Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Domažlice


Pivní.info

Domažlický pivovar obnoví výrobu piva a milovníci pěnivého moku budou moci už příští rok v květnu ochutnat značku Písař. Pivovar před 11 lety uzavřel Plzeňský Prazdroj kvůli malému zájmu o regionální značky. O minipivovar se bude starat známý pivovarnický odborník Josef Krýsl.

Pražská developerská firma Bohdalecká obchodní, která areál bývalého pivovaru od města odkoupí, bude do jeho přestavby na hotel se 120 lůžky, minipivovar, restauraci a kongresové centrum až se 250 místy investovat až 80 milionů korun.

"Koncem tohoto měsíce požádáme o územní rozhodnutí. Pokud všechno půjde ideálně, chceme otevřít už na sezonu v příštím roce v květnu," uvedl Jiří Kappel, majoritní vlastník Bohdalecké obchodní, kterou ovládá pět českých fyzických osob.

Radnice, která koupila objekt od Prazdroje před čtyřmi lety za 2,8 milionu korun, sháněla investora velmi těžce. Naposledy jednala s mexickým investorem, který měl stejný záměr jako pražská firma, ale po půldruhém roce odstoupil.

Místostarosta Domažlic Jaroslav Bauer míní, že městu velmi chybí větší a kvalitní hotel. V Domažlicích je pouze Koruna a Chodský hotel se zhruba 30 lůžky; 52 jich má dvouhvězdičkový hotel Kalous u nádraží.

Tříhvězdičkový hotel Pivovarský dům bude mít 48 dvoulůžkových pokojů a 11 apartmánů. Jeho provozovatele nyní investor hledá. Minipivovar s roční kapacitou 1000 hektolitrů, kterou lze v případě poptávky až zpětinásobit, bude vařit tři druhy piva.

Provozovat ho bude známý pivovarský odborník Josef Krýsl z Plzně, jehož bratr Lubomír je jednatelem firmy LUKR servis, výrobce výčepních zařízení, jenž s investorem spolupracuje. Josef Krýsl podle Kappela už odkoupil původní značku Písař, pod níž se domažlická piva vyráběla. Josef Krýsl se v posledních letech zasloužil o nové systémy chlazení a propaguje také nový způsob čepování.

Nápoje půjdou do hotelové restaurace se 140 místy, která bude prodávat pivo i "přes ulici". Variabilní konferenční sály mají mít kapacitu 140 až 250 míst. V Pivovarském domě bude také velký bowling.

Domažlický pivovar zavřel brány v roce 1996. Radnice dlouhodobě turisticky využít sedmisetletou tradici vaření místních piv Písař a Purkmistr. (iDnes)


Domažlický pivovar ožije

[čtvrtek, 13. duben 2006]

Po jedenácti letech budou v Domažlicích opět vyrábět vlastní pivo. Začnou příští rok v květnu.

Domažlický pivovar obnoví příští rok v květnu výrobu vlastního piva. Stane se tak jedenáct let poté, kdy ji ve městě ukončil Plzeňský Prazdroj kvůli malému zájmu o regionální značky. Pražská developerská firma Bohdalecká obchodní, která areál od města odkoupí, bude do jeho přestavby na hotel se 120 lůžky, minipivovar, restauraci a kongresové centrum se 250 místy, investovat až 80 milionů korun.

„Koncem tohoto měsíce požádáme o územní rozhodnutí. Pokud všechno půjde ideálně, chceme otevřít už na sezonu v příštím roce v květnu,“ uvedl Jiří Kappel, majoritní vlastník Bohdalecké obchodní, kterou ovládá pět českých fyzických osob.

Stavba Pivovarského domu by měla začít v říjnu. Plánované termíny mohou ohrozit případná odvolání nebo správní řízení památkářů. Areál se nachází v městské památkové zóně.

Radnice, která koupila objekt od Prazdroje před čtyřmi lety za 2,8 milionu korun, sháněla investora velmi těžce. Aktivitu Bohdalecké obchodní, s níž už podepsala smlouvu o budoucí koupi budov a pozemku, proto velmi vítá.

Naposledy jednala s mexickým investorem, který měl stejný záměr jako pražská firma, ale po půldruhém roce odstoupil. „Bohdalecká obchodní odkoupí nemovitosti za 7,2 milionu korun po vydání územního rozhodnutí,“ uvedl místostarosta Domažlic Jaroslav Bauer. Podle něj městu velmi chybí větší a kvalitní hotel. V Domažlicích je pouze Koruna a Chodský hotel se zhruba 30 lůžky; 52 jich má dvouhvězdičkový hotel Kalous u nádraží. Tříhvězdičkový hotel Pivovarský dům bude mít 48 dvoulůžkových pokojů a 11 apartmánů. Jeho provozovatele nyní investor hledá. Minipivovar s roční kapacitou 1000 hektolitrů, kterou lze v případě poptávky až zpětinásobit, bude vařit tři druhy piva. Provozovat ho bude známý pivovarský odborník Josef Krýsl z Plzně. (MF Dnes)


Pivovar po 12 letech obnoví výrobu

[neděle, 13. listopad 2005]

Domažlický pivovar napřesrok obnoví výrobu vlastního piva. Stane se tak 12 let poté, co Plzeňský Prazdroj kvůli malému zájmu o regionální značky přestal v chodské metropoli vařit pivo. Nyní bude na stejném místě minipivovar s velkou restaurací, hotelem a zábavním centrem.

Pražská realitní firma Kappel, která chátrající budovy pivovaru odkoupí od města za 7,2 mil. korun, začne s přestavbou v létě 2006 a skončí o rok později.

Informoval o tom místostarosta Jaroslav Bauer.

Po ročním jednání s mexickým investorem, který měl stejný záměr, tak radnice zřejmě získala definitivního investora, s nímž už podepsala smlouvu o smlouvě budoucí. Objekty, včetně pozemku, odkoupí Kappel až po vydání stavebního povolení.

Kappel využil původní studii úprav pivovaru, kterou pro mexického investora zpracovávaly plzeňské společnosti DAOS Plus a LUKR servis. Tento výrobce výčepních zařízení ve spolupráci s Kappelem pokračuje.

Pivovar, který zavřel brány v roce 1996, koupilo město od Prazdroje v roce 2002 za 2,8 mil. Radnice chce turisticky využít sedmisetletou tradici vaření místních piv Radní a Písař. (Moderní obchod)


Domažlický pivovar, kde se údajně kvůli malému zájmu a prodělečnosti přestalo vařit pivo v roce 1996, bude mít nového majitele. A znovu i výrobu piva. Zastupitelstvo na středečním jednání schválilo prodej pivovarského areálu firmě, která ve spolupráci s dalšími dvěma partnery vybuduje hotel se 100 lůžky, restauraci, a obnoví rovněž výrobu zlatavého moku.

Výročí chtějí oslavit vlastní značkou. „Bylo by skvělé, kdybychom si mohli připít vlastní značkou už příští rok. Slavíme totiž 665leté výročí výroby piva v Domažlicích,“ říká starosta Domažlic Jan Látka (ČSSD).

Když Plzeňský prazdroj před třemi lety ve městě skončil s výrobou piva, město pivovarský areál vykoupilo. „Noví majitelé dali za budovy a pozemky přes sedm miliónů,“ sdělil radní Stanislav Antoš. Kupce už našla i horní část areálu o velikosti 0,9 hektaru. „Vznikne tu nový obchodní dům,“ potvrdil starosta.

Pivovar bude na pozemku o velikosti asi 0,3 hektaru v dolní části areálu. „V názvu by se mělo objevit, že je městský nebo domažlický. Radnice do obnovy pivovaru nechce investovat, hodlá ale turisticky využít 664letou tradici vaření piva ve městě,“ dodal Látka.

Nikdo neví, zda se vrátí kvasnicové pivo Prior, tmavý Purkmistr nebo značky jako Radní či Písař. Nikdo nezaručuje, že se výstav vrátí na někdejších 200 tisíc hektolitrů ročně. Nejspíš ne. Městu je to ale jedno. „Na tom ani nezáleží. Hlavně že pivovarský areál znovu ožije,“ říkají radní. Provozovatelé domažlických restaurací si ještě pamatují regionální značky. „Tmavý Purkmistr byl výborný. Ostatní se tolik netočily, byly mírně nasládlé. Štamgasti mají raději piva hořká,“ vzpomínají. (Právo)


Zklamáni odcházeli z jednání zastupitelů města Domažlice členové občanského sdružení Tusta. Ti nesouhlasí se záměry radnice odprodat pivovar. K avizovanému jednání o prodeji spodní části pivovaru totiž vůbec nedošlo. Důvodem byla podle vyjádření domažlického starosty Jana Látky nepřítomnost zástupců tří společností, které měly o koupi objektu bývalé sladovny a několika pozemků zájem. "Krátce před jednáním se Jiří Kappel, který tu měl zájemce zastupovat, omluvil. Prý uvízl na cestě z Prahy, kde došlo k havárii několika vozidel," vysvětloval Látka. Kappel, který zastupuje pražskou Bohdaleckou obchodní společnost měl městským zastupitelům předložit nabídku na odkoupení spodní části pivovaru za cenu stanovenou dle znaleckého posudku. Ta se pohybuje okolo sedmi milionů korun. Zájem o zbylou část pivovaru projevil před časem také Stavební podnik Klatovy, který uvažoval o možné výstavbě bytů. Nakonec ale podle Miloslava Millera z domažlického městského úřadu od svého záměru upustil. Demoliční práce v pivovaru však i přes krach jednání o prodeji spodní části pokračují. Postupně je na úroveň sladovny ubourávána část bývalého obytného domu směrem do Komenského ulice, aby došlo k rozšíření vjezdu do areálu. V horní části by měl v budoucnu vyrůst supermarket s parkovištěm. (Domažlický deník)


Pivovar čeká na obrození

[pátek, 13. únor 2004]

Komu zachutnal pověstný domažlický jedenáctistupňový tmavý ležák Čakan, musel si v polovině devadesátých let nechat chuť zajít. Nejstarší pivovar v Čechách z roku 1341, kde si objednával pivo i císař Rudolf II., přestal vařit v polovině devadesátých let. Domažlické zastupitelstvo teď ale schválilo prodat pivovar za desetiprocentní podíl v nové akciové společnosti. Nová akciová společnost má velkorysé plány. Na pozemku velkém 2600 metrů čtverečních postaví prostornou restauraci, šestihvězdičkový hotel se stovkou lůžek a varna se promění v minipivovar, který by měl ročně vystavit 3500 hektolitrů piva. Předpokládaná investice dosáhne 140 miliónů korun. Dopadne-li všechno, jak má, tak první doušky tradičního domažlického piva budou k ochutnání přibližně do dvou let. „Zatím jde o záměr. Nic není definitivního. O podmínkách se ještě jedná se sdružením společností a mexickým investorem,“ uvedla Jindřiška Deckerová z domažlického městského úřadu. (Právo)


Domažličtí budou opět vařit pivo

[sobota, 13. prosinec 2003]

Domažlická radnice založí společně s česko-mexickým investorem podnik na obnovu uzavřeného domažlického pivovaru. Vloží do něj nemovitý majetek nejstaršího pivovaru v Česku. Strategický investor má dobudování restauračního pivovaru a hotelu se sto lůžky dát 150 milionů korun.

Investor už v mexické Tijuaně čtyři roky úspěšně provozuje český pivovar. "Mexický partner by měl podepsat smlouvy na založení akciové společnosti v lednu, kdy přijede do Domažlic," řekl Radek Sochor, zástupce plzeňské firmy DAOS plus, která v České republice provozuje síť Švejk restaurantů. Partnerem této firmy je plzeňský LUKR, významný výrobce a dodavatel výčepní technologie.

"Společný projekt je lepší než prodej pozemku a budov, z něhož bychom získali do deseti milionů korun," uvedl starosta města Jan Látka. Jako minoritní akcionář zůstane město nadále vlastníkem pivovaru. Sochor potvrdil, že se česko-mexické sdružení firem bude snažit zahájit stavbu už v příštím roce. Obě české společnosti vloží do projektu své peníze, ale hlavní díl bude představovat zahraniční bankovní úvěr.

V Mexiku máme české sládky a všechny suroviny jsou z Česka. Zájem o pivo je obrovský. Restauraci jsme dvakrát rozšiřovali, už má dvě stě padesát míst a je stále plná," dodal Sochor. Podle něj jsou Domažlice pro česko-mexického investora "srdeční záležitostí".

"Lepšího investora už těžko seženeme. Chceme, aby se areál obnovil co nejdříve. Město nemá žádný větší a reprezentativní hotel," dodal Látka. Jedinou větší hotelovou kapacitou s 52 lůžky je hotel Kalous u vlakového nádraží. "Letos bylo méně zájezdů, je cítit, že i mezi zahraničními hosty je méně peněz," řekla majitelka Yvona Bozděchová. Dvouhvězdičkový hotel byl sice před deseti lety rekonstruován, ale na další investice se banky půjčovat zdráhají. (iDnes)


Domažlice patrně prodají celý pivovar

[pondělí, 13. říjen 2003]

Několik desítek milionů korun zřejmě poputuje do městského rozpočtu Domažlic za zchátralý a opuštěný pivovarský areál. Horní část komplexu nemovitostí už radnice prodala, nyní má dva kupce na spodní část s původní historickou budovou pivovaru. „O spodní část areálu usilují dva zájemci. Delší dobu mexický investor, k němuž se nyní přidal jeden z místních podnikatelů,“ říká starosta Jan Látka. „Původně jsme uvažovali o tom, že si areál ponecháme ve vlastnictví a pronajmeme jej. Ovšem investice do přestavby je vyšší než sto milionů. Za těchto podmínek na pronájem nikdo nepřistoupí,“ vysvětluje Jan Látka. Za nemovitosti v horní části komplexu utrží Domažlice od společnosti Inter Cora 26 milionů korun. V místech, kde se dříve vařilo pivo, bude supermarket Kaufland s parkovištěm. Spodní část při silnici chtějí firmy přestavět na hotel spolu s minipivovarem a restaurací. „Rozhodující při prodeji nebude ani tak cena, ale projekt. Nejdůležitější je, aby v areálu vznikl hotel, který městu velmi chybí,“ připomíná Jan Látka. (Mladá fronta Dnes)


Mexičan chce vařit pivo

[pondělí, 13. říjen 2003]

Městští zastupitelé jsou rozhodnuti prodat i zbývající část pivovaru v Domažlicích. Jediný vážný zájemce hodlá městu vrátit tradici vaření piva. Po několikaleté odmlce by se v Domažlicích mohla obnovit tradice vaření piva. Zasloužit by se o to měla trojice investorů. Firma LUKR, DaosPlus a mexický podnikatel José Antonio Gonzales chtějí společně do městem nabízené přední části pivovaru v centru Domažlic investovat 100 až 120 milionů korun.

Druhý ze zájemců, klenečský podnikatel Radek Heller, radnicí požadovaný předběžný podnikatelský záměr nedoručil. "Bylo na to málo času. Bez ohledu na výsledek hlasování zastupitelů ještě chci vyjednávat," uvedl pro náš list Heller, který prý našel dostatečně silného partnera, který zajistí potřebné finanční prostředky.

"Protože jsme už zadní část pivovaru prodali firmě InterCora, která tam má vybudovat supermarket s parkovištěm, je třeba dát najevo, kdo bude kupcem zbylé části. Oběma stranám tím usnadníme vzájemné jednání," uvedl starosta Domažlic Jan Látka, podle kterého si město ponechá tamní komunikaci. Přínos do pokladny města ale v případě prodeje přední části nebude takový, jaký byl při prodeji pozemků s chátrajícími budovami firmě InterCora.

"Zatím je předčasné hovořit o nějaké ceně. Je stanoven znalecký posudek, ve kterém se hovoří o ceně 3,6 milionu korun," dodal Látka. Pro záměr prodat část pivovaru sdružení firem nezvedl ruku domažlický místostarosta za ODS Pavel Wolf a jeho stranický kolega Dalibor Kubů, kteří se při hlasování zdrželi.

"Se záměrem vystavět pro město potřebný hotel a minipivovar souhlasím. Ale určovat kupce bez předem stanovené ceny a bližších podmínek není taktické,"

Vysvětluje Wolf. Pro záměr nebyl ani zastupitel Josef Hrubý ze sdružení Domažličtí nezávislí. Všichni ostatní souhlasili. Pokud se zastupitelstvo se sdružením firem domluví na ceně, vyroste v přední části pivovaru restaurace pro 370 hostů a šestidráhový bowling. Investor počítá ve studii i s vybudováním relaxační a rehabilitační části.

"Uvažujeme o totální rekonstrukci stávajících budov na multifunkční komplex, který v sobě zahrnuje i čtyřhvězdičkový hotel s kapacitou 102 míst a minipivovar," uvedl Lubomír Krýsl z firmy LUKR. Vynaložené náklady se investorům vrátí za 15 až 20 let. Minipivovar, který by navázal na dlouholetou tradici vaření piva v Domažlicích, která sahá až do roku 1341, by mohl ročně vyprodukovat 3500 hektolitrů zlatavého moku. Zda bude produkce vyšší, bude záležet na chuti, kterou sládkové světlému ležáku a kvasnicovým pivům nesoucím ve svém názvu "Domažlický" dají. (Domažlický deník)


Zatímco jednání mezi městem Domažlice a obchodním řetězcem Billa o prodeji zadní části bývalého pivovaru uvízla na mrtvém bodě, o přední část areálu mají zájem čtyři podnikatelé. Těm proto město nabízí ke koupi celý areál. Mezi případnými zájemci o koupi přední části je také mexický investor, který by zde chtěl vybudovat hotelové a restaurační zařízení s minipivovarem. V projektu se dokonce hovoří a výstavbě bowlingové šestidráhy. "Ještě není nic definitivně jasné. Čekáme na oficiální stanovisko druhé strany. Ale hotel by se tady určitě uživil," uvedl domažlický starosta Jan Látka. To podle něj podnikatelé dobře vědí. Jenže žádný z nich dlouho o koupi jednoho z nejstarších pivovarů ve střední Evropě neměl zájem. "Ve chvíli, kdy se v Domažlicích objevil investor z Mexika, který vlastní v jižní Americe několik pivovarů, objevili se další. Nejlepší reklamou zřejmě je, když se objeví někdo, kdo chce pivovar odkoupit," dodal starosta Domažlic, podle kterého se inzeráty, které město nechalo zveřejnit v médiích, nesetkaly s žádnou odezvou. Vedení domažlické radnice už proto případným zájemcům o přední část nabízí celý areál pivovaru, který se nachází v centru města. "Jednání o prodeji zadní části se nehýbou. Měl tam vyrůst supermarket, ale vždy jsme tvrdili, že to není žádné dogma," řekl Látka a dodal: "Pokud se objeví jiný zájemce s nějakým jiným záměrem, který bude pro město vhodný, vůbec tam supermarket vzniknout nemusí." Pokladna města sice už druhý rok počítá do svého rozpočtu s příjmem za odprodej zadní části ve výši asi dvanáct milionů korun, ale vedení města nikam nespěchá. (Domažlický deník)


Mexický investor, který už vlastní v Mexiku několik minipivovarů a restaurací s českým pivem, zvažuje vložit zhruba 100 milionů korun do rekonstrukce uzavřeného domažlického pivovaru. Konečný návrh by měl radnici, která areál pivovaru vlastní, předložit v příštím týdnu. "Jednali jsme s nimi minulý týden a vypadá to velmi nadějně," říká starosta města Jan Látka. Podle něj už mají Mexičané hotovou studii přestavby spodní části areálu na minipivovar, restauraci a hotel s kapacitou 90 lůžek.. Pivovar by vařil dva druhy českého piva pouze pro potřeby restaurace a jeho roční kapacita by nepřesáhla 3000 hektolitrů. Zchátralé budovy domažlického pivovaru, který se uzavřel v roce 1996, odkoupila radnice loni v květnu za 2,8 milionu korun od Plzeňského Prazdroje. Pivovar vyráběl do roku 1996 téměř 200 tisíc hektolitrů ročně. Do sortimentu patřilo pivo Gambrinus, tmavý Purkmistr, regionální značky Radní a Písař a kvasnicové pivo Prior. Prazdroj ukončil vaření piva pro údajnou ztrátovost a malý zájem o regionální značku černého piva. Z podobných důvodů zavřel západočeské pivovary v Chebu a Karlových Varech. (iDnes)


Domažlická radnice začala jednat se dvěma zahraničními zájemci z oboru pohostinství a hoteliérství, kteří by obnovili a dlouhodobě provozovali uzavřený domažlický pivovar. Za to, že investor vybuduje malý pivovar, restauraci a hotel s kapacitou jednoho zájezdového autobusu, získá za symbolický nájem areál třeba na 99 let. Řekl to starosta Jan Látka. Město váže podpis smlouvy s nájemcem nejstaršího českého pivovaru na obnovu horní části areálu, kde má na pozemku 0,9 ha vzniknout obchodní centrum Billa. Pivovar by měl mít roční výstav piva 3000 až 5000 hl. Zchátralé budovy domažlického pivovaru, který zavřel brány v roce 1996, odkoupila radnice loni v květnu za 2,8 milionu korun od Plzeňského Prazdroje. Město chce turisticky využít 660 letou tradici vaření piva ve městě. Pivovar vyráběl do roku 1996 téměř 200 000 hl piva ročně. Do sortimentu patřilo pivo Gambrinus, Purkmistr, Prior, Rychtář, Radní a Písař. (Pivní kurýr)


«« « Strana 5 z 5
1 2 3 4 5

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI