Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Erb dvihol úroveň gastronómie v Banskej Štiavnici

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Erb dvihol úroveň gastronómie v Banskej Štiavnici

[úterý, 7. červen 2011]

Štiavnica vyslovene láka, aby sa tu otvorili menej tradičné podniky. Poviem to rovno, pýta si vyslovene špecialitky. Jedna pred nejakým časom pribudla. S ňou aj moje radostné skríknutie, že som sa v Štiavnici konečne dobre najedol.

Foto

Spájať niekoľko typov prevádzok sa zdá byť dobrý nápad. O to viac, keď ide o pivovar. Erb je malý pivovar spojený s reštauráciou a navyše aj divadlom. Keď vojdete do priestoru, prejdete okolo presklených dverí, cez ktoré môžete zbadať celú novučičkú technológiu pivovaru. Vystúpate po schodoch a ocitnete sa v reštaurácii, do ktorej zdola “prerastajú” naleštené medené tanky, kde sa varí pivo. Priestor je členený útulne, ako klasická “knajpa”. Ešte ďalej sa dá výjsť von na terasu.

Foto

Hneď, ako sme sa usadili, príjemne nás prekvapila vôňa z kuchyne. Žiadne vysmážané smrady, ale skutočná vôňa jedla. Dobrý začiatok. Príjemnému priestoru sekundovala aj hudba, žiadne rádio s dopravnými správami. Čašníčka nás oslovila promtne a nestratila náladu, ani keď sa po naše rozhodnutie musela zopárkrát vrátiť. Nerobím to schválne, ale ak má vaša milovaná bruško v šťastnom očakávaní, veci nejdú vždy hladko…

Foto

Jedálny lístok je verný charakteru podniku a hlavnej téme miesta – pivu. Nájdete v ňom drobnosti na zahryznutie, ale aj výdatné jedlá. Ponuka nie je príliš široká a prevaha je samozrejme na mäsových jedlách. Potešilo ma, že som v lístku našiel klasiku – sviečková na smotane s viedenskou knedľou (12,50 €). Bola zaradená v dennej ponuke. Milovaná si vybrala kuracie prsia plnené špenátom a syrom (8,60 €), ako prílohu ryžu (1,40 €). Na jedlo sme čakali primeraný čas. Čašníčka nám priniesla obe porcie veľmi decentne nazdobené pažítkou a vetvičkou tymiánu.

Foto

Kuracie bolo nadmieru jemné a mäkké, vo vnútri listový špenát a dochutené vlastnou šťavou. Ryža bola najslabším článkom nášho stolovania, trochu fádna a blatová. Ale nie natoľko, aby úplne pokazila dojem. Napritomu sviečková bola bez jedinej chyby. Kuchár ju prešpikoval slaninkou, ktorá dala inak chudému mäsu šmak. Plátky boli o niečo tenšie, ale na druhej strane z dobrej suroviny. Sviečková skrátka vyzerala ako sviečková, nezostala iba v názve jedla. Bola tu omáčka z koreňovej zeleniny, brusnice a kopček šľahačky. Knedla biela, čerstvá a nadýchaná.

Chladené, horké a s jemným nádychom dymu

Kto teraz čaká, že sme dobré jedlo zapili čapovaným pivom priamo z miesta, bude asi sklamaný. Tehotná a šofér nie je najšťastnejšia kombinácia na testovane pivovaru, ale napriek tomu sme to vyriešili elegantne. Opýtal som sa čašníčky, či si môžem v Erbe kúpiť pivo so sebou. Mali naflaškovaný iba 12% dymový ležiak, vo veľkej 0.75 fľaške (5 € vrátane zálohy). Výborne, prosím si jeden domov. Slečna myslela aj na detaily a priniesla mi k nemu papierovú tašku, aby som sa s pivom nevláčil po ulici.

Dvanástku som si vychutnal v kľude doma. Mala o niečo tmavšiu farbu a jemný nádych dymu, ktorým sa “údi” jačmenný slad. Pivo bolo skôr horké ako sladké. Dymové pivo, čiže “rauchbier”, má veľmi jednoduchú históriu. Asi pred 400 rokmi v nemeckom Bambergu zhorel pivoval a zachránili z neho pár vriec sladu. Samozrejme, že ho nezahodili, ale spravili z neho pivo. Zistili, že je celkom chutné, tak to zopakovali. Rauchbier bol na svete, akurát už kvôli nemu nepodpaľovali rovno celé pivovary.

Foto

Boli ste v Erbe? Ako sa vám páčilo? A čo ste si dali?

Erb – Pivovar, Reštaurácia, Divadlo

Novozámocká 2 (oproti starej synagóge)

Banská Štiavnica

Zdroj: Delikatesy | Autor: Viktor Klimo

http://www.delikatesy.sk/restauracie/pivovar-erb-7053


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI