Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Opravili klobouky, pod nimiž se vaří benešovské pivo


verze pro tisk

Opravili klobouky, pod nimiž se vaří benešovské pivo

Opravili klobouky, pod nimiž se vaří benešovské pivo [p248]

Historický mlýnek na obilí, takzvaný šrotovník, snesli loni na podzim z půdy pivovaru Ferdinand v Benešově a zároveň i čtyři kryty výparníků, které pamatují majitele Františka Ferdinanda d´Este. A to díky opravě střechy nad varnou.

Areál Pivovaru Ferdinand se neustále opravuje, přitom neztrácí svou historickou hodnotu, kterou jeho budovy postavené Františkem Ferdinandem d´Este mají. Střechy pivovaru se opravují po etapách už šest let. Hotová je například střecha nad sladovnou či stáčírnou. Nyní končí obnova částí krytiny nad varnou.

Oprava střechy
Oprava střechy

Díky tomu, že se střecha nad varnou musela rozebrat, mohl se snést z půdy i starý šrotovník, kterým se mlel slad před vařením piva. Vzhledem k prostoru, kde byl tento technický skvost uskladněný, a jeho téměř dvoutunové váze ho nebylo možné z půdy vyklidit jinak než shora.

Můžeme jen odhadovat, z jaké doby pochází, nemá na sobě žádný výrobní štítek. Očistili jsme ho od nánosů prachu, lehce nakonzervovali olejem a dali pod střechu. Zároveň hledáme místo, kam bychom ho umístili natrvalo, aby jej mohli spatřit i návštěvníci pivovaru,“ poznamenal sládek pivovaru Ferdinand Jaroslav Lebeda s tím, že mohou idé dávat tipy na jeho umístění, například přes facebookový profil pivovaru.

Podle Jana Lázničky z Národního zemědělského muzea se zřejmě jedná o litinový válcový šrotovník, který se používal k drcení obilí určeného ke krmení. „Litinové válcové šrotovníky jsou vylepšenou variantou kamenných šrotovníků a objevují se až v první polovině 20. století,“ uvedl. Přesný věk stroje nelze určit. Konstrukce podobných strojů byla takřka neměnná i několik desítek let. Nejsou k dispozici žádné technické katalogy. „Je určitě tovární výroby, takže podobných strojů bylo vyrobeno více, nicméně ale vypadá zachovale, takže zcela určitě nějakou historickou hodnotu má. Jeho stav ukazuje i na kompletnost stroje, což nebývá zcela samozřejmé,“ dodal Láznička.

Historický šrotovník na nádvoří pivovaru
Historický šrotovník na nádvoří pivovaru

Poprvé v historii opustily své místo také kryty výparníků, takzvané klobouky, které byly už ve špatném stavu. Ty jsou čtyři, každý vede od jedné varní nádoby. Slouží k tomu, aby se pára při vaření piva odváděla ven. Když je pracovníci firmy sundali, čekalo všechny překvapení. „Mysleli jsme, že jde o slabý plech, ale zjistili jsme, že je to silnostěnné železo, má tloušťku až sedm milimetrů. Museli jsme tedy místo klempíře shánět kováře. Jsou to určitě původní klobouky, které pamatují následníka trůnu,“ upozornil architekt, který s pivovarem na opravách spolupracuje, Tomáš Reml.

Těžké klobouky se stejně jako šrotovník dostaly ze střechy jen díky jeřábu, což nebylo úplně jednoduché, protože dlouhé rameno jeřábu mělo v cestě spoustu rozvodů vysokého napětí a elektřiny.

Další zajímavostí je, že klobouky měly atypické rozměry. Byly vyráběné ručně a každý v jiné době, proto nejsou všechny čtyři úplně stejné. „Abychom zachovali původní vzhled, poškozené části jsme nechali nahradit kovem, jeden se vyráběl celý nový,“ doplnil Lebeda. Klobouky jsou už zpět na střechách varny.

Opravené výparníky
Opravené výparníky

Každoročně se jen do oprav střech investuje zhruba milion korun. V roce 2017 se bude pokračovat v další etapě. Zbývá hlavní budova pivovaru, kde funguje lahvovna a spilky, střechy nad kotelnou či nad plánovanou restaurací. „V areálu musíme opravovat vlastní nemovitosti, v roce 2016 jsme dělali částečně například i kanalizační síť, a investujeme samozřejmě do technologie. Při tom všem se snažíme zachovat ráz pivovaru a tradiční klasickou výrobu,“ dodal Lebeda.

Například opravili kvasné kádě na spilce, repasovali části dopravníkových cest v lahvovně a také dokupují nové pivní sudy. Po dva roky obnovovali pivovarskou zeď v Černoleské ulici od zastávky autobusu.



[Pivní.info] [Zobrazeno 33088x] [11. leden 2017]
[Tiskovky] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI