Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Regent Třeboň


Pivní.info

Známé loutky do pivovaru vezou kamiony

[pondělí, 26. duben 2010]

Do prostor třeboňského Pivovaru Bohemia Regent míří unikátní výstava animovaného filmu Aurela Klimta, jejíž část byla představena před časem ve Španělsku.

Foto

Převoz slavných loutek, plakátů, rekvizit a celých scén animovaných filmů začal v neděli a v pondělí je bude čelný představitel českého animovaného filmu Aurel Klimt osobně v prostorách třeboňského Pivovaru Bohemia Regent instalovat.

Výstava loutek z filmů Aurela Klimta byla před časem představena ve Španělsku, ale ne v takovém rozsahu, jako bude právě v Třeboni. Takové množství exponátů ještě najednou nikam necestovalo, takže zatím se plní jeden kamion a možná se naplní i druhý,“ uvedl včera v podvečer organizátor doprovodných programů nového festivalu Anifilm Jiří Trnka.

Výstava totiž vznikla ve spolupráci s Pivovarem Bohemia Regent a Mezinárodním festivalem animovaných filmů 2010 – Anifilm. Její vernisáž se uskuteční 28. dubna v 17 hodin, tedy v den zahájení Anifilmu, ale potrvá až do konce srpna. Seznam vystavovaných děl čítá podle Jiřího Trnky okolo třiceti stran formátu A4.

Exponáty sváží Aurel Klimt ze tří míst najednou – z pražského divadla Minor, z muzea v Nymburku a z Malešova u Kutné Hory, kde má Aurel Klimt své Studio Zvon,“ doplnil Jiří Trnka.

Pro třeboňský pivovar bude výstava znamenat hned dvojí premiéru. Bude totiž zcela mimořádnou výstavou v prostorách bývalé sladovny.

Výstavní prostory zahrnují tři místnosti, ve kterých býval uskladněn ječmen, ve druhém nadzemním podlaží sladovny. Měsíc jsme je připravovali, ale snažili jsme se zachovat původní charakter a atmosféru, do které se bude expozice báječně hodit. Trámy i dřevěná podlaha jsou původní a zábradlí nám zhotovil umělecký kovář Pavel Tasovský,“ vysvětlila ředitelka Pivovaru Bohemia Regent Andrea Stasková.

Zdroj: Jindřichohradecký deník.cz | Autorka a foto: Stanislava Koblihová


Přátelská posezení se zlatým mokem třeba u grilování byla v letošním létě často vítanou náplní nejednoho večera. Pivo si stále drží největší popularitu ze všech alkoholických nápojů.

Teď jsme tady na dovolené, tak si rádi s manželkou sedneme buď na terasu nebo do nějaké předzahrádky na točené kvasnicové,“ svěřil se návštěvník Třeboňska Jan Petr.

Ve vodáckých kempech na Jindřichohradecku byly o prázdninách v oblibě takzvané pivní PET lahve. „Je to praktické a snadno se uzavře, takže pivo nevyprchá a na lodi se petka líp veze než klasické lahváče,“ vysvětlila vodačka Renáta. Třeboňský pivovar Bohemia Regent však zůstává věrný klasice a obalům z umělé hmoty se rezolutně brání.

Foto

Jsme tradiční český pivovar a držíme se tedy tradic jak při výrobě, tak při expedici piva. Jsme přesvědčeni, že pivo do plastového obalu nepatří,“ uvedla ředitelka pivovaru Andrea Stasková.

Dodala, že pivo zejména kvůli zachování charakteristické chuti patří do skla. Navíc zde hledí také na ekologickou stránku, kdy PET lahve rozhodně přírodě neprospívají. Připomněla také původní práce bednářů.

Když tu byly dračí lodě, nechali jsme jako hlavní cenu pro vítěze udělat desetilitrový dřevěný sud, který byl i vysmolený a skutečně se potvrdilo, že pivo mělo lepší chuť,“ dodala Stasková.

To, že je o sudové pivo mezi štamgasty stále zájem, potvrzuje i personál některých hospůdek. „Točené jednoznačně vede, a to Staropramen desítka a Granát,“ uvedla servírka deštenské Restaurace U Mocnáře Jiřina Štindlová.

Větší oblibu točeného o letošních prázdninách zaznamenali podle odbytu produkce v třeboňském pivovaru.

Letos jsme zaregistrovali nárůst sudového piva proti loňsku, zatímco lahvového zůstává stejný,“ uzavřela Stasková. Stále více příznivců si podle ní získává i jejich nealkoholické pivo.

Zdroj: Jindřichohradecký deník.cz | Autor a foto: Stanislava Koblihová


V úterý neznámý pachatel vysadil jeden díl rámového plotu u výběhu mufloní zvěře v areálu zahrady u pivovaru Třeboň.

Plot pachatel ani nepoškodil. Poté z výběhu odcizil samce muflona. S ohledem na trofejní kus zvěře je škoda vyčíslena škoda na 150 tisíc korun.

V zahradě zůstala samice, která nyní po svém partnerovi teskní.

Zdroj: Jindřichohradecký deník.cz |Autor: Lenka Novotná


Zástupci třeboňského pivovaru Bohemia Regent si přivezli z nedávných Pivních slavností, které se konaly v Táboře, stříbrnou pivní pečeť za třináctistupňové polotmavé Pivo Petra Voka.

Foto

Soutěže se přitom zúčastnilo přes padesát pivovarů. „Na slavnostech jsme také představili nové dvanáctistupňové pivo Český granát, které jsme vyrobili na počest letošního 630. výročí založení pivovaru,“ uvedl obchodní ředitel pivovaru František Wollner.

Zdroj: Jindřichohradecký deník.cz | Autor a foto: Stanislava Koblihová


Tradice třeboňského pivovaru Bohemia Regent dosáhla letos již neuvěřitelných 630 let.

Foto

Nádvoří historického areálu prochází v současné době zaslouženou rekonstrukcí. Ta by měla být hotova do sezony, na kterou je v rámci letošních oslav výročí připravena široká paleta kulturních akcí.

Od loňského podzimu pokračují práce na rekonstrukci pivovarského nádvoří a opravě koruny věže. „Podařilo se nám na tento projekt získat dotace z Evropské unie z programu obnovy památek téměř 4,72 milionu korun. Celkové náklady však předpokládáme kolem 8,43 milionu korun,“ vysvětlila vedoucí majetkoprávního oddělení pivovaru Jana Chmelová.

Rekonstrukce podle jejích slov zahrnuje také obnovu veškerých sítí, kanalizace a vody. To přináší i nečekané problémy, které musí řešit pracovníci operativně. Žádné historické plány totiž neexistují. Práce by měly být podle Chmelové hotovy do konce června, než začne turistická sezona. Na tu mají totiž připravený bohatý program.

Zdroj: Jindřichohradecký deník | Autor a foto: Stanislava Koblihová


Pivovar Bohemia Regent je ve ztrátě

[pondělí, 12. listopad 2007]

Třeboňský pivovar Bohemia Regent zakončil loňský rok se ztrátou 7,4 milionu korun. Podniku zároveň klesly tržby o téměř devět procent na 106,2 milionu korun. Většinu piva prodal pivovar v Česku, kde za něj utržil 91,3 milionu korun. V roce 2005 přitom firma ukončila své hospodaření s pětimilionovým ziskem. (MF Dnes)


Tři roky měl zapsanou známku Budějovický Regent. Teď Úřad pro průmyslové vlastnictví řekl: A dost! Lidé by byli zmateni. Pivovar Bohemia Regent z Třeboně tak nesmí tuto ochrannou známku pro své výrobky používat.

Lidé by byli zmatení

Původně úřad loni konstatoval, že vybere-li si firma z jižních Čech pro jeden ze svých výrobků název obsahující slovo Budějovický, nedotkne se tak práv jiných firem, které tento název už používají.

To se ale nelíbilo konkurentům - Budvaru a Budějovickému měšťanskému pivovaru. Obě firmy mají zapsánu známku Budějovické pivo.

A právě Budvar se proti zapsání značky Budějovický regent odvolal. "Spotřebitelé budou předpokládat, že pivo 'Budějovický Regent' má shodné vlastnosti jako 'Budějovické pivo'," uvedla státní firma ve svých námitkách. Společnost Bohemia Regent podle Budvaru pivo v Budějovicích nevyrábí a ani nemá ve městě žádnou pobočku.

Podle Regentu se firmy mohou bránit proti používání spojení Budějovické pivo, nemají však právo bránit ve využití slova Budějovický. A ve spojením s názvem Regent nemůže jít o značku, která by klamala spotřebitele.

"I když je v názvu značky uvedený zeměpisný údaj, nemusí její vlastník pocházet ze stejné oblasti," uvedli zástupci Regentu a argumentovali například značku Ostravské pivo vlastnění firma z jihomoravského Bzence.

Šéf úřadu Karel Čada ale nakonec rozhodl v neprospěch Regentu. Ten se nyní může obrátit na soud.

Je to pivo z Budějovic?

Podle definitivního rozhodnutí úřadu by značka Budějovický regent klamala zákazníky a pivovar z Třeboně by byl zvýhodněn proti těm pivovarům, které mají značku registrovánu.

"Přihlašované označení Budějovický Regent by působilo klamavě, neboť průměrný spotřebitel by se domníval, že takto označené výrobky a služby pocházejí z Českých Budějovic. Spotřebitelé by se tak mohli domnívat, že Budějovický Regent má stejné vlastnosti jako pivo, které skutečně pochází z Českých Budějovic," uvedl šéf

Úřadu průmyslového vlastnictví ve svém rozhodnutí.

Spojení názvu Budějovický s výrobou piva patří mezi nejposuzovanější ochranné známky. Budějovický Budvar se tak po celém světě pře s americkým rivalem, pivovarem Anheuser Busch Česko si také při jednáních o vstupu do Evropské unie zajistilo ochranu pro tři budějovická piva: Budějovické pivo, Českobudějovické pivo a Budějovický měšťanský var.

A pivovary Budvar a Budějovický měšťanský pivovar se zase v Evropě soudí o možnost na etiketách svých výrobků používat označení Budweiser Bürgerbräu tedy Budějovický měšťanský var. (Aktuálně)


Světlé speciální pivo Prezident z třeboňského pivovaru Bohemia Regent letos již podruhé bodovalo. Po 1. místě na Pivní pečeti v Táboře obsadilo druhou příčku na slavnostech piva a chmele - Dočesné v Žatci.

"Součástí jsou i odborné degustace pořádané pod patronací Chmelařského institutu Žatec. Tato akce se řadí mezi pět nejvýznamnějších v republice. Degustační komise jsou složené jak z laiků, tak i odborníků," uvedl sládek třeboňského pivovaru Jaromír Čeleda.

Regent se Dočesné v městě chmele zúčastnil poprvé a hned slavil dvojnásobný úspěch. Vedle 2. místa Prezidenta, který usiloval o přízeň poroty mezi 35 vzorky piva od nejrůznějších výrobců z republiky, pivovar obstál i v kategorii světlých výčepních piv, a to rovněž 2. místem v konkurenci dvaceti různých vzorků. (Listy Jindřichohradecka)


Čtrnáctistupňové pivo Prezident z třeboňského pivovaru Bohemia Regent nejvíce zachutnalo porotě na 16. slavnostech piva v Táboře a vyhrálo nejenom ve své kategorii světlých speciálů, ale stalo se i absolutním vítězem, když získalo Českou pivní pečeť pro nejlepší pěnivý mok bez ohledu na kategorii. Třeboňští pivovarníci si odnesli vítězství za Prezidenta i například v roce 2002. "Je to pivo připravované z perfektních surovin a podle toho má i největší sílu. Tomu odpovídá náročná výroba, a to i finančně. Jedná se o typicky české pivo, k jehož výrobě se používá čistá chmelovina z žateckého chmele, český slad a další suroviny z tuzemské provenience," uvedl včera sládek pivovaru Ivan Dufek s tím, že právě o označení české pivo se jedná i v Bruselu. Poznamenal, že vítězství je pro nejstarší český pivovar i jakýmsi morálním zadostiučiněním, ale i zároveň závazkem do budoucnosti. (Listy Jindřichohradecka)


Z trestného činu krádeže se budou zpovídat dva zaměstnanci třeboňského pivovaru, kteří od roku 2003 až do letošního ledna odcizili z firmy asi tři stovky prázdných přepravek na pivo. Včera zveřejněná policejní zpráva říká, že muži ve věku 30 a 41 let je vždy naložili do služebního auta a odvezli ženě, která je pak i přesto, že věděla, že jsou odcizené, prodávala za 100 korun za kus v prodejně v Třeboni. Pivovaru tak vznikla třicetitisícová škoda. Případy, v nichž hrají hlavní roli zaměstnanci, nejsou výjimečné. Nedávno spadla klec nad muži, kteří kradli povlečení z Almy v Nové Bystřici. (Mojenoviny.cz)


Lidé se při předvánočních nákupech zásobují i pivem. "V tomto období stoupá odbyt hlavně lahvového piva, zákazníci využívají i nejrůznějších slevových akcí. Po Vánocích se však situace otočí a s blížícími se oslavami konce roku stoupne zase spotřeba piva v sudech," říká obchodní ředitelka třeboňského pivovaru Bohemia Regent Hana Hadačová.

Novinkou je nyní pěnivý mok ve "třetinkách". Prakticky veškerá produkce je ale směřovaná na vývoz do Itálie. Pro Čechy je pivo v lahvích o obsahu 0,3 litru velice nezvyklé. "Naši spotřebitelé stále dávají přednost tradičním půllitrovým lahvím," dodala Hadačová s tím, že právě třeba v Itálii jsou na menší pivní lahve zvyklí. (Listy Jindřichohradecka)


Zatímco někteří větší výrobci pěnivého moku vyhlásili zvýšení ceny piva, z pivovaru Regent přichází pozitivní zpráva. "Minimálně do konce letní sezony ceny piva udržíme," sdělila obchodní ředitelka společnosti Bohemia Regent Hana Hadačová. Pivaři se dočkají jedenáctistupňového piva a další novinkou jsou obnovené prohlídky pivovaru. Majitel pivovaru Ferdinand Stasek zároveň vyvrací fámy o tom, že by měl nejstarší český pivovar prodat. "O tom rozhodně neuvažuji. S pivem Regent se dostáváme na východní trhy. Naopak jsme koupili i chátrající pivovar ve Studené, kde po rekonstrukci vznikne provoz podobný malým rodinným pivovarům," reaguje. Je ale pravdou, že o Regent usilovali zahraniční zájemci, kteří v Čechách některé regionální pivovary vlastní. (Českobudějovické listy)


Regent dle Staska prý není na prodej

[čtvrtek, 12. únor 2004]

Třeboňský pivovar Bohemia Regent dál zůstává rodinnou firmou podnikatele Ferdinanda Staska. Ten 22.1.2004 odmítl zprávy o prodeji podniku, kolující v pivovarských kruzích. Podle něho k tomu není žádný důvod. "Jeden velký pivovar se zde byl skutečně ptát. Jiný to šíří, ale rozhodně Regent nebudu prodávat," uvedl Stasek. Podle něho možné investory lákají hlavně ochranné známky, registrované téměř ve třiceti zemích, a tradiční způsob vaření piva. Předseda představenstva pivovaru Starobrno František Krakeš ale popírá, že by to byl právě tento podnik, ovládaný nizozemským kolosem Heineken, kdo by se o Regent zajímal. "Akvizice záleží na strategii Heinekenu. Kudy se ale bude ubírat, v této chvíli nevím," řekl. Připustil však, že tuzemský pivní trh ještě není zcela stabilizovaný a že lze čekat připojování menších pivovarů k těm silnějším. "Po vstupu Česka do unie se tržní tlak na pivovary zvýší. To je zřejmé," vysvětlil Krakeš. Pivovar Bohemia Regent Stasek koupil v létě 2000 s výstavem kolem 65 000 hl od předlužené někdejší firmy Jihočeské pivovary České Budějovice. V dalších dvou letech jeho produkci zvýšil na 105 a 109,6 tisíce hektolitrů. Loňský rok firma, hospodařící bez úvěrů, ukončila s tržbami přes 266 miliónů korun a zhruba stotisícovým výstavem. Ten se proti předchozímu roku snížil asi o deset tisíc hl. Majitel firmy to vysvětluje především snahou optimalizovat platbu spotřební daně ve vazbě na vyrobené množství. "Našim cílem není vytvářet velká čísla, ale produkovat zisk," uvedl. Pivovar proto nevaří žádné levné výčepní pivo, ale téměř výlučně jen ležák. Většinu ho prodá v Česku, menší část i v Dánsku, Švédsku, Nizozemsku a Rakousku. Zahraniční obchod má od května posílit díky exkluzivním smlouvám se dvěma rakouskými obchodními sítěmi. (Hospodářské noviny)


Ležácké sklepy v pivovaru Bohemia Regent jsou určeny pro dokvašování, dozrávání, přirozené sycení oxidem uhličitým a chuťovou harmonizaci piv značky Bohemia Regent - ležáku světlého a tmavého, dvou výčepních světlých piv a speciálního světlého piva. Rozloha sklepů je téměř pod celým pivovarem od vstupní brány pivovaru po Zlatou stoku a od severní části (Parkán) po jižní část pivovaru, kde se napojují na cylindro konické tanky. Sklepy jsou rozděleny na oddělení se společnou chodbou, kdy byly dříve vysklepovány a po požáru nasklepovány dřevěné ležácké sudy.

Dnes jsou sklepní oddělení vyplněna menšími horizontálními ležáckými nádobami, které jsou optimální při sedimentaci kvasnic a pro přirozenou vazbu oxidu uhličitého. Tyto ležácké tanky stejně jako vedení se umývají a dezinfikují ve shodě s nejvyšším zákonem pivovaru o čistotě.

Ležácký sklep má kapacitu přes 35 000 hektolitrů piva, takže pivo jenom zde, nepočítáme-li cylindro konické tanky, může zrát 3 měsíce. Takové ležení piva je pak ovšem z hlediska ekonomiky náročné, neboť chvíli trvá, než se vynaložené náklady vrátí. Kromě filtrovaného piva nabízí pivovar i kvasnicové pivo, které se ovšem hodí jen pro provozovny se studeným sklepem a pečlivou obsluhou. Filtrace piva se provádí křemelinovým filtrem se štěrbinovými svíčkami. (Listy Jindřichohradecka)


Pivovar Bohemia Regent patřící do skupiny českých malých nezávislých pivovarů je sice menší velikostí, ale jeho potenciál v rozlišení na trhu je veliký. Má totiž kromě jiných předností tradici výroby piva od roku 1379. Jen pár firem na světě se může pochlubit delšími zkušenostmi než "Třeboňáci". Pěnivý mok z Třeboně šel do světa už v 19. století, a to dokonce většinovým podílem s důrazem na Vídeň. Jeden čas byla v Třeboni i společná exportní kancelář všech schwarzenberských pivovarů. Nestalo se tak nějakým dekretem, ale plynulým vývojem kvality piva na základě nejvyšších uznání a ocenění i z tehdejších královských a císařských institucí v Bruselu a ve Vídni.

Nápad chránit označení "třeboňské pivo" patentováním u Londýnského Patentního úřadu vznikl před více než 100 lety. Patent číslo 5 potvrzený Great Seal of England přišel do Třeboně v roce 1905, v době, kdy existovala jen hrstka dnes celosvětově známých potravinářských známek jako "Champagne" nebo "Roquefort". Ochranná známka je jméno nebo symbol určující zboží pocházející od jednoho výrobce nebo dodavatele. Vlastník ochranné známky má právo k jejímu exkluzivnímu využití ve spojení se zbožím. Narušení práv může být soudně stíháno.

Dnešní majitel pivovaru Ferdinand Stasek je vlastníkem slovní ochranné známky Bohemia Regent, která byla přihlášena a zapsána do rejstříku ochranných známek v roce 1976. Dne 12. listopadu téhož roku byla podána přihláška o mezinárodní zápis ochranné známky. V současné době je ochranná známka zapsána ve třech desítkách zemí Evropy, včetně exotického Tuniska, Egyptu či Makedonie a řady států bývalého Sovětského svazu. V deseti zemích navíc platí Bohemia Regent jako samostatná značka. (Listy Jindřichohradecka)


O třeboňském pivu se nemluvilo s respektem jen "okolo komína pivovaru", ale i třeba na zasedání Společnosti Národů v Ženevě. Třeboňské pivo bylo žádáno a dodáváno od Terstu po Berlín a od UK po Kazachstán. Pivo Bohemia Regent se vyváželo a nadále vyváží do celé řady zemí. Podle znalců je to výborně pitelné typicky české pivo, které se stalo pevnou součástí české historie i kultury. Může být směle nazýváno jednou z položek českého národního pokladu. Značky Třeboňský Regent, Bohemia Regent a Black Regent jsou registrovány postupně v 31 zemích světa.

Ne každý si uvědomuje, že české pivo je ve světě pojem. Ne nadarmo je Čech předsedou evropských pivovarníků. Měli bychom na to být hrdi. Také akciová společnost Bohemia Regent letos dokázala, že to myslí vážně s podporou národní prestiže a stala se vlastníkem ochranné známky "České pivo". (Listy Jindřichohradecka)Třeboňské pivo Regent je součástí české historie

O třeboňském pivu se nemluvilo s respektem jen "okolo komína pivovaru", ale i třeba na zasedání Společnosti Národů v Ženevě. Třeboňské pivo bylo žádáno a dodáváno od Terstu po Berlín a od UK po Kazachstán. Pivo Bohemia Regent se vyváželo a nadále vyváží do celé řady zemí. Podle znalců je to výborně pitelné typicky české pivo, které se stalo pevnou součástí české historie i kultury. Může být směle nazýváno jednou z položek českého národního pokladu. Značky Třeboňský Regent, Bohemia Regent a Black Regent jsou registrovány postupně v 31 zemích světa.

Ne každý si uvědomuje, že české pivo je ve světě pojem. Ne nadarmo je Čech předsedou evropských pivovarníků. Měli bychom na to být hrdi. Také akciová společnost Bohemia Regent letos dokázala, že to myslí vážně s podporou národní prestiže a stala se vlastníkem ochranné známky "České pivo". (Listy Jindřichohradecka)


«« « Strana 2 z 2
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI