Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Národní

[pátek, 26. červen 2015]

Národní třída, Národní divadlo a do třetice…pivovar Národní. Ještěže Národní muzeum a Národní dům jsou umístěny jinde. To už by bylo, jak v té pohádce „Byl jednou jeden domeček, v tom domečku stoleček….atd.“ Opusťme však dětské pohádky a rovnýma nohama do skutečnosti! Dospělácké skutečnosti. Pivovar Národní, řečeno s Cimrmanem – je „předmětem vášnivých debat (nejen) v anarchistických kroužcích“, již nějakou dobu. Jaká je tedy skutečnost? Otevření pivovaru se konalo 1. 6., tento týden však proběhlo oficielní seznámení s pivovarem, kam jsem byla pozvána, tak mohu „z první ruky“ podat informace o současném stavu. Pivovar, jak je zdejším čtenářům známo, zatím přímo v místě svá piva nevaří, sládek Jaroslav Košťák je vaří dle své receptury zatím v pivovaru Kácov. Vítězství nad úřední hydrou je prý však na spadnutí, takže doufejme, že ochutnávku přímo místního moku lze očekávat v době relativně blízké. Zatím jsou na čepu piva značky Czech Lion (Český lev)- světlá 11° ve variantě nefiltrované i filtrované a 13° ptm. speciál nefiltr. Obě 11° se od sebe poměrně dost liší, zatímco nefiltr je krásně hořká, její filtrovaná verze jde více do sladova. 13° pak navozuje dojem spíše piva tmavého, než polotmavého. Není karamelově sladová, jako obvykle tato piva bývají, ale cikorkovo-kávově nahořklá. Mým favoritem během akce se stala 11° nefitr. Na svrchně kvašená piva, která do budoucna pivovar chystá, si musíme ještě chvíli počkat, až budou „ve svém“. Technologie pivovaru je na Národní přenesena od Bezoušků z Průhonic, majitel je totiž tentýž-pan Mužátko, který vlastní síť pizzerií Coloseum. Měděná, dvounádobová varna o objemu 500 litrů se nachází hned za výčepem. Ve sklepě pak je umístěna otevřená spilka 2x 1000 l a ležácké tanky – 5x 1000 l a 7x 500 l, rovněž tak čtyři tanky přetlačné po 500 l, jakož i svíčkový filtr. Slad odebírá pivovar ze Záhlinic a chmelí se ŽPČ.

Nechcete-li sedět přímo v restauraci, nabízí se příjemné posezení na přilehlé, klidné zahrádce, umístěné ve vnitrobloku. Celkem pivovar disponuje se 400 místy. A ještě se ve sklepě buduje „Divadelní klub“, přednostně sice určený pro sousedy z Národního, ale pivovar se nebrání ani rezervaci pro „mimodivadelní“ skupiny.

Fotogalerii naleznete zde...

Národní

autor: Jana | Blok 14:43 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

kra-jan

pondělí, 29. červen 2015
16:49

Je to pěkný podnik a základní nabídka piv rozhodně není špatná. Ale šťourající člověk vždycky něco najde. Jako staromilci se mi např. nelíbí, že se čepuje jen do 0,4 litru, a ne do půllitrů, resp. tupláků. Další věc je, že se tam nedá popíjet ve stoje ani tam nejsou stoly pro dva. takže když tam člověk přijde sám nebo ve dvou a sedá si ke stolu pro šest, přirozeně se cítí divně. Přesto je celkový dojem dobrý.


napsal(a): kra-jan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI