Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ve sklepích pivovaru může pěnivý mok zrát tři měsíce

Co se píše o pivovarech a pivu


Ve sklepích pivovaru může pěnivý mok zrát tři měsíce

[pátek, 12. září 2003]

Ležácké sklepy v pivovaru Bohemia Regent jsou určeny pro dokvašování, dozrávání, přirozené sycení oxidem uhličitým a chuťovou harmonizaci piv značky Bohemia Regent - ležáku světlého a tmavého, dvou výčepních světlých piv a speciálního světlého piva. Rozloha sklepů je téměř pod celým pivovarem od vstupní brány pivovaru po Zlatou stoku a od severní části (Parkán) po jižní část pivovaru, kde se napojují na cylindro konické tanky. Sklepy jsou rozděleny na oddělení se společnou chodbou, kdy byly dříve vysklepovány a po požáru nasklepovány dřevěné ležácké sudy.

Dnes jsou sklepní oddělení vyplněna menšími horizontálními ležáckými nádobami, které jsou optimální při sedimentaci kvasnic a pro přirozenou vazbu oxidu uhličitého. Tyto ležácké tanky stejně jako vedení se umývají a dezinfikují ve shodě s nejvyšším zákonem pivovaru o čistotě.

Ležácký sklep má kapacitu přes 35 000 hektolitrů piva, takže pivo jenom zde, nepočítáme-li cylindro konické tanky, může zrát 3 měsíce. Takové ležení piva je pak ovšem z hlediska ekonomiky náročné, neboť chvíli trvá, než se vynaložené náklady vrátí. Kromě filtrovaného piva nabízí pivovar i kvasnicové pivo, které se ovšem hodí jen pro provozovny se studeným sklepem a pečlivou obsluhou. Filtrace piva se provádí křemelinovým filtrem se štěrbinovými svíčkami. (Listy Jindřichohradecka)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI