Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Svijany modernizuje: nová čistička, spilka i sklepy

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Svijany modernizuje: nová čistička, spilka i sklepy

[sobota, 11. červen 2011]

Neuvěřitelných 200 milionů korun v posledních dvou letech investoval největší pivovar v Libereckém kraji do svého rozvoje. Díky tomu může stále ještě růst – letos chce dosáhnout produkce 460 000 hektolitrů piva, tedy o 23 000 hektolitrů více než v roce 2010.

Největší objem peněz – 54 milionů putoval do stavby nových ležáckých sklepů, aby mělo pivo kde zrát. Sklepy byly přistavovány od roku 2007, v letošním dubnu byl otevřen sklep s 27 ležáckými tanky, který zvýšil kapacitu dozrávajícího piva o 15 000 hektolitrů.

Zatím nevíme, kam až nás neklesající zájem spotřebitelů zavede. Máme spočítáno, že výš než na výstav 600 000 hektolitrů ročně jít nejde, museli bychom pivo vyvážet do zahraničí,“ uvádí ředitel pivovaru Roman Havlík. A to, jak dodává, není cílem pivovaru. Svijanské pivo totiž – na rozdíl od jiných značek – není pasterizované a tudíž nemá dlouhou dobu spotřeby. Kdyby pivovar chtěl vyvážet za hranice, musel by tuto filozofii změnit.

Kdysi jsme pasterizovali, ale pak se od toho ustoupilo. A měnit už to nechceme, je to charakter našeho piva a důvod, proč lidem chutná,“ vysvětluje sládek pivovaru Petr Menšík. Kde ale pivovar musel investovat, byla čistírna odpadních vod. Nová je nastavena tak, že produkuje bioplyn, který na kogeneračních jednotkách vyrábí elektřinu pro celý závod.

Další novodobou investicí byla stavba v pořadí sedmé spilky se 17 nerezovými káděmi, kde pivo kvasí. Toto otevřené kvašení patří k tradičním způsobům výroby piva. Mnoho pivovarů dnes nechává pivo kvasit v takzvaných cylindrokonických tancích namísto spilek, kde ho uvaří o vyšší stupňovitosti, a to se při filtraci pak naředí vodou na příslušnou požadovanou stupňovitost.

Vlajkovou lodí pivovaru Svijany nadále zůstává jedenáctistupňový Svijanský Máz, který tvoří 75% produkce. 15% výstavu tvoří Svijanská Desítka, zbytek je rozdělen mezi Rytíře, Kvasničáka, Kněžnu a Knížete, Barona či nealkoholického Vozku.

Zdroj: Liberecký deník | Autor: Tomáš Lánský

http://liberecky.denik.cz/zpravy_region/pivovar-svijany-modernizuje-nova-cisticka-spilka-i.html

[Svijany] 17:42 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Masakr

neděle, 12. červen 2011
11:17

Ale nejvíc se to chlemtá:-)


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

hugo

sobota, 11. červen 2011
20:21

To je zajímavé,"vlajková loď" je to nejslabší co vaří ... nějak tomu nerozumím ...


napsal(a): hugo [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI