Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Děčín


Pivní.info

Už za dva roky bude v areálu hotel, ale také spousta prodejen a další vybavenosti pro zábavu a odpočinek, pak dojde na druhou etapu přestavby.

Posedět v předvánočním shonu na sklonku roku 2010 v kavárně u šálku dobré kávy či sklenky vína a nebo vybírat dárky pro své nejbližší nebude v areálu bývalého měšťanského pivovaru v Děčíně ničím nemožným. Právě naopak. V tu dobu už budou veřejnosti sloužit hotel, restaurace, kavárna a mnohé prodejny a obchůdky, které tam vzniknou úpravami a přestavbou stávajících objektů.

První práce se už rozjely a naše plány tak nezůstávají jen na papíře. Ten termín zprovoznění všech prostor v rámci první etapy přestavby areálu je prostě cílem, na kterém nechceme nic měnit,“ reagoval Vojtěch Ryvola, šéf představenstva společnosti Centrum Pivovar.

Skloubí historii s modernou

Už z prvních pohledů do projektu, který zpracovalo pražské Studio acht, je zřejmé, že investor hodlá dodržet to, co deklaroval už dříve. Dojde tam k citlivým úpravám stávajících památkově chráněných objektů. Totéž bude platit i v případě staveb, na které se sice památková péče nevztahuje, ale zaslouží si jako připomínka historie, aby se jejich ráz příliš neměnil. K tomu přibudou prvky moderní architektury.

Jedna skupina architektů se věnuje pouze záležitostem, které souvisejí s rekonstrukcí historických objektů a s odborníky z ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu spolupracujeme od samého počátku našeho záměru na přestavbu pivovarského areálu,“ připomněl místopředseda představenstva společnosti Martin Král.

Co tam zatím nebude

Celkové proměny pivovaru si vyžádají náklady okolo jedné miliardy korun. Z dokončených projektů přitom vyplývá, že zatím na některé plány nedojde. K záměrům, které zatím přecházejí do druhé etapy přestavby, tak patří například vybudování multifunkčních kinosálů a nebo vytvoření atraktivních bytů v historické budově a postavení několika desítek nových bytovek v další části areálu.

Místo nejen k nakupování

V prostorách, které mají začít sloužit veřejnosti už koncem roku 2010, budou převažovat menší prodejny a obchody. Náročnější návštěvníci si mohou zajít vyzkoušet své štěstí i do tamního casina. Chybět nebude fitnesss, které se zaměří zejména na masáže a podobné relaxační procedury. Na volných plochách vznikne čtyři sta padesát parkovacích míst.

V projektu preferujeme také vytvoření dostatečných ploch zeleně, která bude i výrazným prvkem samotných parkovišť,“ tvrdil architekt Václav Hlaváček.

Část areálu bude sloužit maminkám s dětmi. Budou tam mít dokonce zvláštní vstup, kterým se dostanou do parčíku s dětským hřištěm a další doplňkovou vybaveností.

Investoři v tomto týdnu seznámili s plány proměn radu města. Myslím, že pivovarský areál bude místem pohodového nakupování i odpočinku,“ poznamenal děčínský primátor Vladislav Raška.

Zdroj: Děčínský deník | Autor: Josef Suk


V Děčíně vznikne z bývalého pivovaru jedno z nejmodernějších obchodních center v republice. Za více než 850 milionů korun ho má v příštím roce v březnu začít budovat akciová společnost Centrum Pivovar. Multifunkční centrum, kde by mohla být znovu obnovena i výroba piva, má být dokončeno na počátku roku 2010.

Ve středu děčínské čtvrti Podmokly by se měly skloubit budovy nevyužité kulturní památky s moderní architekturou do podoby nového náměstí. Do konce února by měly být hotové projektové studie tří významných architektů, ze kterých si vedení firmy po březnovém vyhodnocení jednu vybere.

Společnost Centrum Pivovar chce na projektu spolupracovat s vedením města, obyvateli i ekology. "Chceme dělat projekt velmi otevřeně, a proto v březnu návrhy vystavíme v Děčíně a zjistíme, který obyvatele nejvíce oslovil," řekl Ryvola. V následujících čtyřech měsících by se také mělo jednat o povoleních a detailech stavby s památkáři.

Dvoupatrové centrum by mělo mít plochu do 30 000 metrů čtverečních. Součástí by mělo být i několik desítek jednoduchých malometrážních bytů v nově postaveném objektu v zadním traktu pivovaru i v historickém objektu. Ve vnitroměstském obchodním centru, které má být zaměřeno více na kulturu a zábavu než na obchod, vznikne i multiplex se čtyřmi kinosály s celkovou kapacitou přibližně 560 lidí. Má oslovit nové diváky, proto se zaměří více na premiérové filmy.

Pivo se v areálu vařit nepřestane

V bývalém pivovaru by se mělo začít znovu vařit i pivo, protože společnost plánuje vystavět i menší pivovar rodinného typu, který by zásoboval nejen centrum, ale i restaurace v Děčíně a okolí. Součástí bude i jedna větší restaurace, pizzerie a několik fastfoodů. Vzniknout by měly i nové kavárny a fitnesscentrum. Supermarket středního typu má být na ploše zhruba 3500 metrů čtverečních. Své místo by v centru měl mít i jeden větší elektroprodejce a několik značkových řetězců s oblečením. Celkem by centrum mělo obsadit sedm hlavních velkých nájemců a několik menších.

Při stavbě by se mělo využít nejmodernějších dostupných technologií. "Po dodavatelích požaduji, aby do toho vložili 100 procent technického hlediska, a ne obchodního," uvedl Ryvola. Pro ohřev teplé vody se má používat solární energie, využívat se má i odpadní voda. "Projekt má být ekologický, například voda po umytí rukou půjde do čističky a pak se s ní mohou splachovat toalety," řekl Ryvola. Voda se má používat i ze tří studní, které dříve sloužily při výrobě piva.

Firmu Centrum Pivovar založili loni Vojtěch Ryvola a Martin Král. Sídlo má v Praze. Bývalý děčínský pivovar koupila firma na začátku letošního roku. Ryvola má zkušenosti s výstavbou zhruba 50 obchodních center, jeho bývalá firma byla i u vzniku prvního obchodního centra v ČR v Praze na Černém Mostě.

Zdroj a foto: Novinky.cz


Začne se v Děčíně vařit pivo?

[čtvrtek, 31. leden 2008]

V Děčíně má vzniknout z objektu bývalého pivovaru jedno z nejmodernějších obchodních center v republice. Za více než 850 milionů korun ho má v příštím roce v březnu začít budovat akciová společnost Centrum Pivovar. Pokud firmě plány vyjdou, mohla by být v multifunkčním centru znovu obnovena i výroba piva. Celý areál chce společnost Centrum Pivovar dokončit na počátku roku 2010.

Plány na tiskové konferenci představil předseda představenstva společnosti Vojtěch Ryvola.

„Budeme pracovat otevřeně“ Ve středu děčínské čtvrti Podmokly by se měly skloubit budovy nevyužité kulturní památky s moderní architekturou do podoby nového náměstí. Do konce února by měly být hotové projektové studie tří významných architektů, ze kterých si vedení firmy po březnovém vyhodnocení jednu vybere. Společnost Centrum Pivovar chce na projektu spolupracovat s vedením města, obyvateli i ekology.

„Chceme dělat projekt velmi otevřeně, a proto v březnu návrhy vystavíme v Děčíně a zjistíme, který obyvatele nejvíce oslovil,“ řekl Ryvola. V následujících čtyřech měsících by se také mělo jednat o povoleních a detailech stavby s dozorujícími památkáři. Dvoupatrové centrum by mělo mít plochu do 30 tisíc metrů čtverečních. Součástí by mělo být i několik desítek jednoduchých malometrážních bytů v nově postaveném objektu v zadním traktu pivovaru i v historickém objektu.

Ve vnitroměstském obchodním centru, které má být zaměřeno více na kulturu a zábavu než na obchod, vznikne i multiplex se čtyřmi kinosály s celkovou kapacitou přibližně 560 lidí. Má oslovit nové diváky, proto se podle Ryvoly zaměří více na premiérové filmy.

Malý pivovar rodinného typu V bývalém pivovaru by se mělo začít znovu vařit i pivo, protože společnost plánuje vystavět i menší pivovar rodinného typu, který by zásoboval nejen centrum, ale i restaurace v Děčíně a okolí.

Součástí bude i jedna větší restaurace, pizzerie a několik fastfoodů. Vzniknout by měly i nové kavárny a fitnesscentrum. Supermarket středního typu má být na ploše přibližně 3 500 metrů čtverečních. Své místo by v centru měl mít i jeden větší elektroprodejce a několik značkových řetězců s oblečením. Celkem by centrum mělo obsadit sedm hlavních velkých nájemců a několik menších.

Při stavbě by se mělo využít nejmodernějších dostupných technologií. „Po dodavatelích požaduji, aby do toho vložili 100 procent technického hlediska, a ne obchodního,“ uvedl Ryvola. Pro ohřev teplé vody se má používat solární energie, využívat se má i odpadní voda.

„Projekt má být ekologický, například voda po umytí rukou půjde do čističky a pak se s ní mohou splachovat toalety,“ řekl Ryvola. Voda se má používat i ze tří studní, které dříve sloužily při výrobě piva.

Firmu Centrum Pivovar založili loni Vojtěch Ryvola a Martin Král. Sídlo má v Praze. Bývalý děčínský pivovar koupila firma na začátku letošního roku.

Ryvola má zkušenosti s výstavbou zhruba 50 obchodních center, jeho bývalá firma byla i u vzniku prvního obchodního centra v České republice - v Praze na Černém Mostě.

***

* Pivo v Děčíně Pivovarnické podnikání začalo v Děčíně v 16. století. Když v roce 1698 vyhořel panský pivovar v Těchlovicích, dal hrabě Maxmillián Thun vystavět v Podmoklech nový velký pivovar. Začalo se v něm vařit roku 1703. Starý pivovar, který bral vodu z Labe, musel ustoupit železnici. Nový komplex budov pak vznikl postupně od roku 1849 na popud Františka Antonína Thuna. Za první republiky si podmokelské pivo získalo slušné renomé. I ve druhé polovině 20. století si udrželo kvalitu. Názvy piv přitom vždy měly spojitost s plavbou labsko-oderskou.

Zdroj: MF Dnes


Z areálu někdejšího měšťanského pivovaru v Děčíně by se do dvou let zase mohla linout typická vůně sladu.

Vaření piva ale není hlavním záměrem nového oživení areálu. Ten se má stát nejmodernějším zábavním a nákupním centrem v České republice. Tvrdí to jeho noví majitelé, kteří komplex koupili koncem loňského roku právě s cílem vytvořit tam právě víceúčelové centrum.

„Půjde o rozsáhlé proměny, které si podle zatímních odhadů vyžádají asi osm set padesát milionů korun. Architektům a projektantům už zadáváme konkrétní úkoly na zpracování projektu. Pokud by se veškeré tyto a další práce podařilo zvládnout podle našich představ, přestavba areálu může začít na jaře příštího roku. V průběhu roku 2010 by mohlo centrum začít sloužit svému účelu,“ vysvětlil Martin Král, šéf představenstva společnosti Ré Propeorty. Právě tato pražská akciovka, která se zabývá developerskou a realitní činností, má v nových plánech sehrávat významnou roli.

Dosud prezentované návrhy hovoří o tom, že součástí centra má být nejen supermarket, ale i dalších zhruba sedmnáct tisíc metrů prodejní plochy. Vedle čtyř kinosálů se tam počítá i se zřízením prostor pro pořádání výstav, koncertů a podobných akcí.

Ve staré historické budově pak mají vzniknout atraktivní byty. „Počítáme právě i s vařením piva pro potřeby vlastní restaurace a případně bychom ho v menším objemu dodávali i dalším zájemcům,“ potvrdil Martin Král. Noví vlastníci pivovaru dobře vědí, že při jeho přestavbě budou muset respektovat požadavky památkářů.

Jde o stavbu, která je coby doklad industriální architektury zapsaná v registru památkově chráněných objektů. Už předchozí majitelé požádali o sejmutí památkové péče na někdejší bednárnu a plničku lahví.

„Definitivní rozhodnutí o tomhle požadavku ještě nepadlo, nicméně vzhled dalších historicky cenných budov zůstal zachován v původní podobě a mělo by tomu tak být i nadále,“ připomněl Jaroslav Drahoš z oddělení památkové péče děčínského magistrátu.

Počátkem devadesátých let minulého století došlo k prodeji pivovaru, vítězný dražitel jej získal za šedesát milionů korun. Pozdější pokus o obnovení výroby piva ztroskotal a s následnými změnami majitelů se měnilo i využití areálu.

„Jako děčínskému starousedlíkovi mi je docela líto, že vůbec k prodeji a ukončení výroby piva došlo. Denně jezdím okolo zadní části areálu a za pivovarskou zdí vidím jen obrovskou haldu štěrku a balvanů. Nějakým megalomanským plánům moc nevěřím, ale jakoukoli změnu k lepšímu oproti stávajícímu stavu jedině uvítám,“ tvrdil Antonín Kratochvíl z Letné.

Některé předchozí neuskutečněné plány bývalých vlastníků si vybavil i děčínský primátor Vladislav Raška. Těch předkládaných záměrů, se kterými měl možnost se v minulosti seznámit, bylo více.

„Všechny zůstaly jen na papíře a i na základě těchto zkušeností se snažím na podobné projekty nahlížet spíše s jistou zdrženlivostí. Nicméně, ze zatímního projednávání nových záměrů nemám špatný pocit a samozřejmě bych si přál, aby se tentokrát podařilo projekt dotáhnout do úspěšného konce,“ poznamenal primátor.

Nejen kvůli rozsáhlým finančním nákladům v řádu stovek milionů korun, ale i vzhledem k náročnosti rekonstrukce se jako příliš optimistický jeví termín zvládnutí všech zamýšlených prací během necelých dvou let.

„Nechci vůbec spekulovat o tom, jestli je to příliš krátká nebo přiměřená doba. A nechci ani v nejmenším podceňovat um a schopnosti lidí, kteří na stavbě budou pracovat. Rekonstrukce památkově chráněných objektů ale bývá hodně náročná na spoustu rukodělné práce, která se nedá příliš urychlit,“ připojil zkušenosti z postupné obnovy děčínského zámku projektant Vlastimil Stránský.

Zdroj: Děčínský deník | Autor: Josef Suk


Co bude z pivovaru Děčín?!

[neděle, 16. březen 2003]

Děčínští podnikatelé, kteří před několika týdny seznámili veřejnost s nápadem přebudovat bývalý místní pivovar na veliké nákupní centrum, už mají vypracovanou i dopravní studii. Doprava v centru města kde pivovar stojí je totiž velmi svízelná a právě její vyřešení je složitým problémem. "Studii vypracovala renomovaná firma a konzultovali jsem ji i s dopravní policií. Podle jejích připomínek ji ještě odborníci dopracují", řekl včera poradce firmy Bash, jež objekt pivovaru vlastní, Václav Polák. Výstavba obchodního centra bude konkurovat městem navrhované stavbě supermarketu Prima, jenž by měl stát jen několik stovek metrů od pivovaru. Investor do rekonstrukce Pivovaru počítá i s místem pro děčínské podnikatele. (MF Dnes)


«« « Strana 2 z 2
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI