Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Chyši budou vařit Prokopa

Co se píše o pivovarech a pivu


V Chyši budou vařit Prokopa

[středa, 13. červenec 2005]

Původně to Vladimír Lažanský, majitel zámku v Chyši, prozradit nechtěl. Při povídání o pokračující práci na rekonstrukci pivovaru v sousedství zámku a následném dotazu, jaké jméno dostane chyšské pivo do vínku, konstatoval, že mluvit o jeho názvu by bylo možná předčasné. Nakonec však neodolal a pochlubil se.

"Nad názvem se pochopitelně zamýšlíme už delší dobu. Dopadlo to tak, že naše pivo zřejmě pokřtíme jménem Prokop," říká zámecký pán Lažanský. Podle něho totiž právě Prokop Lažanský jako první chyšský zámecký pán z rodu Lažanských v roce 1766 navázal na tradici vaření piva v pivovaru vedle zámku.

Renesanční pivovar v Chyši fungoval od roku 1580 a zanikl v roce 1932.

"V tomto období ukončila svoji činnost většina malých, rodinných pivovarů. Svůj podíl na tom měl především plzeňský pivovar, který přišel s pasterizací, díky které se plzeňské pivo stalo trvanlivějším a dalo se tak vyvážet na velké vzdálenosti," vypráví Lažanský.

Budova a vnitřní zařízení pivovaru v současné době prochází intenzivní rekonstrukcí. Podle Lažanského jako pravděpodobný termín uvedení chyšského pivovaru do provozu přichází v úvahu duben příštího roku.

"Otevřeme sice následně jednu pivnici v Karlových Varech, ale většina naší produkce zůstane v Chyši," přibližuje Lažanský plány Chyšských.

Pivo Prokop nebude ani filtrované, ani pasterizované. Podle majitele zámku to však neznamená, že bude kalné, ani nic podobného.

"Náš produkt nebude mít pouze tak zlatavou barvu, na jakou jsou lidé zvyklí z běžné domácí produkce. Co se týče životnosti, tak v sudech naše pivo vydrží přibližně měsíc," uzavírá Lažanský. (Karlovarské noviny)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI