Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budvar porazil v Bulharsku svého amerického rivala

Co se píše o pivovarech a pivu


Budvar porazil v Bulharsku svého amerického rivala

[pátek, 5. srpen 2011]

Budějovický Budvar má na pažbě další zářez v nekonečném seriálu sporů s americkou pivovarnickou skupinou Anheuser-Busch Inbev. Tuzemský pivovar uhájil práva k označení původu BUD v Bulharsku.

Soudy v posledních letech uzavřely přes sto sporů mezi znepřátelenými firmami, většinu vyhrál český Budvar. Letos v červenci bulharské soudy rozhodly v jeho prospěch hned ve třech případech.

"V nejdůležitějším z nich Budějovický Budvar znovu uhájil svá práva k označení původu BUD před žalobou konkurenčního Anheuser-Busch Inbev (dále jen ABI). ABI toto označení původu napadl letos na jaře již podruhé," uvedl tiskový mluvčí Petr Samec.

Budějovický Budvar vyvezl loni do Bulharska, které je tradiční exportní zemí firmy, asi 1 200 hektolitrů světlého ležáku. Potenciál Bulharska roste po jeho vstupu do Evropské unie v roce 2007. Přestože spotřeba piva na hlavu je tam relativně nízká (loni cca 65 litrů na osobu), podle analýz by měla do roku 2015 spotřeba stoupnout asi o 15 procent.

ABI ovládá v Bulharsku řadu lokálních pivovarů, které dohromady vyrábějí asi čtvrtinu bulharské produkce piva (např. značky Kamenitza, Astika a Burgasko).

Sto let sporů

Soudní spory Budějovického Budvaru o značku Budweiser trvají přes sto let od roku 1907. Český pivovar v nich má výrazně pozitivní bilanci. V letech 2000-2009 bylo definitivně ukončeno 115 soudních sporů a správních řízení, 82 z nich skončilo ve pospěch Budějovického Budvaru. V současnosti zbývá k dořešení 22 sporů ve 14 zemích.

Zdroj: iDnes.cz

http://ekonomika.idnes.cz/budvar-porazil-sveho-americkeho-rivala-v-dalsim-sporu-v-bulharsku-1c9-/ekoakcie.aspx?c=A110804_114219_ekoakcie_fih


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI