Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Retro i kvasnice. Tak velké pivovary bojují s malými

Co se píše o pivovarech a pivu


Retro i kvasnice. Tak velké pivovary bojují s malými

[čtvrtek, 9. červen 2011]

Velké pivovary zažívají krizi. Pivaři se stále více upínají k menším značkám a takzvaná "europiva" řeší, jak se stát znovu atraktivní. Přicházejí tak s řadou zlepšováků, kterými chtějí vybíravé štamgasty přilákat zpátky.

Už na začátku letošního roku se nošovický Radegast pokusil zaujmout historicky prvním speciálem, který kdy uvařil. Šlo o Radegast extra hořký, kromě vybraných hospod byl k dostání i v obchodech coby klasický půllitr v lahvi.

Speciální várku nyní vaří i plzeňský Gambrinus. Nefiltrovaný ležák se na konci 19. století vyráběl jen pro vzácné návštěvy, teď jej ale pivovar začal distribuovat do vybraných restaurací. Pivo s kvasničným zákalem bude k dostání do konce letošního června, kvůli krátké trvanlivosti se ale čepuje jen ze sudů, v lahvích sehnat nepůjde.

Ze své historie se snaží čerpat i emblematický Pilsner Urquell. V obchodech je k dostání litrová láhev jeho moku s retro etiketou z roku 1937 a patentním uzávěrem, kterým se dá rozpité pivo kdykoliv uzavřít.

Hitem posledních měsíců jsou PET lahve, v nichž se do velkých obchodních řetězců dostávají i regionální pivovary. Z velkých výroben na módu zareagoval třeba Staropramen či Velkopopovický kozel, který před několika týdny na trh vrhl plastovou láhev o objemu 1,5 litru. Zmíněný pražský pivovar chce zase v létě uhranout osvěžujícím "citronovým pivem" se sníženým obsahem alkoholu.

Malé pivovary zásadní novinky nechystají, většina z nich si na své letní akce a dny otevřených dvěří připravuje jen nefiltrovaná piva, která nikdy jindy k dispozici nebudou. Snad až zase příští rok.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Ondřej Stratilík

http://www.lidovky.cz/retro-i-kvasnice-tak-velke-pivovary-bojuji-s-malymi-fhc-/dobra-chut.asp?c=A110608_151807_dobra-chut_glu


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

čtvrtek, 9. červen 2011
11:36

Dan

Tolik nesmyslů a lží v tak krátkém textu....
Jen tak dál. Šiřte lži a nesmysly, propagujte pivo ve PET lahvích, ať vám prodej stále klesá... Pomůžete tím pivovarům které vaří pivo poctivě :)


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jakubisko

čtvrtek, 9. červen 2011
09:29

"Nefiltrovaný ležák Gambrinus se na konci 19. století vyráběl jen pro vzácné návštěvy..."

To by mne zajímalo, kdo takovýhle lži vymejší... Asi námezdní pisálek po požití několika G9 :-)))


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

Masakr

čtvrtek, 9. červen 2011
08:48

Ať se zbavěj cizáků a začnou vařit jak maj a budou mít po starostech


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI