Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Domažličtí patrioti se mohou těšit na pivo značky Písař

Co se píše o pivovarech a pivu


Domažličtí patrioti se mohou těšit na pivo značky Písař

[čtvrtek, 13. duben 2006]

Domažlický pivovar obnoví výrobu piva a milovníci pěnivého moku budou moci už příští rok v květnu ochutnat značku Písař. Pivovar před 11 lety uzavřel Plzeňský Prazdroj kvůli malému zájmu o regionální značky. O minipivovar se bude starat známý pivovarnický odborník Josef Krýsl.

Pražská developerská firma Bohdalecká obchodní, která areál bývalého pivovaru od města odkoupí, bude do jeho přestavby na hotel se 120 lůžky, minipivovar, restauraci a kongresové centrum až se 250 místy investovat až 80 milionů korun.

"Koncem tohoto měsíce požádáme o územní rozhodnutí. Pokud všechno půjde ideálně, chceme otevřít už na sezonu v příštím roce v květnu," uvedl Jiří Kappel, majoritní vlastník Bohdalecké obchodní, kterou ovládá pět českých fyzických osob.

Radnice, která koupila objekt od Prazdroje před čtyřmi lety za 2,8 milionu korun, sháněla investora velmi těžce. Naposledy jednala s mexickým investorem, který měl stejný záměr jako pražská firma, ale po půldruhém roce odstoupil.

Místostarosta Domažlic Jaroslav Bauer míní, že městu velmi chybí větší a kvalitní hotel. V Domažlicích je pouze Koruna a Chodský hotel se zhruba 30 lůžky; 52 jich má dvouhvězdičkový hotel Kalous u nádraží.

Tříhvězdičkový hotel Pivovarský dům bude mít 48 dvoulůžkových pokojů a 11 apartmánů. Jeho provozovatele nyní investor hledá. Minipivovar s roční kapacitou 1000 hektolitrů, kterou lze v případě poptávky až zpětinásobit, bude vařit tři druhy piva.

Provozovat ho bude známý pivovarský odborník Josef Krýsl z Plzně, jehož bratr Lubomír je jednatelem firmy LUKR servis, výrobce výčepních zařízení, jenž s investorem spolupracuje. Josef Krýsl podle Kappela už odkoupil původní značku Písař, pod níž se domažlická piva vyráběla. Josef Krýsl se v posledních letech zasloužil o nové systémy chlazení a propaguje také nový způsob čepování.

Nápoje půjdou do hotelové restaurace se 140 místy, která bude prodávat pivo i "přes ulici". Variabilní konferenční sály mají mít kapacitu 140 až 250 míst. V Pivovarském domě bude také velký bowling.

Domažlický pivovar zavřel brány v roce 1996. Radnice dlouhodobě turisticky využít sedmisetletou tradici vaření místních piv Písař a Purkmistr. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI