Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hastrman Velký Rybník


Pivní.info

U Hastrmana se točí Velkorybnický hastrman, ležák světlý i tmavý a polotmavé pivo. Z těch speciálních zde můžete ochutnat pivo medové, borůvkové nebo puškvorcové.

Tak činorodou hospodskou jste ještě neviděli. Po hospůdce U Hastrmana ve Velkém Rybníce létala jako drak, stihla žerty, na stůl stavěla půllitry s pivem, vmžiku se otočila a okřikla šťouraly a hned byla u dalšího stolu. Marie Vorlová, majitelka hospůdky U Hastrmana, je zkrátka nepřekonatelná.

Foto

A právě tento domácí pivovárek vyhrál první místo v soutěži Hospůdka roku, kterou vyhlásil Karlovarský deník. U Hastrmana se točí Velkorybnický hastrman, ležák světlý i tmavý a polotmavé pivo. Z těch speciálních zde můžete ochutnat pivo medové, borůvkové nebo puškvorcové. Podle toho, které zde zrovna vaří.

S podnikáním v pohostinství mají Vorlovi už dvacetileté zkušenosti a za tu dobu stihli hospůdku U Hastrmana vyšperkovat tak, že se vám domů ani nechce. Kromě toho sbírají v soutěžích minipivovarů se svými vařenými zlatavými moky jednu vítěznou cenu za druhou.

První várka Velkorybnického hastrmana byla uvařena na kuchyňském sporáku 13. března 2005 a v září 2006 se začal oficiálně prodávat. Velkorybnický hastrman se stále vaří v domácích podmínkách, klasickou technologií, za použití nejkvalitnějších surovin. Vaří se z žateckého chmele, moravského sladu, kvalitní měkké vody a kvasinek spodního kvašení z pivovaru v Černé Hoře.

Pozor, stačí dvě až tři a už ji máte,“ varovali ty, kdo Velkorybnického hastrmana ochutnávali poprvé. „Je ale skvělé,“ vysekli poklonu paní hostinské.

A proč je hospůdka U Hastrmana tak populární? Štamgasti oceňují nejen několik druhů vynikajícího domácího piva, ale také skvělou atmosféru, která zde panuje. „Je tady příjemná obsluha a také výborná kuchyně. A legrace,“ chválili tuto hospůdku v kuponech zaslaných do redakce Karlovarského deníku. Servírka Barbora Ditková se jen usmívala a peprnou odpověď na žerty měla vždy po ruce.

V hospůdce U Hastrmana to zkrátka žije a dýchá. Pivem.

Zdroj: Karlovarský deník.cz | Autorka: Ivana Kalinová


Nové etikety pivovárku Velký rybník si můžete prohlédnout zde:

Etiketa Hastrman 11

Etiketa Hastrman 12

Etiketa Hastrman 13

A staré si můžeme všichni připomenout zde:

Etiketa Hastrman 11

Etiketa Hastrman 12

Etiketa Hastrman 13

Zdroj: Hastrman Velký Rybník


„Měli jsme chuť zkusit, jak chutná domácí pivo,“ vysvětluje Luboš Vorel, proč ve své restauraci U Hastrmana ve Velkém Rybníku na Karlovarsku začal loni vařit také stejnojmenný mok.

„Když přišly nové technologie, tak mi to připadalo jako trochu podvod na českého pivaře. Chtěl jsem proto oživit staré postupy,“ říká Vorel. Pivní technologií se zabývá i profesionálně, proto se rozhodl pivovárek postavit doma, jak se říká „na koleně“.

Přestože nemusel investovat miliony do zařízení dodaného na míru, nebylo spuštění pivovaru nijak levnou záležitostí.

„Vyšlo nás to na necelých tři sta tisíc,“ má spočítáno Vorel. Vlastní pivovar se rozhodl vybudovat až po šestnácti letech provozování hospody. „Dřív na to nebyly peníze.“

Jeho zařízení je schopné vyrobit maximálně dvacet hektolitrů za měsíc, v jedné várce může uvařit nanejvýš sto litrů. „Téměř všechno se vytočí v restauraci, malé množství stáčíme zájemcům i do pet lahví,“ uvedl Vorel.

Své rozhodnutí si nyní nemůže vynachválit. „Kvůli domácímu pivu začalo chodit výrazně víc lidí, přestože jsme zatím vařili mimo hlavní sezonu,“ tvrdí Vorel. Ochutnat přijíždějí také sběratelé a pivní turisté, kteří si informace o novém pivovaru našli na internetu. „Vaříme i šest dní v týdnu,“ chlubí se Vorel.

Rozšiřovat výrobu však neplánuje. „Mám povolení prodávat pouze ve své hospodě, která má i s terasou šedesát míst, a u toho zůstanu,“ dodal Vorel. (MF Dnes)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI