Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Klášter investuje do kvality piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Klášter investuje do kvality piva

[úterý, 28. červen 2011]

Pivovar Klášter dnes spustil provoz šesti nových nerezových přetlačných tanků, které budou sloužit jako zásobníky již hotového piva pro následné stáčení do sudů a lahví. Tato investice pivovaru zajístí zvýšení kvality nepasterizovaného piva.

Slavnostního otevření provozu se zhostil Zdeněk Prokůpek, sládek Pivovaru Klášter, a Zdeněk Radil, generální ředitel pivovarnické skupiny K Brewery, kteří společně přestřihli slavnostní pásku. Na akci byli přítomni také Jiří Faměra a Jan Janoušek, vrchní sládek a hlavní technolog skupiny K Brewery, do níž Pivovar Klášter patří.

Nové přetlačné tanky, každý o objemu 200 hl, nahradily dosluhující staré, původně ležácké tanky. Pivo Klášter se dodnes vyrábí tradiční technologií – na otevřených spilkách, kde pivo kvasí, a v ležáckém sklepě, kde pivo dlouhou dobu zraje. To vše se odehrává v takřka ideálním prostředí hlubokých sklepů, vytesaných do skály pod pivovarem. „Naše pivo nepasterizujeme, aby si uchovalo co nejvíce zdraví prospěšných látek. O to více je třeba ohlídat veškerou manipulaci s ním poté, co nám dozraje v ležáckém sklepě. Touto investicí jsme zlepšili hygienické podmínky v provoze, a zaručili tak udržení jeho nejvyšší kvality a mikrobiologické stability. To je pro výrobu nepasterizovaného piva obzvláště důležité,“ řekl sládek Zdeněk Prokůpek.

Přetlačné nerezové tanky jsou lépe izolované a umožňují automatickou sanitaci, plnění i vyprazdňování. Součástí investice byla také automatizace mycí stanice na tanky, potrubí, apod. Generálním dodavatelem technologie byla firma GEA Process Engineering, samotné tanky pak dodala česká firma NEREZ Blučina. Celková hodnota investice činí 7,6 mil. Kč.

Součástí investiční akce byly také technické úpravy umožňující standardizaci technologie výroby kvasnicového piva. Jeho obliba strmě roste a pivovar tak bude moci flexibilně vykrývat jeho objednávky.

Za poslední rok Pivovar Klášter do výroby investoval 13,3 mil. Kč. V nedávné době došlo např. k modernizaci filtrační linky, investovalo se i do nové linky na stáčení do sudů, kde jsou přísně sledovány všechny kroky tak, aby se při plnění zachovala absolutní sterilita. Z hlediska kontroly a řízení kvality proběhly v loňském roce významné investice do modernizace přístrojového vybavení laboratoře pivovaru. Například byl pořízen nový analyzátor piva, spektrofotometr a zákaloměr. Nejbližší budoucí investiční akcí bude rekonstrukce čističky odpadních vod v hodnotě 5 mil. Kč.

Zdroj: Tisková zpráva K Brewery Trade

[Klášter] 09:46 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI