Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mexičan chce vařit pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Mexičan chce vařit pivo

[pondělí, 13. říjen 2003]

Městští zastupitelé jsou rozhodnuti prodat i zbývající část pivovaru v Domažlicích. Jediný vážný zájemce hodlá městu vrátit tradici vaření piva. Po několikaleté odmlce by se v Domažlicích mohla obnovit tradice vaření piva. Zasloužit by se o to měla trojice investorů. Firma LUKR, DaosPlus a mexický podnikatel José Antonio Gonzales chtějí společně do městem nabízené přední části pivovaru v centru Domažlic investovat 100 až 120 milionů korun.

Druhý ze zájemců, klenečský podnikatel Radek Heller, radnicí požadovaný předběžný podnikatelský záměr nedoručil. "Bylo na to málo času. Bez ohledu na výsledek hlasování zastupitelů ještě chci vyjednávat," uvedl pro náš list Heller, který prý našel dostatečně silného partnera, který zajistí potřebné finanční prostředky.

"Protože jsme už zadní část pivovaru prodali firmě InterCora, která tam má vybudovat supermarket s parkovištěm, je třeba dát najevo, kdo bude kupcem zbylé části. Oběma stranám tím usnadníme vzájemné jednání," uvedl starosta Domažlic Jan Látka, podle kterého si město ponechá tamní komunikaci. Přínos do pokladny města ale v případě prodeje přední části nebude takový, jaký byl při prodeji pozemků s chátrajícími budovami firmě InterCora.

"Zatím je předčasné hovořit o nějaké ceně. Je stanoven znalecký posudek, ve kterém se hovoří o ceně 3,6 milionu korun," dodal Látka. Pro záměr prodat část pivovaru sdružení firem nezvedl ruku domažlický místostarosta za ODS Pavel Wolf a jeho stranický kolega Dalibor Kubů, kteří se při hlasování zdrželi.

"Se záměrem vystavět pro město potřebný hotel a minipivovar souhlasím. Ale určovat kupce bez předem stanovené ceny a bližších podmínek není taktické,"

Vysvětluje Wolf. Pro záměr nebyl ani zastupitel Josef Hrubý ze sdružení Domažličtí nezávislí. Všichni ostatní souhlasili. Pokud se zastupitelstvo se sdružením firem domluví na ceně, vyroste v přední části pivovaru restaurace pro 370 hostů a šestidráhový bowling. Investor počítá ve studii i s vybudováním relaxační a rehabilitační části.

"Uvažujeme o totální rekonstrukci stávajících budov na multifunkční komplex, který v sobě zahrnuje i čtyřhvězdičkový hotel s kapacitou 102 míst a minipivovar," uvedl Lubomír Krýsl z firmy LUKR. Vynaložené náklady se investorům vrátí za 15 až 20 let. Minipivovar, který by navázal na dlouholetou tradici vaření piva v Domažlicích, která sahá až do roku 1341, by mohl ročně vyprodukovat 3500 hektolitrů zlatavého moku. Zda bude produkce vyšší, bude záležet na chuti, kterou sládkové světlému ležáku a kvasnicovým pivům nesoucím ve svém názvu "Domažlický" dají. (Domažlický deník)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI