Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Videokřest IBA

[čtvrtek, 4. prosinec 2014]

Křty piv jsem zažila různé, ale videokřest ještě ne, tedy až do 4. prosince. Na začátku tohoto záhadného výrazu byla pozvánka: „ZEMSKÝ ŘEMESLNÝ PIVOVAR vás zve na křtiny svého nového piva Zemský India Brown Ale. Křest z Colorada provede přes video konferenci autor Zemského IBA, sládek Joshua West.“

Zemský řemeslný pivovar není na českém pivním trhu žádným nováčkem. Jeho ležáky – letní, zimní jsou mezi pivní veřejností již nějakou dobu známy. Teď vstupuje na český trh s novinkou - silným pivem, hnědé barvy, s charakteristickou sladovou a chmelovou vůní i chutí, pro chladné zimní večery. Pivo je velmi populární v Americe a snad právě proto Zemský řemeslný pivovar pozval do Čech sládka z Colorada, pana Joshuu Westa. Pivovar je zatím ještě pivovarem „létajícím“, ale už má i své domovské sídlo - Dominikánský dvůr v Praze Braníku. Rekonstrukce zchátralého objektu však ještě nějaký ten pátek potrvá a tak zatím vaří svá piva v Chotěboři (ležáky) a nově tento speciál (a plánované další) v Lounech – pivovaru ZLoun.

První várka IBA byla uvařena 27. - 28. 10. za použití 4 druhů sladů a pěti druhů amerických chmelů. Pivo má obsah alkoholu 6,2% a obsah pův. mladiny je 16,3%. Je to styl piva, které má kořeny ve Skotsku a Anglii. Podle autora receptu je to „komplexní pivo, chmelené jako typ IPA, ale s výraznými tóny karamelu, sladu a čokolády, které končí robustní, příjemnou hořkostí.“ A já dodám, že s nádhernou citrusovou vůní a ač by se podle popisu mohlo zdát, že převládá sladová chuť, opak je pravdou – finálně krásně hořké pivo.

A jak to bylo s tím křtem? Po představení piva a pivovaru samotného bylo navázáno video spojení s Coloradem a pan Joshua West pozdravil přítomné v Praze. Na otázku, jaké pivo je, sborově všichni odpověděli „excellent“! Poté následoval virtuální i skutečný přípitek novým pivem. V nejbližší budoucnosti pivovar chystá Vánoční amber ale, později pak irský stout a na léto pšenici. A nejen pivo mohli pozvaní ochutnat, ale též o potravu duchovní bylo postaráno. Mladá výtvarnice Klára Sedlo, která je mimochodem i tvůrkyní etiket Zemského řemeslného pivovaru, se prezentovala svými obrázky z prostředí Dominikánského dvora.

Fotogalerii naleznete zde...

Videokřest IBA

autor: Jana | Blok 22:41 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI