Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Žižkovské pivobraní představí přes 65 pivních speciálů

Co se píše o pivovarech a pivu


Žižkovské pivobraní představí přes 65 pivních speciálů

[pondělí, 21. květen 2012]

Přes 65 pivních speciálů z produkce malých českých pivovarů a minipivovarů budou moci ochutnat návštěvníci 1. ročníku Žižkovského pivobraní. Na festivalu zlatavého moku, který pořádá městská část Praha 3, se tak budou mimo jiné prezentovat pivní značky jako Plzeňský pašák, Podskalská koza nebo Slepý krtek, ale také další speciály z malých českých pivovarů s ročním výstavem do 200 tisíc, respektive 20 tisíc hektolitrů, jenž Pražané a zahraniční návštěvníci nemají běžně možnost potkat a ochutnat. Akce proběhne v pátek 8. června a sobotu 9. června v oblíbeném parku Parukářka na Žižkově, neděle je pak vyhrazena sběratelskému Pivnímu blešímu trhu na farmářském tržišti na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Právě zaměření na malé pivovary a minipivovary, které jsou především restauračními pivovary, dává žižkovskému festivalu zlatavého moku výjimečnou pozici mezi dalšími pivními oslavami.

V roce 1989 byl jediným českým minipivovarem pivovar U Fleků, letos jejich počet dosáhl 130 a zdá se, že není konečný. Odhadujeme, že během příštích dvou let dosáhne čísla 200 až 250. Příčin jejich nárůstu může být více, ale za hlavních lze pokládat fádní chuť českého ležáku z velkých průmyslových pivovarů a zájem zákazníků o pestřejší nabídku adekvátní tomu, co již ochutnali v cizině,“ tvrdí prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Tomu bude přizpůsobena i organizace festivalu, která by měla mít spíše kultivovaný degustační charakter namísto kulis obřího beerfestu se stohy umělohmotných kelímků a pijáky soutěžícími ve spotřebě laciného piva.

Snažíme se organizací Žižkovského pivobraní spíše navázat na myšlenku farmářských trhů, chceme dát prostor malým českým producentům a přilákat spíše návštěvníky, kteří chtějí degustovat jejich produkty, než pijáky zaměřené na spotřebu. Organizace i program je proto připraven tak, aby přilákal i rodiny s dětmi,“ uvedl zástupce starosty Pavel Sladkovský. Žižkovské pivobraní tak v mnoha ohledech bude připomínat spíše vinařské degustační akce, než obligátní pivní slavnosti. Pivo se zde bude čepovat výhradně do speciálních festivalových třetinkových sklenic, které si návštěvník pořídí, pro umělohmotnou kelímkovou kulturu bude platit na Parukářce pro tuto akci zákaz.

Pro děti a abstinující budou připraveny české limonády ze sortimentu malých producentů. Vše doplní nabídka pochoutek pivní gastronomie. Právě na rodiny s dětmi bude pamatovat i program festivalu – vedle tří moderních dětských hřišť a nejdelší skluzavky v Praze, kterou je park vybaven, bude pro nejmenší připraven speciální program s dětským divadlem a výtvarnými dílnami. „Tatínkové se mohou oddávat degustacím piva a poslechu rockové hudby, maminky mohou trávit čas s dětmi na dětském hřišti. Tím není řečeno, že si úlohy nemohou vyměnit. K zajímavému pokoukání bude také přítomnost několika autoveteránů, stejně jako hasičské auto s hasiči,“ dodal hlavní organizátor Jiří Sedláček z občanského sdružení Archetyp.

Prezentace minipivovarů a malých pivovarů

V České republice se každoročně koná množství přehlídek, festivalů, slavností a soutěží všeho druhu, které prezentují tradiční a bohatou českou produkci piva. Pivní fandové o nich vědí a také je hojně navštěvují. Podobnou příležitost s výjimkou akcí pořádaných továrními pivovary, zatím Pražané neměli. Žižkovské pivobraní je akcí, která by ráda představila Pražanům současnou produkci minipivovarů a malých českých pivovarů, které t.č. v České republice prožívají období rozkvětu.

V případě minipivovarů se jedná v převážné většině o pivovary restaurační. Jejich počet již dosáhl 130 a zdá se, že není konečný. Již si založily i vlastní Českomoravský svaz minipivovarů a také mají svého prezidenta. Jím je vyhlášený pivovarský odborník Ing. Jan Šuráň, který odhaduje, že během příštích dvou let dosáhne počet minipivovarů v ČR čísla 200 – 250. Je třeba připomenout, že v roce 1989 byl jejich jediným zástupcem pivovar U Fleků. Příčin jejich nárůstu může být více, ale za jednu z hlavních lze pokládat fádní chuť českého ležáku z velkých průmyslových pivovarů a zájem zákazníků o pestřejší nabídku adekvátní tomu, co již ochutnali v cizině.

Odlišné pojetí prezentace piv – program pro celou rodinu

Žižkovské pivobraní nechce být zaměřeno jenom na prostou konzumaci piva, ale chce se výrazně odlišit od jiných podobných akcí. Kultura pití piva, jídlo a zábava pro celou rodinu jsou klíčovými výrazy Žižkovského pivobraní. Návštěvník bude svědkem spíše intelektuálně zaměřeného pivního (degustačního) festivalu, než festivalů, na které byl až dosud možná zvyklý, nebo takový očekával. Nejde o to se jenom opít, ale dostat do piva jako tradičního a prastarého nápoje vyšší kulturu konzumace.

Termín a čas konání

8. a 9. června 2012 Park Parukářka (Vrch svatého Kříže) Praha 3

10. června – Pivní bleší trh – náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3 (Jiřák)

Místo konání

Park Parukářka, resp. „Vrch svatého Kříže“ je zeleným srdcem Žižkova. Každoročně se zde koná řada festivalů a větších akcí. Je zde dostatečný prostor pro pohyb návštěvníků i pro stavbu velkokapacitních stanů pro konzumaci piva a doprovodné gastronomie.

Vystavovatelé a sortiment

Budou představeny malé české pivovary a minipivovary s ročním výstavem do 200.000 respektive 20.000 hektolitrů z České republiky se sortimentem v kategoriích:

a) výčepní, ležáky, speciální, portery, speciální se sníženým obsahem alkoholu, se sníženým obsahem cukru, pšeničná, kvasnicová, nealkoholická, bylinná, lehká netradiční

b) vlastní limonády nebo minerálky

c) pivní suvenýry a prospekty (pivní tácky, etikety, speciální sklenice apod.)

Přihlášené pivovary

K datu 7. 5. 2012 jsou přihlášeny tyto pivovary:

*Rodinný minipivovar Pacov, *Minipivovar U Stočesů Rokycany, *Novoměstský pivovar s.r.o., *Jihlavský radniční pivovar, *Slepý krtek Ujkovice, *Klášterní pivovar Strahov, *Pivovar Chotěboř s.r.o., *Pivovárek s.r.o. – Plzeňský pašák, *Pivovarský dvůr Chýně, *Pivovar Herold Březnice a.s., *Pivovar Taschenberg, *Pivovar Dalešice, *Klášterní pivovar Želiv, *Bohemia Regent a.s., *Tradiční pivovar v Rakovníku a.s., *Pivovarský dvůr Zvíkov s.r.o., *Pivovar Ferdinand a.s., *První soukromý pivovar společenský s.r.o., *Pivovar Černá Hora, *Pivovar Klášter, *Pivovar Jihlava, *Pivovar Protivín, *Pivovar Rychtář, *Pivovar Uherský Brod, *Pivovar Vysoký Chlumec, *Pivovar Liberec Vratislavice – Konrád, *Pivovar Nymburk s.r.o.. Pivo bude k dispozici také ve stánku Střední průmyslové školy potravinářských technologií Praha a ve stánku Sdružení přátel piva.

Katalog

bude ojedinělou informační pomůckou prezentující nejen zúčastněné pivovary, ale také jejich sortiment. Dále pak přítomnou gastronomii, kulturní program a doprovodné programy pivní zábavy a vzdělanosti.

Průvodce návštěvníka pivního festivalu

Uvařit dobré pivo vyžaduje mnoho umu a znalostí. Od pěstitelů chmele a sladovnického ječmene, přes sladovníky, sládky a všechny pracovníky v pivovaru. Přistupujte proto k pivu s úctou, vychutnejte si každý doušek dobře uvařeného, ošetřeného a načepovaného piva. Na pivním festivalu určitě nestihnete ochutnat vše, udělejte si proto nějaký plán, co zajímavého chcete poznat. Začínejte od piv slabších a postupně přejděte k silnějším a speciálním pivům. Je vhodné pít nejenom pivo, pokud se občas napijete obyčejné vody usnadní to vašemu organismu odbourávat alkohol a osvěžíte své chuťové buňky. Nezapomínejte na jídlo, to Vám také pomůže být delší dobu v dobré kondici. Pláštěnku nebo deštník v batůžku na zádech oceníte, pokud začne pršet a vy vybaveni můžete na pivním festivalu v klidu zůstat. Pamatujte, že konzumace alkoholu Vám může způsobit potíže, chování člověka pod vlivem alkoholu může být nebezpečné nejen jemu samotnému, ale i okolí. Proto pijte s rozumem a znejte svoji míru. Mějte plán, jak se dostat bezpečně domů.

Hlasování o nejoblíbenější pivo

V tomto případě nepůjde o odborné hodnocení vystavených piv nebo sortimentu jednotlivých pivovarů. Aplikaci degustátorských kriterií při hodnocení, pořadatelé nepožadují, ani nechtějí použít. Při hodnocení, půjde spíše o fandění jednotlivým pivovarům nebo jejich produkci. Každý návštěvník bude mít k dispozici tři kupony, které přidělí dle vlastního uvážení třem pivovarům. Součet přidělených kuponů stanoví každý den pořadí popularity, oblíbenosti či podpory tří pivovarů zúčastněnou veřejností.

Doprovodná gastronomie

Kvalitní a čerstvé pochutiny k pivu od českých farmářů, především sýry (včetně pivních), nakládané delikatesy, kvalitní uzeniny, čerstvé grilované ryby, domácí hamburgery, hovězí steaky v biokvalitě z plemen Angus, Davelské párečky, vepřová žebra na zázvoru a černém pivu, přírodní karbanátek s pivní omáčkou a další dobroty vhodné k pivu.

Vstupné

Každý návštěvník, pokud chce degustovat (pít pivo), si může zakoupit výroční DEGUSTAČNÍ SET, který se sestává z třetinové sklenice s uchem, katalogem s tužkou a pivním (festivalovým) táckem anebo si může zakoupit „pouze“ pivní sklenici.

Program pro dospělé

Během celého festivalu bude zajištěn kulturní program především živých hudebních vystoupení, jako např. Hudba Praha, Vltava nebo Blue Effect. Program rockové hudby bude přerušován v pravidelných dvouhodinových intervalech vzdělávacími lekcemi či zábavnými soutěžemi. Členové Sdružení přátel piva budou na mikrofon vysvětlovat přítomným posluchačům zásady čepování a degustace piva, rozdíly v druzích piva, značení piva stupni, atd., První pivní extraliga povede zase zábavou sekci.

Program pro děti

Kromě využití všech atrakcí blízkého dětského hřiště bude na připraveném dětském jevišti probíhat moderovaný program pro malé diváky. Pro malé fanoušky aut bude k dispozici také výstavka několika skutečných auto – veteránů.

Soutěže

"Co chceme? Povznést kulturu pití piva a zbořit zažité, nepravdivé mýty o pivu. Naučit nejširší veřejnost poznávat kvalitní pivo a vážit si dobrého piva bez ohledu na to, zda je z restauračního minipivovaru nebo z velkého pivovaru", říká František Trantina z První pivní extraligy.

Zajímavosti

- PET lahve – v samostatném stánku si lze zakoupit speciální PET lahve s ouškem na uzávěru a pivo si odnést domů

- Pivní ročenka – je čerstvě vydanou publikací, která bude v prodeji a která kromě mnoho pivních zajímavostí také představuje některé ze zúčastněných pivovarů

- třetí den – neděle 10. 6. 2012 bude vyhrazen sběratelům pivních suvenýrů, tentokrát na náměstí Jiřího z Poděbrad v prostoru Farmářského tržiště (naproti škole). Předpokládá se obsazení 22 stánků.

Líheň sládků

Asi málokdo tuší, že v Praze v jedné škole existují hned dva funkční minipivovary. Tou školou je Střední průmyslová škola potravinářských technologií v Podskalské ulici v Praze 2, která je jedinou střední školou toho druhu v ČR. Škola se bude prezentovat nejen vlastním stánkem, ale také degustací zde studenty vyrobeného piva. Pivo značky „Podskalská koza“ je normálně neprodejné. Studenti školy po celou dobu konání Žižkovského pivobraní budou na ploše vykonávat poradenskou činnost. Jejich pedagogové, pak zájemcům o studium budou ve stánku zprostředkovávat potřebné studijní informace.

V oboru Technologie potravin se jedná o výuku čtyř specializací:

- Technologie piva, vína, lihovin a nealkoholických nápojů (nosný obor), - Zpracování mouky, technologie pekařských a cukrářských výrobků

- Zpracování tuků, výroba kosmetiky a drogistického zboží, - Technologie zpracování masa a masných výrobků, Studium, které je zakončeno maturitní zkouškou je čtyřleté a k hlavním předmětům patří:

- Technologie výroby sladu a piva, - Analytická chemie, - Mikrobiologie, - Strojnictví

Nosný předmět Technologie výroby sladu a piva se studuje ve čtvrtém ročníku 4 hodiny týdně. Školu v Podskalské absolvovala většina sládků pracujících dnes v minipivovarech.

Dopravní dostupnost MHD - Parukářka

METRO „A“: Flora, odsud 350 m pěšky nebo 1 stanice tramvají

TRAM: č. 5, 9, 26 do stanice Olšanské náměstí

BUS: č. 175 do stanice Olšanské náměstí

Dopravní dostupnost MHD – náměstí Jiřího z Poděbrad

METRO „A“: Jiřího z Poděbrad

TRAM: č. 11, do stanice Jiřího z Poděbrad

Tisková zpráva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Malakin

pondělí, 11. červen 2012
16:54

Malakin

Několik fotek z Pivního blešího trhu naleznete zde


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Malakin

úterý, 22. květen 2012
07:29

Malakin

Pár doplňujících informací ze včerejší tiskové konference k této akci:

* Na poslední chvíli se přihlásily ještě další tři pivovary, celkem by jich tedy mělo být zastoupeno na třicet

* Cena degustačního setu by měla být 140 korun a kromě třetinkové sklenice s pískovaným logem, festivalového tácku, tužky a katalogu budou jeho součástí také žetony na pět degustačních dávek v hodnotě 50 korun a jak již bylo uvedeno výše, nákup tohoto setu nebude podmínkou vstupu na akci

* Ceny piv nebudou jednotné, ale každý pivovar si je bude určovat dle svého uvážení čili by měly odpovídat cenám, na které jste zvyklí z jiných pivních festivalů či slavností

* Nedělní část akce (Pivní bleší trh) bude primárně zaměřena na nákup, výměnu či prodej pivních suvenýrů, na své by si však měli přijít i milovníci dobrého piva či kvalitních potravin jako takových.

Pro další info průběžně sledujte festivalové stránky, další info o "Pivním bleším trhu" na stránkách našeho sběratelského klubu
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.05.2012 ve 07:31:05


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI