názor a to je dobré pro pivovarníky a pro diskuse o pivu u piva. Také já jsem si byl prohlédnout obrazovou výstavu pana Pavla Jákla kteráse mi llíbila. Navíc s kvízem o které pivovary se jedná. Nápovědou bylo na každém obraze počáteční písmeno pivovaru. Takže shrnuto, akce v Černokosteleckém pivováru byla úspěšná a můžeme se těšit na podzimní Vykulení s tím že se poradatelé poučí a hlučnější muziku naplánují až na odpolední a vvečerní program. Nashledanou příště.


napsal(a): RefereeCP (petrcikryt(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI