Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svatováclavské pivo přináší sílu

Co se píše o pivovarech a pivu


Svatováclavské pivo přináší sílu

[čtvrtek, 29. září 2011]

28. září se roztočí pípy se Svatováclavským pivem – speciálem neobvyklé síly. Pivo typu Doppelbock, kterým lidé uctívají svátek patrona české země svatého Václava, se bude ve vybraných restauračních zařízeních v celé České republice prodávat do vyčerpání zásob. Svatováclavský speciál pochází z pivovaru Velké Březno – a stejně jako u všech ostatních velkobřezenských piv štamgasti i v tomto případě ocení jeho mimořádnou kvalitu, za kterou vděčí použití vybraných surovin a tradiční technologie.

Foto

Svatováclavské pivo - Doppelbock - uvařil spolu se svými spolupracovníky „specialista na speciály“, vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht. „Je to nejsilnější pivo z portfolia Heinekenu Česká republika. Jedenadvacítka. Před lety už se u nás prodávala, my jsme tuto tradici po dlouhých letech obnovili vloni. Svatováclavské všem chutnalo, proto jsme pivo uvařili i letos – zase v omezené sérii. Je to speciální pivo, které bude žít jedinečností slavnostní chvíle. Ve Velkém Březně jsme na ně náležitě hrdí a věříme, že je konzumenti přivítají i letos,“ konstatuje Petr Hauskrecht.

9,5 % síly a 100 dní ležení

Svatováclavský speciál je spodně kvašené pivo s výraznou, ale jemnou hořkostí dosaženou použitím českých aromatických a hořkých odrůd chmelu. Jeho obsah alkoholu činí 9,5 %. V ležáckých sklepech zrálo více než 100 dní. Díky zbytkovému neprokvašenému extraktu je toto sytě zlato-hnědé pivo charakteristické velmi vysokou plností a nasládlým dozníváním s alkoholovými tóny. Hodí se pro velmi speciální příležitosti.

Doppelbock na podzim

Označení Doppelbock odkazuje k tradici výroby silných podzimních piv s výraznou chutí. Jedná se o ležák německého původu, který údajně začali vařit mniši v Mnichově. Původně prý měl o trochu nižší obsah alkoholu a sladší chuť. V případě Doppelbocku tak doslova platilo rčení, že „pivo je tekutý chléb“. Mniši se totiž tímto pivem živili v období půstu, kdy měli zakázanou pevnou stravu.

650 hektolitrů pro 1500 hospod

Petr Hauskrecht připravil celkem 650 hektolitrů Svatováclavského piva, což je o 180 hektolitrů více než loni. Uvedené množství speciálu se rovným dílem po 325 hektolitrech rozdělí mezi Čechy a Moravu. Celkem se bude prodávat v 1500 restauračních zařízeních v celé České republice.

Majitelé a provozovatelé je označí plakáty, nálepkami na dveřích, stojánky na stolech a plaketami na pípách, takže štamgasti bezpečně najdou místo, kam na Svatováclavské pivo zajít. Seznam všech restauračních zařízení v celé České republice, kde se bude sváteční pivo čepovat, dále všichni zájemci najdou na webových stránkách Svatováclavského speciálu.

Zdroj: Brnovinky | Heineken ČR

http://www.brnovinky.cz/gurman-brno/svatovaclavske-pivo-prinasi-silu

[Heineken] 08:57 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dwarf

čtvrtek, 29. září 2011
20:41

Dwarf

po dlouhé době jsem dnes vstoupil do restaurace v barvách Starobrna - pivo mi bylo natočeno do půllitrové sklenice na nožce v barvách Barona Trencka a moje hodnocení je: Škoda, že Heineken nedělá tak dobře i jiná piva... dal jsem 2 a pošmákl si :-) dobře investovaných 60 korun ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Máza

pátek, 30. září 2011
11:33

to Dwarf: Už jsi pil Březňák 14°? To je docela mňamka.A dělal se již dříve než to koupil Heineken.


napsal(a): Máza (bochankovi(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:47


posted by: Inzerce

yerka

pátek, 30. září 2011
17:47

yerka

to Máza: Ano, 14 je fakt pochutnání, občas jí mají v Ústí v restauraci Na Předmostí (snad jsem nepopletl název) a někdy si jí přivezu z Prahy z Tesco Skalka.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Máza

sobota, 1. říjen 2011
07:45

to yerka: Jo Předmostí, prostě Výfuk, ale restaurací s touto pochutinou alespoň v Ústí roste. A po zavření Zlaťáku počítám že ješte poroste.


napsal(a): Máza (bochankovi(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Narmer

čtvrtek, 29. září 2011
12:21

Narmer

Pivo jsem ochutnal předevčírem a včera (to dokonce v tý třetince, jak je na obrázku) a chutnalo mi, stejně jako vloni. Má opravdu sílu - víc než dvě velké zavání pěknou opičkou :D


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 29. září 2011
16:48

yerka

to Narmer: Naprostý souhlas, včera ochutnána dvě velká a bylo toho až až...


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 29. září 2011
20:12

Sekal

to Narmer: Tak aspoň to servírují v originální sklenici, což nelze říct o Dožínkovém pivu; dostal jsem ho dnes v uchu, navíc úplně kyselé, dlouho jsem takový humr nepil, zůstalo nedopito.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI