Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Přijede císař, bude nové pivo!

Co se píše o pivovarech a pivu


Přijede císař, bude nové pivo!

[pondělí, 20. červen 2011]

Speciální císařský třináctistupňový ležák Kaiserbier čeká na své ústecké příznivce, bude i pro čtenáře Deníku.

Pravé císařské pivo Kaiserbier. Přesně to se pokusili ve spolupráci s ústeckým muzeem „zrekonstruovat“ v restauraci a minipivovaru Na Rychtě. Ústečané jej budou moci ochutnat zhruba za čtrnáct dní při slavnostním otevření opraveného muzea.

Kaiserbier před více než sto lety vařil ústecký měšťanský pivovar a dodával jej do Vídně na císařský dvůr. „Velmi rád ho pil císař František Josef I. i anglický král Eduard v Karlových Varech,“ líčil historik z ústeckého muzea Václav Houfek. „Zatím to vypadá, že se náš vědecký pokus vydařil,“ řekl při včerejší kontrolní ochutnávce.

Pivo stále žije

Jaká je charakteristika císařského piva? „Vypadá to na 13 stupňový světlý ležák,“ popisovala pivo sládková Martina Valterová. „Vaříme ho z českého sladu, dováženého z Benešova. Jelikož ho nefiltrujeme ani nepasterujeme, stále žije. Je to poznat na pěně, jak hezky drží a je hustá jako smetana.

Houfek pak dodal, že je lehké, ale zákeřně silné. „Seknout tam tři, tak v se později může stát, že pak seknou ty tři s vámi,“ popisoval Kaiserbier s nadsázkou. Minipivovar si pro Kaiserbier nechal odlít speciální velké skleněné lahve. „Není to ale pivo na skladování, musí se rychle vypít.

Právě soudek speciálního piva Kaiserbier je hlavní cenou letní soutěže Deník s Jeho Výsostí (2. díl bude ve středu). Císař František Josef I. Ústí před 110 lety navštívil a právě ústeckým pivem s tímto označením se osvěžil. Vypil tři půllitry a jak se zmiňuje dobový tisk: „Jeho Veličenstvo celou sklenici až na pár kapek vyprázdnilo.

Super ceny

Deník otiskne až do 28. června seriál čtyř článků o tom, jak slavná návštěva Jeho Veličenstva probíhala. U každého najdete soutěžní otázku.

Na výherce čekají kromě sudu Kaiserbier i lahvinky kvalitních nápojů od likérky Granette, dárkové balíčky s kosmetikou z bývalé schichtovy továrny, nebo poukázky na večeři v Hospůdce U Lípy na Střekově, v hodnotě 500 korun, jež věnoval majitel Vlastimil Žáček. Publikace a suvenýry věnuje i muzeum, jež na své otevření 30. června pozvalo i císaře Františka Josefa I. Ten také výherce při otevření muzea vylosuje a předá výhercům ceny.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Ústecký deník | Autor: Janni Vorlíček

http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20110617_wv_pivo_cisar_usti.html


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI