Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ostravar Moravská Ostrava


Pivní.info

Pivní slavnosti bičovaly šňůry deště

[pondělí, 21. červen 2004]

Vypít několik piv, poslechnout si živou kapelu a zasmát se s přáteli u nějaké zábavné soutěže. Nic víc si v sobotu ráno lidé mířící do Velkých Popovic na 12. ročník Dnu Kozla nepřáli. Podobně to vypadlo i v Ostravě, kde se lidé bavili v pivovaru Ostravar.Organizátory slavností pivovaru Ostravar potěšilo, že letos byla tato akce ve znamení mladých lidí. "Prosím tě, to pivo jen s mírou. Ne ať přijdeš večer pod obraz," varovala v sobotu dopoledne ve vlaku z Frýdku-Místku do Ostravy svou náctiletou dceru matka. Pak se jí snažila vysvětlit, co je to kvasnicové pivo. "To je pivo bez filtrace."

Sotva návštěvníci slavností prošli branou, měnili peníze za žetony na odběr piva, kterým plnili kelímky výčepní z desítek píp ve stáncích. Pivovar letos rozšířil zónu, kde se lidé mohli uvnitř "továrny" na nejoblíbenější český nápoj pohybovat. Hlavní pódium sevřené budovami zázemí pivovaru mělo tentokrát za sebou kulisu panelového sídliště.

Kolem pivovaru střežili klid policisté a hlavní cestu před vrátnicí organizátoři zúžili kvůli bezpečnosti návštěvníků zábranami. Na své si přišli i podnikatelé kolem. "Vždycky tu mám větší kšeft," řekl prodavač ve stánku poblíž pivovaru a v letní restauraci naproti pivovaru pekli zase v den slavnostní prase. Odpoledne v pivovaru mělo ještě podobu víkendové vycházky. Rodiče vzali své děti a dali si jedno či dvě piva. Pak ale první pořádný déšť při vystoupení revivalu kapely Queen návštěvníky podrobil selekci. Někteří tatínci poslali rychle děti a maminky domů a některé návštěvníky déšť ze slavností vyhnal. Ale mnoho z nich se spíš schovalo do pivních stanů či pod stříšky vchodů v pivovaru. Jen v prostoru hlavního pódia lidi deště nedbali nebo roztáhli nad hlavami deštníky.

Hlavní scéna se pak až do konce často měnila doslova ve zpívání a tanec v dešti. A také skladby jakoby kapely záměrně občas vybraly podle počasí. Moknoucí lidé si tak zazpívali s valašskomeziříčskou kapelou Mňága a Žďorp písničku s verši "...a déšť, stejně nic nesmyje". Slovenští No Name se rozhodli Ostravany ujistit, že i v Bratislavě vědí, že Baník je mistr. Dostali do nadšeného varu příznivce mistrů tak, že v zadní části prostoru popadala na chvíli část zábran. Sanitka si pak musela proklestit i cestu ke zraněné noze jedné z fanynek. Richard Krajčo dokonce kvůli počasí nasadil záměrně už jako druhou píseň Obchodníka s deštěm, ač tato skladba přichází obvykle při koncertu na řadu až jako poslední. Nejvíce však rozskákali publikum "vesmírným" hitem, takže v rozdivočelém davu někteří lidé poznali reálně, co znamená verš "Na paty, šlapem si na paty..." Po ohňostroji odpáleném mobilem se pivovar vylidnil. Jen mladí lidé, kteří celou dobu čepovali pivo, si ve vyhrazeném prostoru uspořádali noční diskotéku. (iDnes)


Ostravar zavedl nové etikety

[neděle, 21. září 2003]

Pivovar Ostravar začal 15.9.2003 do obchodů dodávat svá lahvová piva Originál a Premium s novými etiketami ve stříbrné a zlaté barvě. Premium má navíc do "košilky" zabalené hrdlo lahve. Etikety připomínají úspěch v posledním ročníku soutěže Pivo České republiky, v níž Ostravar získal první a druhé místo. Kvůli změně etiket koupil Ostravar za několik milionů nový stroj z Německa. (Mladá fronta Dnes)


Z piva se nikomu břicho nezvětší

[čtvrtek, 21. srpen 2003]

VRCHNÍ SLÁDEK PIVOVARU OSTRAVAR ROBERT KUŽELA PRÁVU ŘEKL:

* Jak se projevuje parné léto na spotřebě piva?

Oproti zimním měsícům jsme zvedli výrobu o 50 procent. Jedeme na maximální výkon. Ale zájem nás nepřekvapil.

* Ostravaru se v konkurenci daří. Dokonce jste získali prestižní ocenění.

Náš ležák získal na hodnocení v Českých Budějovicích mezi desítkami značek první místo. Významné na tomto ocenění je především to, že je to odborné ohodnocení, protože pivo zde degustovali sládkové z pivovarů. Naše desítka obsadila místo druhé.

* Nedá se na toto ocenění navázat v určité expanzi? Stále tvrdíte, že jste regionální pivovar?

Ano, pivovar Ostravar je regionální a tento charakter bude mít inadále. Neznamená to však, že nedodáváme pivo i mimo region. V červenci jsme třeba začali stáčet do lahví Velvet a Kelt, který je distribuován do velkých obchodních řetězců, do specializovaných barů apod. Pravidelně třeba naše pivo odebírá jeden zákazník v Anglii.

* Proč Velvet a Kelt do lahví, když doposud bylo běžné je pouze čepovat, maximálně byl Velvet v plechovkách.

Oproti plechovce má láhev nesporné výhody. U českých konzumentů má tradici i lepší image. Navíc plechu patří na trhu jen asi 2,5 procenta. Výhodou je i to, že jde o půlitr piva, zatímco v plechovce to bylo 0,44 litru.

* Je vůbec vhodné pít pivo v parných dnech?

Samozřejmě že výhodou piva je, že se jedná o nízkoalkoholový nápoj, který významně osvěží. Navíc také podporuje výrazně chuť k jídlu. Pivo vás zklidní. Já si ho dávám třeba před spaním, zejména pak v době, kdy se nedá pořádně spát ani při otevřeném okně.

* Vy tedy nesdílíte názor, že z piva roste břicho?

Určitě ne, protože pivo obsahuje lehké cukry, které jsou dobře odbouratelné. Problém je spíše v tom, že pivo podporuje chuť k jídlu. V pivu jsou chmelové hořké látky, které napomáhají trávení.

* Ve středověku se pilo pivo teplé. Myslíte si, že by český konzument takové pivo pil?

Ze středověku skutečně tato tradice pochází a krajově se i dnes ve světě teplé pivo pije. U nás však měly pivovary vždy dostatek ledu, a tak pivo chladily. V Anglii takové zimy nebyly. Mohu řící, že my sládkové teplejší pivo degustujeme. Lépe se tak rozpoznají chuťové vlastnosti, lépe se uvolňují aromatické látky. (Právo)


Pivo poteče z 52 píp

[sobota, 21. červen 2003]

Slavnosti piva uspořádá pivovar Ostravar ve svém areálu v sobotu 14. června už popáté. Loni padl návštěvnický rekord, když přišlo devět tisíc lidí. Z původně pivních slavností se dnes stává významná kulturní akce. Ostravar totiž zve stále lepší kapely. Letos bude dominovat Čechomor. Sobotní odpoledne však zahájí skupina Divokej Bill, poté na pódium nastoupí Ready Kirken, Robson a Jam & Bazaar. Na své si přijdou i příznivci Fredyho Mercuryho a skupiny Queen v podání Queen Revival. Svůj koutek zde budou mít i děti. Připraveno je exhibiční vystoupení mistra světa v bike trialu Martina Šimůnka a módní přehlídka. Letos bude postaven také obří stan, který pojme kolem tisícovky lidí, kteří si chtějí pivo vychutnat v tichu mimo hudební dění. Obsluhovat návštěvníky budou číšníci u rekordních 52 píp. Připraveno je mj. i 60 hektolitrů kvasnicového piva. (Právo)


«« « Strana 9 z 9
1 2 3 4 5 6 7 8 9

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI