Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Radikální pivní osvěta v ospalém Varnsdorfu

Co se píše o pivovarech a pivu


Radikální pivní osvěta v ospalém Varnsdorfu

[pátek, 29. červenec 2011]

Výběrová piva a pivní speciály "od Kocoura" znají hlavně pivní znalci z degustací a specializovaných pivoték. Piva se značkou Kocour jsou ale přístupná i v poněkud zastrčeném varnsdorfském pivovaru.

Foto

Produkce Kocoura se nese v duchu široké pivní rozmanitosti. Díky tomu tu narazíte na velmi pestrý sortiment, kde se spodně kvašené ležáky ocitají v drtivé menšině. Ať už jsou to piva typu IPA (India Pale Ale), APA (American Pale Ale) nebo třeba pšeničná piva Weizen, buďte si jistí poctivou technologií s důrazem na co nejbohatější projev piva ve sklenici.

A i když se pivovar Kocour snaží o pivo ve světovém kontextu, nedělá z něj cenově nedostupnou záležitost.

Pivovar Kocour má na Scuku první doporučující recenzi. Přečtěte si, jak na pivní průzkum do Varnsdorfu vyrazil Scukař Gerbill:

Na tenhle špendlík jsem fakt pyšný, stál mě totiž dost času a sebezapření. Varnsdorf není zrovna turistický tahák, notně otrhané pohraniční městečko by se skvěle hodilo jako kulisa hollywoodského postapokalyptického trháku a penzion, kde jsem se ubytoval, zase pro příští díl Varnsdorfského masakru motorovou pilou. Cestu do pivovaru jsem hledal pěšky pomocí navigace v mobilu a za asistence vietnamského trhovce, jinak bych totiž snadno zabloudil kamsi do pole, případně skončil v nejbližším německém lesíku.

Umístění v areálu bývalé keramičky skýtá každopádně spoustu možností pro rozvoj. Velkorysé vnitřní prostory byly rekonstruovány tak, aby podtrhly industriální ráz budovy, a přesto nepůsobí chladně. Středobodem pivnice je skvostná, v mědi vyvedená varná technologie, jíž sekunduje vymazlený bar a spousta drobných designových legrácek v interiéru.

Křídou psaná aktuální nabídka čepovaného piva čítala 8 kousků vlastní provenience a dvě piva z pivovaru Bergquell-Brauerei v blízkém lužickém Löbau.

Odhodlán ochutnat vše dostupné, aby se tak následný a neodvratitelný nocleh stal o něco snesitelnějším, začal jsem zostra svrchně kvašeným, 14º pivem IPA Samurai (0,3 l za 19 Kč) s nádherně hořkou a plnou chutí. To do mě klouzalo bezkonkurenčně nejlépe, a tak jsem se k němu během večera ještě několikrát vrátil. Jedenáctistupňové svrchně kvašené speciály EPA a APA (0,3 l za 19 Kč) také nezklamaly a připomněly mi mou první cestu do Anglie a historické setkání s pivy typu ale, které jsem tenkrát, coby sedmnáctiletý bloud, považoval za špatný vtip.

Chutě se mění a dnes jsem rád, že se tato piva sporadicky objevují už i u nás, konzervativní baště plzeňských ležáků. Patnáctistupňový polotmavý Ken, opět svrchně kvašené pivo, uzavřel kapitolu imperiálních piv k mé bezpodmínečné spokojenosti.

Pak už se zbývalo vrhnout na piva středoevropská, pšeničný 11º Weizen zrovna došel, a tak jsem přešel ke klasickým, 12º spodně kvašeným ležákům ve tmavé a světlé variantě (0,3 l za 15 Kč). Na cestu do hotelu a domů jsem ještě přikoupil pár lahvovaných kousků (v chladničce u baru mají slušný výběr lahvovaných piv), z nichž vyzdvihnu senzační nakouřený Weizen (0,5 l za 44 Kč), mimořádně zajímavé a chutné pšeničné pivo, jakých se moc nevidí.

Menu na A4 zastrčené ve fólii budilo dojem, že kuchyně je tu jaksi do počtu. Ani ve všech směrech průměrná obsluha neměla moc přehled o jídelním repertoáru a k pivům jsem dostal pouze tištěný výklad. I přes stručné menu kuchyně mé první dvě volby neměla, takže jsme se s obsluhou shodli na pečeném vepřovém koleně. Předvařené a dopékané kolínko (118 Kč) bylo nicméně výtečné, šťavnaté s křupavou kůrkou, doprovázené chlebem, nakládanou zeleninou a obligátní plnotučnou hořčicí.

Podnik považuji spíš za pivnici, takže slabší úroveň kuchyně lze tolerovat. Pokud bych jej ale mohl přenést někam do civilizace, přidat výkonnější servis a dobrou kuchyni, zřejmě by se stal mým oblíbeným útočištěm.

Hodnocení a doporučení na Scuku jsou nezávislá a pocházejí od prověřených neanonymních hodnotitelů. Scukaři si hradí útratu sami, Scuk zná jejich identitu a při svých hodnoceních jsou vázáni dodržovat etický kodex Scuku.

Zdroj: iHNed.cz | Scuk

http://life.ihned.cz/jidlo/c1-52352940-radikalni-pivni-osveta-v-ospalem-varnsdorfu?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pep@k

pondělí, 1. srpen 2011
06:14

musím konstatovat, že my jsme byli moc spokojeni. zrovínka byly na programu řízky v mnoha podobách, porce obrovské, obsluha prima no a Kocouří nápoje - to je prostě lahůdka. moc doporučuju při návštěvě Vanďáku, pojedete-li okolo, určitě se stavte, mají v plastových lahvích u výčepu samý dobroty !!!


napsal(a): Pep@k [Odpovědět]

vrána

pátek, 29. červenec 2011
21:22

vrána

Taktéž jsem měl čest s kocouřím útočištěm. Před areálem stál zrovna u nás nepříliš vídaný pravý US truck s návěsem v kocouřích barvách (zřejmě pojízdný výčep a zázemí pro velké akce) a uvnitř probíhala akce Kocour na talíři (ještě, že nikoho nenapadlo ji pojmenovat Kocour v troubě :D ).
Možná proto, že bylo chvíli po otvíračce kolem poledního a uvnitř byli celkem asi 4 lidé, nemůžeme říci proti obsluze jediného slova. Nepřišla ani moc brzo (když se člověk ještě pomalu rozkoukává) ani jsme zbytečně nečekali, dokonce nám (asi jako prvním strávníkům) v režii podniku nabídli malý předkrm (velmi chutné pivní meruňkové buchty). Tak dobrý guláš, jako tehdy ten pivní, jsem snad v životě nejedl, zbytek rodiny si pošmakoval na dalších specialitách. Piva už jsem znal a byv řidič, dal jsem si jen malého KENa, zatímco manželka do sebe statečně klopila jednoho kocoura za druhým (no, trochu přeháním, ale kocoury ona ráda a nejen v troubě ::lol . ::lol ). Ceny za piva byly dobře o čtvrtinu nižší, než v Praze, lednici vedle výčepu měli plnou, takže maximální spokojenost - s žaludky, plnými výborného jídla a piva a taškami, plnými dalšího kocouřího nadělení jsme se po několika hodinách odpotáceli k autu.

P.S. Během času začalo přicházet čím dál tím víc lidí i s dětmi, ale že by obsluha nestíhala, se mi nezdálo. Mám dokonce zpětně dojem, že se tam kromě "ženy za pultem" objevil ještě nějaký mladý číšník, takže v pohodě.


ICQ: 153647890

napsal(a): vrána [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
09:51


posted by: Inzerce

yerka

pátek, 29. červenec 2011
13:27

yerka

Opravuji svůj překlep, v Kocourovi jsem samozřejmě byl v květnu 2011.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

yerka

pátek, 29. červenec 2011
12:28

yerka

Zájímavá, já byl v Kocourovi v květnu 2001 a zdejší kuchyň jsem považoval za skvělou, ochutnány zapečené brambory a uzená žebra (u těch jen bylo zbytečně šetřeno chlebem - 3 půlky krajíce). Interiér nápaditý, piva výborná. Jedinou pihou na kráse bylo, že když se po 1 dni vystřídala obsluhující směna, tak nové číšníky a číšnice zajímali jen lidé u barového půltu a my u stolů jsme byli na suchu a nebo na sebe museli opakovaně máváním a škemráním upozorňovat. A další pihou na kráse u této směny byla i velmi podměrečná piva (1 cm pod rysku), což při ceně 60 Kč u Quoterbacku není legrace. I jsem si pořídil fotku.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Henri

pátek, 29. červenec 2011
12:31

Henri

to yerka: 2001? To bude asi překlep, že?


napsal(a): Henri [Odpovědět]

yerka

pátek, 29. červenec 2011
13:26

yerka

to Henri: Ano překlep, byl to květen 2011.


napsal(a): yerka [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI