Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Staropramen Smíchov


Pivní.info

Nová, originální sklenice

[čtvrtek, 10. listopad 2005]

Od října přicházejí Pivovary Staropramen s novou originální sklenicí pro pivo Staropramen, a to v podobě džbánku, půllitrové a třetinkové sklenice. Navržena byla designérem Rony Pleslem. „Chtěl jsem vytvořit design chlapský, pevný, hrdý, ale přitom s jemným džentlmenským, inteligentním detailem, který lahodí oku i chuti. Vznikla tak sklenice s robustním dnem, které se zužuje směrem dolů a je prokresleno krajkou jemného loga. Rovné ucho džbánku s letopočtem připomíná tradici pivovaru Staropramen,“ uvádí Rony Plesl.

Společnost Pivovary Staropramen provedla v oblasti vnímání pivního skla spotřebiteli rozsáhlý průzkum, z jehož výsledků při přípravě nové sklenice vycházela. Nové sklenice Staropramen tak mají všechny atributy, které sami spotřebitelé označili za ideální: robustnost, jednoduchost, pohodlné pití a lákavý vzhled. Sklenice jsou dobře vyvážené a džbánek je při držení za ucho dokonce v optimálním úhlu pro čepování. (Moderní obchod)


Pivo teklo proudem

[pátek, 10. červen 2005]

Více než půl milionu piv se v sobotu vypilo v areálu pivovaru Staropramen na Smíchově. Probíhal zde už šestý ročník pivních slavností, který přilákal přes třináct tisíc lidí.

Zábava, pivo, opilci! V obrovskou pivnici se v sobotu změnila část rušné ulice Svornosti na Smíchově. V místech, kde denně projede tisíce aut, seděli u dlouhých stolů milovníci zlatavého moku. Konal se totiž šestý ročník Slavností pivovaru Staropramen.

Slunečné počasí přilákalo do areálu pivovaru více než třináct a půl tisíce návštěvníků, kteří dohromady vypili přes tři sta hektolitrů zlatavého moku! " Pět tisíc vstupenek jsme prodali už v předprodeji," uvedla mluvčí Staropramenu Michaela Trýznová.

"Teď sedím v největší hospodě na světě, je tu prý víc než sto píp," radoval se pětadvacetiletý Milan. (Večerník Praha)


Pivovar po roce ožije slavnostmi

[pátek, 10. červen 2005]

Ve smíchovském pivovaru vystoupí Divokej Bill i Wohnout, čtenáři mohou vyhrát lístky

Čtrnáct hudebních kapel, sto píp, ze kterých poteče mimo jiné také unikátní kvasnicové pivo, exkurzní trasa pivovarem a řada sportovních soutěží. To vše čeká na návštěvníky Slavností Staropramen, které odstartují v sobotu ve 14 hodin.

Hlavní hudební scénu v pivovaru Staropramen rozezvučí kapely Divokej Bill, Wohnout, Mňága a Žďorp, Ready Kirken či Děda Mládek Illegal Band.

Novinkou letošních smíchovských pivních slavností je druhá samostatná Rock for People scéna. Ta bude předzvěstí dnes již renomovaných festivalů Rock for People, kterých je Staropramen partnerem.

Celkem se na této druhé scéně vystřídá osm kapel, mezi nimiž nebudou chybět například Southpaw nebo Skyline.

Loni navštívilo Slavnosti Staropramen přes patnáct tisíc návštěvníků, kteří vypili tři sta padesát hektolitrů piva. Více než dvě třetiny z nich si také prošly exkurzní trasou pivovaru.

Speciál jen jednou ročně

Sportovně-zábavní zóna letos v pivovaru nabídne netradiční atrakce, jako například bungee running, lezeckou stěnu nebo překvapení určené jen pro otrlejší návštěvníky.

Pro zájemce bude připravena také exkurzní trasa pivovarem Staropramen, odhalující, jak se zde vaří pivo, které patří každoročně na této akci k nejvyhledávanějším atrakcím. Raritou bude točený kvasnicový Staropramen Granát, který se připravuje pouze jedenkrát ročně právě u příležitosti slavností. „Kvasnicový granát je již připraven. Na slavnostech je každoročně tím nejžádanějším pivem a my mu věnujeme patřičnou pozornost,“ řekl František Šámal, výrobní a technický ředitel společnosti. Pro návštěvníky bude připravena také dvoupatrová expozice prémiových značek, kde budou moci ochutnat belgická piva jako Stellu Artois, Hoegaarden či Leffe.

Čtenáři vyhrají vstupenky

Na sobotní akci v pivovaru může získat pět čtenářů MF DNES po dvou vstupenkách zdarma. A každý z pěti vylosovaných čtenářů také dostane navíc dárek v podobě trička. Do slosování se zařadí každý, kdo správně odpoví na soutěžní otázku: Do kolika zemí se podle údajů pivovaru na jeho internetových stránkách vyvážejí produkty Staropramenu? Tipovat můžete mailem na adresu redpha@mfdnes.cz do čtvrtka 16. června do 18 hodin. Nezapomeňte připsat telefonický kontakt a do předmětu zprávy napsat heslo Slavnosti. Výherci budou v pátek 17. června kontaktováni ohledně způsobu převzetí výhry. Vstupné v předprodeji stojí 150 korun, na místě pak 170 korun. (MF Dnes)


Společnost Pivovary Staropramen získala významné ocenění v 5. ročníku marketingového programu „Výrobky roku 2005". Staropramen v unikátním obalu Q-Pack vyhrál v kategorii pivo a získal tím možnost využívat pečeť „Zvolen výrobkem roku spotřebiteli" 2005. V úterý 26. dubna 2005 proběhlo slavností vyhlášení výherců programu „Výrobky roku 2005", který každoročně vyhlašuje společnost ATOZ Event na základě výzkumu společnosti GfK Praha. Zástupci 2.000 českých a moravských domácností v rámci něj hodnotí výrobky v celkem 15 produktových kategoriích. V letošním ročníku rozhodlo o výsledcích celkem 3678 zákazníků. Jedná se o jediné ocenění svého druhu, kde rozhodují o vítězích sami spotřebitelé.

Společnost Pivovary Staropramen zvítězila v kategorii pivo s novinkou, kterou uvedla na trh v květnu loňského roku - Staropramen Q-pack. Ten uspěl v celkové konkurenci 51 přihlášených výrobků od 41 společností. „Ocenění je pro nás velmi významné a to hlavně proto, že o umístění rozhodují hlasy samotných spotřebitelů. Jsme rádi, že se Staropramen Q-Pack setkal s jejich zájmem a že se můžeme pyšnit tímto oceněním pro výrobek, který je ve své kategorii výjimečný" řekl Petr Ungerman, brand manažer společnosti Pivovary Staropramen.

Láhev Q-Pack je vyrobena z materiálu vyvinutého speciálně pro pivo. Jedinečné složení udržuje oxid uhličitý uvnitř lahve, a zároveň zabraňuje vniknutí kyslíku dovnitř. Tím je zajištěna stejná chuť a říz piva jako v obalu ze skla. Nerozbitná láhev Q-Pack je navíc uzavíratelná, lehká a recyklovatelná. Toto balení je určeno zejména pro aktivní trávení volného času, po sportu nebo pro jiné outdoorové příležitosti.. V obchodech je v lahvi Q-Pack objemu 0,65 litru k dostání Staropramen Světlý. (CZeCOT)


Do další dekády své existence vstupuje projekt Rock for People s novým silným generálním partnerem – značkou Staropramen. Staropramen tak bude spojen se všemi hudebními akcemi organizovanými pod tímto názvem – hlavním festivalem Rock for People v Českém Brodě, dalšími osmi festivaly v České republice, několika koncerty zahraničních kapel a přibližně 70 koncerty v rámci Rock for People tour. „Rock for People je jeden z největších a nejnavštěvovanějších projektů svého druhu v České republice, který dnes dosahuje evropských rozměrů. Možnost spojení naší klíčové značky – značky Staropramen, s tímto kvalitním hudebním festivalem s desetiletou tradicí byla pro nás z hlediska marketingové strategie této značky velice zajímavá, proto jsme se rozhodli ji využít,“ říká Jan Vošta, Event & Sponsorship Manager společnosti Pivovary Staropramen. Pivo Staropramen se tak stane oficiálním pivem festivalu Rock for People. Na jednotlivých akcích v rámci festivalu bude k dostání Staropramen Ležák, Granát, Světlý, Černý. (Pivovary Staropramen a.s.)


Součástí exkurzní trasy smíchovského pivovaru se tento měsíc stalo moderní návštěvnické centrum. O tom, že bude využito, není pochyb, ročně se vydá na prohlídku do Staropramenu více než třicet tisíc zájemců. Nové prostory návštěvnického centra mají vlastní vstup z Pivovarské ulice a nacházejí se přímo pod historickou varnou pivovaru. „Součástí nových prostor je promítací sál, v němž účastníci exkurzní trasy zhlédnou úvodní film o výrobě piva,“ uvedla mluvčí společnosti Michaela Trýznová. Zajímavostí je, že je zde instalován rychlovýčep, který je obdobný jako ten používaný v Sazka Areně. „Rychlovýčep, který jedno pivo natočí v časovém intervalu šesti vteřin, bude sloužit k zajišťování ochutnávky piva pro návštěvníky centra,“ podotkla Trýznová.

O exkurzní trasu pivovarem Staropramen přitom společnost zaznamenává rostoucí zájem. „Velkou část z návštěvníků tvoří zahraniční turisté, což svědčí o věhlasu našeho piva za hranicemi republiky,“ domnívá se ředitelka návštěvnického centra Staropramenu Marie Plachá. Trasu mají zájemci možnost navštívit každý den po předchozí objednávce. Prohlídka s výkladem trvá přibližně hodinu a zahrnuje návštěvu historické a nové varny, spilky a ležáckých sklepů. Je zakončena oblíbenou ochutnávkou piva. (MF Dnes)


Společnost Pivovary Staropramen za účasti významných obchodních partnerů a přátel smíchovského pivovaru slavnostně otevřela nové moderní prostory Návštěvnického centra pivovaru Staropramen, které se stanou součástí exkurzní trasy pivovaru. Nové prostory Návštěvnického centra mají vlastní vstup z ulice Pivovarská a nacházejí se přímo pod historickou varnou pivovaru, první zastávkou na exkurzní trase. Součástí nových prostor je promítací sál, v němž účastníci exkurzní trasy zhlédnou úvodní film o výrobě piva. V návštěvnickém centru je instalován rychlovýčep, který je obdobný jako ten používaný v SAZKA ARENĚ. Rychlovýčep, který jedno pivo natočí v časovém intervalu šesti vteřin, bude sloužit k zajišťování ochutnávky piva pro návštěvníky centra.

„O exkurzní trasu pivovarem Staropramen zaznamenáváme rostoucí zájem - ročně ji absolvuje více než 30 tisíc návštěvníků a toto číslo se neustále zvyšuje. Velkou část z nich tvoří zahraniční turisté, což svědčí o věhlasu našeho piva za hranicemi České republiky. Vybudováním nových prostor chceme návštěvníkům exkurzní trasu ještě více zpříjemnit,“ říká Marie Plachá, ředitelka Návštěvnického centra pivovaru Staropramen. Exkurzní trasu, kterou provozuje Návštěvnické centrum pivovaru Staropramen již řadu let, mají zájemci možnost navštívit sedm dní v týdnu po předchozí objednávce. Prohlídka s podrobným výkladem trvá přibližně jednu hodinu a zahrnuje návštěvu historické a nové varny, spilky a ležáckých sklepů. Je zakončena oblíbenou ochutnávkou piva. (CzeCot)


V únoru uvedla společnost Pivovary Staropramen na trh nealkoholické pivo Staropramen. Pivo je k dostání v prodejní síti off-trade i on-trade. Chceme českému spotřebiteli rozšířit nabídku v segmentu nealkoholických piv, který dlouhodobě vykazuje rostoucí trend,“ říká Petr Ungerman, Brand Manager značky Staropramen. Nealkoholické pivo Staropramen s obsahem alkoholu max. 0,5 % má jemně hořkou chuť i výrazný říz a je tak vhodným osvěžením nejen pro řidiče. Pivo je distribuováno v láhvi o objemu 0,5 l. Cena piva se pohybuje v on-tradu od 12 do 15 Kč v závislosti na typu provozovny, v off-tradu kolem 9 Kč za láhev. Již v prosinci loňského roku uvedla společnost Pivovary Staropramen na český trh nealkoholickou variantu prémiové značky Stella Artois, která je k dostání ve vybraných provozovnách v oblasti on-trade. (Web Staropramen)


Společnost Pivovary Staropramen uvádí nový reklamní spot pro značku Staropramen, tentokrát v „zimním kabátě“. Autorem spotu je reklamní agentura Mark/BBDO. „Děj spotu je zasazen do zimní krajiny a pro ztvárnění příběhu jsme využili prostředí běžeckého závodu. Aby byla zachycena skutečná atmosféra akce, účinkuje ve spotu vedle hlavních aktérů dalších několik set komparsistů,“ říká Petr Ungerman, brand manager pro značku Staropramen. Nový spot dále rozvíjí koncept „Změna plánu“ a provází ho slogan „Chlapi pijí Staropramen“ stejně jako předcházející spot pro značku Staropramen, uvedený v loňském roce. Natáčecí práce probíhaly pod režijním vedením Tomáše Mašína v lokacích v okolí Špindlerova Mlýna a také Bedřichova u Jablonce nad Nisou. Spot se vysílá od 19. února 2005 v České televizi a TV NOVA. (Web Staropramen)


Smíchovské pivo pohlídá počítač

[pátek, 10. prosinec 2004]

Kolem smíchovského piva se točí spousta novinek. Pro ty, kterým staropramen chutná, je zřejmě nepříjemnou zprávou, že společnost nyní krátce před Vánocemi zdražila svou produkci ve skle, i tu určenou na stoly hostů v restauracích. Ještě větší změnou však je, že smíchovský pivovar mění tradiční technologie výroby piva za moderní. Klasickou metodu ve spilce a přes sedm stovek klasických tanků, ve kterých pivo dozrává, začíná postupně nahrazovat moderní počítačový systém.

Půllitr dražší o korunu. Pivovary Staropramen své výrobky zdražily v pondělí, v mnohých pražských hospodách se však zvýšení cen promítne až s příchodem nového roku. „Zvýšení cen výrobků společnosti Pivovary Staropramen vychází z analýzy současné situace pivního trhu a z nárůstu cen zejména energie a surovin,“ zdůvodňuje změny mluvčí společnosti Simona Krautová. Nárůst cen se podle ní má pohybovat v průměru kolem šesti procent u točeného piva v restauracích a mezi třemi a pěti procenty u lahvového piva v obchodech, a to v závislosti na značce a typu balení. V případě Staropramenu „desítky“ se zvýší cena zhruba o sedmdesátník na půllitru. V restauracích se dá očekávat zdražení vyšší. (MF Dnes)


Staropramen mění tradiční výrobu

[pátek, 10. prosinec 2004]

Přes tři sta milionů korun si vyžádá modernizace pivovaru Staropramen, která mění tradiční výrobu smíchovského piva. Výrobní ředitel tvrdí, že chuť i říz zůstanou stejné. Milovníci pěnivého moku to budou moci posoudit koncem roku 2005. Dodávky piva ze Smíchova putují do tří desítek zemí světa. Dávno je pryč doba, kdy valaši tahali sudy jen po Praze a okolí, takzvaně kolem komína.

Teď mizí další z tradic. Kvasné kádě a ležácké tanky neboli nádrže na dokvašování nahradí moderní, takzvané cylindricko-kónické (CK) tanky. Lidé, kteří nemají důvěru v moderní urychlované postupy, mluví o konečném výrobku nepříliš lichotivě jako o počítačovém pivu. Obdobnou metodou přitom vzniká osmdesát procent celkové české produkce piva. "Postup sice řídí počítač, ale veškeré senzorické hodnocení meziproduktu provádí komise odborníků. Pivo se bude i nadále vyrábět podle stejné receptury pod dohledem vrchního sládka, zachováno zůstane i dvoufázové kvašení," brání ho František Šámal, výrobní a technický ředitel společnosti Pivovary Staropramen.

V čem je vlastně rozdíl? Co se týká výroby, dosud se ve spilce používaly jen otevřené kádě na hlavní kvašení a následně přes sedm stovek menších tanků. "Varna zůstává a hlavní kvašení bude i nyní stejně dlouhé. Dokvašování však bude rychlejší," přiznává Šámal a nezapomíná podotknout, že instalace CK tanků umožní snížit náklady na údržbu tanků, budov a energií i při zachování charakteristické chuti piva a jeho kvality.

Modernizace pivovaru Staropramen započala v roce 1996, kdy zde byla postavena podle informací společnosti největší a nejmodernější varna ve střední Evropě a byl zmodernizován energetický blok. Plán modernizace pokračoval postavením patnácti CK tanků a úschovy kvasnic. "Výroba je moderní, léty prověřená technologie vaření piva," podotýká Šámal. S počátkem tohoto týdne byla na Smíchově dokončena druhá část modernizace pivovaru zahájením testovacího provozu. Hodnota této investice činí deset milionů eur. "Na výrobu v CK tancích budeme přecházet postupně. Nejsme tlačeni časem. Předpokládáme, že testovací fáze potrvá přibližně jeden rok," dodává Šámal. (iDnes)


Po úspěchu v loňském roce přichází i letos společnost Pivovary Staropramen na trh se speciálním dárkovým balením piva Staropramen Granát. Dárkové balení má netradiční tvar diamantu a obsahuje osm půllitrových láhví piva Staropramen Granát a originální dárkovou sklenici Granát o objemu 0,4l. „I v letošním roce jsme připravili pro spotřebitele atraktivní dárkové balení piva Staropramen Granát. Zvolili jsme neobvyklý tvar diamantu stejně vybroušeného, jako je chuť Granátu,“ říká Petr Dvořák, manažer marketingu společnosti Pivovary Staropramen. „V loňském roce jsme získali s trojhranným dárkovým balení Granátu ocenění v soutěži Obal roku“, dodává Petr Dvořák.

Speciální tvar multipacku umožňuje zajímavé vystavení výrobku na prodejní ploše. Autorem designu dárkového multipacku je agentura Unity GDG. Staropramen Granát je polotmavý ležák granátové barvy, chmelové vůně a plné chuti s jemně nahořklým dozníváním. Jeho originální barva a jedinečná chuť jsou dány odlišným způsobem vaření, při němž dochází k míchání světlých a speciálních sladů. Příjemně nahořklou chuť dodává pivu karamelový slad, bavorský slad zase chuť jemně nasládlou. Při výrobě Granátu se přísně dbá na výběr těch nejkvalitnějších surovin. V pivovaru Staropramen byl Granát uvařen poprvé již v roce 1884. (Tisková zpráva Staropramen)


Pivní unikáty u příležitosti pátého ročníku Slavností pivovaru Staropramen, který proběhne na pražském Smíchově v sobotu 12. června, má pro návštěvníky připraven tento známý pivovar. Kromě tradičního Staropramenu Kvasničáku, který je k dostání pouze v areálu pivovaru, se bude na více než 140 pípách čepovat i speciálně vybraný nefiltrovaný světlý Ležák a Granát.

„Výběr provádíme podle toho, abychom postihli vlastnosti nejlépe odpovídající určitému typu piva,“ sděluje vrchní sládek Milan Jeřábek. „ Jde tedy o subjektivní pocity nás, degustátorů. Vybíráme z desítek tanků ty, které jsou podle našeho názoru chutí, barvou a vůbec kvalitou skutečně ojedinělé. Samozřejmě, kvalita vstupních surovin je podstatná, ale ta je u všech druhů piv stejná. Ovšem každé pivo dozrává jinak, i když rozdíly jsou takové, že je poznají jen skuteční odborníci.“ prozradil vrchní sládek.

Z pivních vzorků, které s velkým předstihem vybírá sklepmistr Miloš Erben, se potom pečlivě hodnotí, co se nabídne hostům. Těch se i v letošním roce očekává kolem dvaceti tisíc, tak jako loni, kdy se vypilo 450 hektolitrů piva, z toho 150 hektolitrů stále více oblíbeného Granátu. (Právo)


Smíchovská desítka z plastové láhve

[pondělí, 10. květen 2004]

Pivovary Staropramen začnou stáčet část světlé desítky do nově vyvinutých plastových lahví s názvem Q-pack. V tomto obalu, který prý díky speciálnímu materiálu zachovává chuť i říz piva jako skleněná láhev, hodlají letos prodat 20 až 30 tisíc hektolitrů Staropramenu. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci společnosti. Ta loni prodala 2,73 milionu hektolitrů pěnivého moku.

Q-pack ve srovnání s klasickým PET obalem zabraňuje pronikání kyslíku do nápoje a zároveň udržuje hladinu kysličníku uhličitého v lahvi, čímž udržuje dlouhodobě kvalitu piva. Mok tak chutná stejně jako ze skleněné lahve, tvrdí Pivovary Staropramen s tím, že ve slepých testech rozdíl nerozeznali odborníci ani běžní konzumenti.

Doporučená cena 16,9 koruny za láhev o objemu 0,65 litru podle firmy odpovídá ceně půllitrové plechovky. Půllitr piva v Q- packu vyjde podle marketingového ředitele Pivovarů Staropramen Marka Tovaryše v přepočtu asi na 13 korun. Spotřebitel si připlácí za obal, který je lehký, nerozbitný a znovu uzavíratelný. Lahve se dají běžně recyklovat. Lahvová desítka Staropramen se v obchodech běžně prodává pod deset korun.

Nová láhev je stejně velká jako skleněný půllitrový obal a přes větší objem má nižší hmotnost. Vzhledem k tomu má Q-pack podle firmy doprovázet lidi při aktivních příležitostech, jako jsou pěší a vodácká turistika, rafting, cyklistika či rybaření. Cílovou skupinou mají být hlavně muži ve věku od 20 do 30 let.

Q-pack vyvinul majoritní vlastník Pivovarů Staropramen, belgická Interbrew, ve spolupráci s italskou společností na obaly M&G. Interbrew zavádí tuto láhev například u prémiového ležáku Stella Artois nebo u piva Jupiler. (iDnes)


Pátý ročník Slavností pivovaru Staropramen proběhne na pražském Smíchově v sobotu 12. června od 13:00 do 22:00 hodin. Letošní ročník nabídne návštěvníkům, jako již tradičně, bohatý hudební program a spoustu zábavy. Akce se koná v areálu pivovaru Staropramen, včetně prostoru u Pivní pohotovosti a ulice Svornosti.

Kvalitní program letošního ročníku Slavností pivovaru Staropramen slibují hudební skupiny J.A.R., Kryštof, Divokej Bill, Wohnout, Peha či Ready Kirken, které vystoupí na dvou hudebních scénách. I letos čeká návštěvníky otevřená exkurzní trasa pivovarem Staropramen, FMX exhibice, atrakce ze Staropramen Chlaparku a závěrečný ohňostroj. Mediálním partnerem akce je TV Óčko.

Organizátoři Slavností pivovaru Staropramen se v letošním ročníku zaměřili na větší komfort a vyšší úroveň kvality služeb, k čemuž přispěje i omezený počet návštěvníků. Oproti loňskému roku dojde k výrazné změně v systému placení. Organizátoři si od něj slibují zrychlení činnosti směnáren a čekají, že odpadne čekání ve frontách. „V loňském roce jsme se s návštěvností 23 tis. lidí zařadili se Slavnostmi pivovaru Staropramen mezi TOP tři akce v Praze, hned za koncert Rolling Stones a Elánu,“ říká Simona Krautová, manažerka komunikace společnosti Pivovary Staropramen.

Novinkou letošního ročníku je také prodej vstupenek na Slavnosti pivovaru Staropramen v předprodeji, který zajišťují sítě Ticketpro a Ticket Art. Cena vstupenky v předprodeji činí 120 Kč, na místě 150 Kč. Vstupenka zahrnuje i jedno pivo Staropramen Granát zdarma.

Na Slavnostech se bude celkem na více než 140ti pípách čepovat Staropramen Ležák, Granát, Světlý, Černý a tradičně i Staropramen Kvasničák, který je k dostání pouze v areálu pivovaru Staropramen. Dále bude na Slavnostech, stejně jako loni, prémiový pivní stánek, kde mohou návštěvníci ochutnat belgické pivní značky jako Stellu Artois, Hoegaarden či Leffe. (Pivovary Staropramen)


Návštěvníci haly vyzkoušeli pivovod

[středa, 10. březen 2004]

Sazka Arena prochází zátěžovými testy a její první návštěvníci se při nich posilňují pivem. Při úterním testu se vytočilo 60 hektolitrů moku, tedy asi 12 tisíc půllitrů. Právě tolik lidí se dopoledního testu zúčastnilo. Podobně tomu bylo i při večerním testu. Další zátěžové zkoušky halu čekají ve čtvrtek a v sobotu, kdy se aréna také slavnostně otevře. "Pivovody fungují znamenitě," ujistil mluvčí společnosti Bestsport Jan Vala.

V aréně je totiž více než tříkilometrový výčepní systém, který dokáže naplnit 1000 půllitrů za minutu. Vedení trubek má osm samostatných okruhů. V půlce putuje Staropramen desítka, v druhé půlce Staropramen Ležák. Pivo míří do 168 rychlovýčepů. Tanky o objemu 360 hektolitrů jsou uloženy v zachlazovacím boxu, který simuluje prostředí ležáckého sklepa v pivovaru s ideální teplotou pět až sedm stupňů Celsia. Pro srovnání: největší hospody mívají tanky na 20 hektolitrů a vedení bývá v restauracích obvykle dlouhé tak deset metrů. Rozvod piva v Sazka Areně nemá podle Pivovarů Staropramen v Evropě obdobu. "Ani v Hamburku nebo v Helsinkách nemají nerez trubky, ani pivní vedení nedosahuje takové délky," uvedla už dříve mluvčí pivovarů Simona Krautová. Zařízení je podle ní investicí v řádu desítek milionů korun. (iDnes)


Davy návštěvníků, množství stánkařů a atrakcí, hektolitry piva, populární hudební skupiny na hlavním pódiu a před nimi našlapané hlediště. Takový byl čtvrtý ročník Slavností pivovaru Staropramen na pražském Smíchově, kde se podle organizátorů sešlo rekordních 23 tisíc lidí. Další oficiální čísla smíchovských pak hovoří o tom, že se na oslavě vypilo 450 hektolitrů piva a snědly tři tuny pochoutek, a to především masitých. Vstupné stálo stovku, jedno pivo bylo gratis. Děti se mohly vyřádit v dětském koutku a nebo například na čtyřech velkých trampolínách. Posilovací pivostroje či pivocvična příliš zájmu nesklidily, nicméně exkurze vaření piva stála za to. "Veškerou výrobu řídíme odsud," informoval technik z výpočetní místnosti umístěné nad varnou. Zájemcům ochotně vysvětloval technologii výroby piva a ukazoval vše na počítačovém programu.V průběhu odpoledne atmosféra na slavnostech trošku zhoustla, zřejmě kvůli množství vypitého piva a především obrovskému množství návštěvníků. Ti se okolo 19 hodiny hodně přesunuli před hlavní pódium, kde koncertovali mj. skupiny Ready Kirken, Support Lesbians či Čechomor. "Klidně mě tím pivem zlej od hlavy až k patě," vykřikovala asi dvacetiletá dívka na očividně opilého mladíka, kterému se nedařilo pivo davem pronést bez několika kolizí. Různým strkanicím se však těžko šlo vyhnout, podle manažerky pro vztahy s veřejností Pražských pivovarů Simony Krautové se však akce obešla bez větších incidentů. Slavnosti vyvrcholily po desáté hodině ohňostrojem. (Právo)


«« « Strana 8 z 8
1 2 3 4 5 6 7 8

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI