Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budvar uspěl u soudu, v Británii může používat značku Budweiser

Co se píše o pivovarech a pivu


Budvar uspěl u soudu, v Británii může používat značku Budweiser

[pátek, 23. září 2011]

Budějovický i americký Budweiser se mohou v Británii prodávat současně. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku. Společnost Anheuser-Busch se domáhala zákazu používání této značky českým pivovarem na území Spojeného království, ale neuspěla.

Americký nápojový koncern Anheuser-Busch sice v roce 1979 podal přihlášku k registraci známky Budweiser na Britských ostrovech o 10 let dříve než budějovický pivovar, ale patentový úřad Spojeného království zapsal známky obě.

Britské právo takový postup umožňuje. Až v roce 2005 začala koexistence obou známek americké továrně vadit a žádala neplatnost té české.

Evropský soud ale rozhodl, že vzpomenout si po 30 letech užívání názvu, že někdo jiný prodává pivo stejného jména, je poněkud pozdě.

Americký výrobce i českobudějovický pivovar tak mohou pokračovat v užívání ochranné známky Budweiser ve Spojeném království. Oba výrobky si totiž nekonkurují.

Soud také dospěl k názoru, že britští spotřebitelé jsou schopní zřetelně odlišit pivo českobudějoviského Budvaru od tekutin společnosti Anheuser-Busch.

Významný verdikt pro Budvar

Podle ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého jde ve v letitém sporu o používání značky Budweiser o významný verdikt. Británie je pro Budvar druhým nejvýznamnějším vývozním odbytištěm.

V Británii je už několik desetiletí povolená koexistence obou značek. Byl tady pokus Američanů situaci zvrátit a ten se nepovedl. V tom smyslu je to velice důležité,“ uvedl Veselý.

Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny více než sto let. Většina sporů je z nedávných let, kdy Budvar zvýšil export. „V naprosté většině sporů Budvar vyhrává, takže vezmeme-li skóre, je to tak dva jedna až tři jedna pro Budvar,“ připomněl Veselý.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autoři: Pavel Novák, Milan Kopp a Martin Hromádka

http://www.rozhlas.cz/zpravy/domaciekonomika/_zprava/951713


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI