Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Přichází doba lepenkových kegů?

Co se píše o pivovarech a pivu


Přichází doba lepenkových kegů?

[úterý, 4. říjen 2011]

Vedle kovových soudků na alkoholické i nealkoholické nápoje existují i kombinované obaly, kde nosnou složku tvoří lepenka. Díky své nižší materiálové životnosti je nelze používat jako vratné, vyznačují se však nesporně jinou výhodou, a to velmi nízkou hmotností obalu a snadnou manipulovatelností. Jednorázový obal navíc znamená nulové náklady na vracení a čištění.

Lepenkový obal tvoří nosnou část obalu (ve skutečnosti je obalem sekundárním) a nápoje jsou plněny do vnitřní části, kterou může být flexibilní nebo pevný obal zpravidla z plastu. Tyto typy obalů se používají pro objemy větší než 2 litry. Ochranný obal z kvalitní lepenky skrývá u bag in box (BIB) obalů vak z pružné fólie vyvinuté původně odborníky z NASA pro uchování potravin v extrémních podmínkách. Z hlediska pevnosti se nejvíce osvědčily lepenky vlnité, nejčastěji třívrstvé.

Variantou lepenkového obalu ve spojení s plastem jsou velkoobjemové obaly typu Key KEG. Jedná se o jednorázový (nevratný) lepenkový sud s vnitřním plastovým obalem. Tyto obaly mají objem 20 nebo 30 litrů a váží přibližně jeden kilogram. Tedy oproti běžným vratným sudům váží papírovo-plastové obaly devětkrát méně. Spolehlivě vydrží pád z výšky až 1,5 metru a jsou plně recyklovatelné.

::alt

Myšlenka Key KEGU vychází z principu obalu bag in box. I tento typ obalu bývá někdy označován stejnou zkratkou BIB, která však v tomto případě označuje bag in ball, tedy sáček v kouli, která je vyfouknutá z polyethylentereftalátové (PET) preformy. Tento sáček je vyroben z vícevrstvé fólie odolné vůči cizím příchutím a zápachům. Celý systém je kvůli zvýšení stability uložen do lepenkové krabice ve tvaru hranolu s podstavou mnohoúhelníku (kvůli lepšímu rozložení tlaku). Sférický tvar „míče“ z PET umožňuje vydržet maximální vnitřní tlak s minimálními deformacemi. Tlak piva, resp. vína, přes sáček na stěnu koule má tedy dostatečnou pevnost. Pro vytočení piva stačí pouze tlakový vzduch, jenž se vhání mezi sáček a stěnu koule, a který samozřejmě nepřichází s pivem do styku. Po vyprázdnění se PET koule stlačí jako běžná PET láhev.

Zdroj: Svět balení, 2011, č. 3, s. 14-16 | Agronavigátor.cz

http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=162&ch=13&typ=1&val=114286


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

středa, 5. říjen 2011
16:03

Dan

Mně se na tom líbí ta vnitřní folie a "foukání" vzduchem bez oxidace piva. Je to vlastně to samé jako v tankovnách.

To že nám to bude "krášlit" přírodu, je u nás, víc než jisté, bohužel...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

zdeno

neděle, 9. říjen 2011
15:08

to Dan:
Jednorázové obaly začal vloni využívat k převozu piva na vzdálené trhy Budějovický Budvar. A co vím, s úspěchem. Náklady na vracení a čištění a zpětný transport jsou tady nulové a pivovaru zákonitě umožnily tyhle náklady snížit.


napsal(a): zdeno [Odpovědět]

Pazzy

středa, 5. říjen 2011
15:03

Do podobných "boxíků" se dnes už dává víno, mošty a další podobné nápoje. Sice nevím, jak je ten plast odolný vůči CO2, ale věřím, že něco vydrží. No a radši bych si donesl domů boxík, který jde udělat tak, aby se nápoj nekazil a vydržel třeba i víc dní čerstvý...


napsal(a): Pazzy [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:24


posted by: Inzerce

DanD

středa, 5. říjen 2011
13:43

DanD

Geniální, praktické a užitečné. Akorát si budeme muset zvyknout, že se tyto koule budou brzy válet u cest, u popelnic, v lesích atd. Ale zvykli jsem si na všudepřítomné povalující se PETky, zvyknem si i na tyto spaceballs.


napsal(a): DanD [Odpovědět]

pechi

středa, 5. říjen 2011
14:07

pechi

to DanD: No, mě napadlo, že by tyto koule šly použít jako lampy veřejného osvětlení...


napsal(a): pechi [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI