Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vyšší daň na pivo státu tolik nepomohla. Pivovary ničí. Kalousek neustoupí

Co se píše o pivovarech a pivu


Vyšší daň na pivo státu tolik nepomohla. Pivovary ničí. Kalousek neustoupí

[pondělí, 11. červenec 2011]

Zvýšení spotřební daně na pivo o třetinu ničí české pivovary. Poprvé klesla spotřeba piva, pivovarům chybí peníze a propouštějí. Předpokládaný přínos do státního rozpočtu přitom není tak veliký.

Státní kase mělo zvýšení spotřební daně na pivo přinést 1,3 miliardy korun. Nakonec ale získala pouze 345 milionů.

Stačilo by snížit daň na úroveň předloňska," stěžuje si manažer Pivovarů Staropramen Petr Šámal Hospodářským novinám, „Zvýšení státní pokladně příliš nepomohlo, naopak české pivovarnictví a navazující odvětví to poškodilo."

Kalousek: Na dani se nic měnit nebude

Ministr financí Miroslav Kalousek však nehodlá nic měnit. „Chápu, že se pivovary snaží prosadit snížení daně. Ale spotřeba podle mne neklesá jen vlivem daně," tvrdí Kalousek. Oproti tomu na víno není zavedená žádná spotřební daň.

Celková produkce piva se loni propadla o osm procent. Začala klesat předloni, kdy pivovarníky postihla ekonomická krize. Tuzemské pivo těžko konkuruje cenám z dovozu.

Zdroj: Parlamentní listy.cz

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/202304.aspx


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Masakr

úterý, 12. červenec 2011
07:48

Soudruh Kalousek pivo nepije,chlemtá vína a koňaky a k tomu kubánské doutníky a je poctivej a zaručeně všemu rozumí,třeba čeká až mu donesou velké pivovary kufřík a pak povolí i když v jeho pozici když si na padákách pro ČSLA nějakou pětku přivydělal to nemůže mít zapotřebí:-)Poprvé klesla spotřeba piva, pivovarům chybí peníze a propouštějí,jestli to dobře chápu tak se pivo začne vařit samo:-),pochybuji,že má někdo v dnešní době zaměstnán nadbytek lidí,a u nadnárodních to bude nemyslitelné.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

JardaK

pondělí, 11. červenec 2011
17:08

JardaK

Také bych měl rád pivo co nejlevnější, také nechápu např. diskriminaci piva oproti vínu, ale takovéto keci fakt nepochopím. To vážně pár desetníků na půlitru položí pivovar? Ano, v součtu to může udělat miliony, ale to je takový problém o ten padesátník nebo korunu zvýšit cenu? Kdo ze zákazníků ví, že minule stál lahváč deset korun a teď stojí deset padesát? Zvláště při několikakorunových rozdílech mezi markety. Který návštěvník minipivovaru si dá půlitr za dvacet, ale častěji za pětadvacet, osmadvacet a vzpomene si, že minule to bylo o korunu méně? Zvláště když tu je hlavně pro dobré pivo. Kdyby chtěl šetřit, jde do Penny za rohem. Štve mě co vše dávám státu a jak ten s tím naloží. To ale neznamená, že budu argumentovat jek debil.
A pan manažer Staropramenu ať mi vysvětlí, co má Staropramen společného s českým pivovarnictvím! Náklady stlačeny na minimum, HGB jak nikde, CKT a další metody jak udělat co nejvíc za co nejmíň, zisk skončí za hranicemi...


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
13:40


posted by: Inzerce

honza1205

pondělí, 11. červenec 2011
19:11

honza1205

to JardaK: Pod to se podepíšu.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Mosquit

pondělí, 11. červenec 2011
20:26

Mosquit

to JardaK:
To je asi stejný marketingový blábol jako "letos je dražší slad o 20%, musíme zdražit o korunu na půllitru". Kdo někdy viděl ceníky sladoven a chmelu a má ponětí o potřebném množství, udělá si vlastní úsudek.

Totéž platí o spotřební dani. To bych mohl dát protiargument, že spotřební daň piva v PET lahvích se také zvýšila, a přitom jejich prodej roste o stovky procent ročně (odhaduji).


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Dan

pondělí, 11. červenec 2011
23:20

Dan

to JardaK:
K tomu bych jen dodal, že propad prodeje se týká hlavně velkochemiček, především té plzeňské a není to jen zvýšenou daní. Tady se pořád mluví o propadu českého pivvovarnictví, ale ať kokoukám jak koukám, tak většina pivovarů je v plusu, byť třeba malém.
Velké pivní továrny automaticky počítají s trvalým růstem a růstem růstu a najednou se všichni diví, že mají pokles.
Osobně vůbec neřeším, jestli to, či ono pivo stojí dnes o padesátník víc, než před rokem.
Ovšem je pravda, že existuje určitý druh zákazníků, který kouká pouze a jen na cenu. Kvalita ho nezajímá. A je dost možné, že právě tato skupina lidí, díky vyšší spotřební dani, kupuje méně...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Tchoř

úterý, 12. červenec 2011
08:29

to JardaK:
Plně souhlasím!


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI