Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kvalitní pivo zachraňují domovarníci a hostinské pivovary

Co se píše o pivovarech a pivu


Kvalitní pivo zachraňují domovarníci a hostinské pivovary

[středa, 20. duben 2011]

Nedávno jsem někde četl, že Češi čím dál tím víc kupují laciná a nekvalitní piva dovážená ze zahraničí. Vzpomněl jsem si na svou návštěvu kamaráda Jirky Makse v Šumperku.

Foto

Ten si doma, v panelákovém bytě, vaří své vlastní pivo – Hrochův ležák. Strávil jsem u něj téměř celý den a pozoroval jej při vaření. Musím se přiznat, že jsem se kvality piva bál. Přece jen jej vaří v domácích podmínkách. Po prvním doušku jsem se mu v duchu omlouval. Bylo naprosto vynikající. Na jazyku se mi rozprostřela plná chuť, kde nebylo místo na kompromisy. Okamžitě bylo jasné, že jde o poctivě vařené pivo z kvalitních surovin. Najednou zjistíte, že k dobrému pivu stačí i voda z kohoutku na sídlišti.

Mnohem víc, jsem si svého kamaráda začal vážit druhý den. K obědu jsem si dal malé pivo nejvěhlasnější české značky. Napil jsem se a můj jazyk, který si pamatoval včerejší nebeský zážitek, hned věděl. První chuť byla dobrá pivní, taková tradiční. Ale po ní najednou následovalo prázdno, nic. Chyběla tomu ona plnost, co jsem zažil u Hrochova ležáku.

Mám pocit, že ony poplašné zprávy přiživují hlavně čeští velkovýrobci piva, kterým ale uniká kvalita jejich produktů mezi prsty. Přesto se o české pivo nebojím. Dokud budou domovarníci jako Jirka Maks (a že jich jsou mraky) a zároveň malé hostinské pivovary, které mají kvalitu na prvním místě, dobré pivo se vždycky najde.

Zdroj: Blog iDnes.cz | Autor: Martin Šinkovský


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

siki

čtvrtek, 21. duben 2011
13:59

siki

to Mosquit: Trocha slovíčkaření: Zákon praví, že platit musí ten, co..."spolu s osobami tvořícími s ní domácnost vyrobí v zařízení pro domácí výrobu piva...". Ale pokud si někdo své pivo doma vaří sám, bez pomoco osb doma s ním žijícími..... A cotkle prodat sběratelovi lahev s etiketou, jeho přece nezajímá, co je uvnitř, kupuje to jen kvůli té etiketě. A co udělal onehdá jeden farmář, kdyžmu zakázali prodávat domácí sýr s odůvodněním, že to nemá schválené jako potravinu? Napsal na etiketu, že tento sýr není určen ke konzumaci, protože je to krmivo pro dobytek. A prošlo mu to...


napsal(a): siki [Odpovědět]

Vláďa

pátek, 22. duben 2011
11:16

Vláďa

to siki: S tím krmivem pro dobytek to vůbec není špatný nápad! To by mělo projít:)


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
15:08


posted by: Inzerce

Mosquit

středa, 20. duben 2011
16:47

Mosquit

Jako domovarník mám z článku mimořádnou radost a vždy mě potěší, když nejen, že přátelé při ochutnávce řeknou "no dobrý to je", ale spíš že soudek padne chvíli po naražení (i přesto, že je k dispozici jiné točené pivo)... A u příštích setkátní s přáteli jsem už také slyšel podobné věci.
Jsem rád, že se i tímto daří "konvertovat" lidi z eurobřeček na poctivá piva.

Zároveň mám vcelku strach z podobných článků a blogů, aby se na domovarníky nezasedla nějaká trestní organizace (celní správa, živnostenský úřad, ...). Nebo podávání domácího piva kamarádům (bez ŽL, při přihlášení k 200L ročně) není trestné?


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Njorloj

čtvrtek, 21. duben 2011
11:22

Njorloj

to Mosquit: Uvařit může jakokoliv množství, ale do 200 l ročně se nezdaňuje - zákon je nastaven následovně: (1) Plátcem není fyzická osoba, která spolu s osobami tvořícími s ní domácnost vyrobí v zařízení pro domácí výrobu piva, pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů její domácnosti, osob jí blízkých nebo jejích hostů, pivo v celkovém množství nepřesahujícím 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.

Bohužel pivovarníci jsou biti, protože vinaři mají kvótu 10x vyšší a ještě k tomu další úlevy a dotace. Ptal jsem se na to také celníka a ono vlastně funguje, že kde není žalobce není soudce - asi těžko podobný přečin nějak průkazně dokazovat.


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Mosquit

čtvrtek, 21. duben 2011
12:19

Mosquit

to Njorloj:
Aha, diky za osvetleni. Pasaz "osob ji blizkych nebo jejich hostu" je to, co jsem chtel slyset.

Ciste z praktickeho hlediska vlastne nemam se spotrebni dani problem - teoreticky bych pri vyssim vystavu i nejakou tu korunu navic rocne zaplatil, slo spis o to, zda to nekomu muzu podavat (zdarma).

Diky :)


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 21. duben 2011
20:40

hroch

to Mosquit: Ještě tam je jedna podmínka pánové. Domopivovařič se musí předem přihlásit na celním úřadě- to je největší a nejnesmyslnější opruz.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

pechi

čtvrtek, 21. duben 2011
21:44

pechi

to hroch: To jo, opruz to je. Já to vyřešil jedním mejlem celníkům, přišla mi odpověď, že to berou na vědomí, a od tý doby mám klid. Akorát nevím, jak je to po přestěhování, to budou chtít další ohlášku? Počítám, že v tomle byrokracistánu asi jo... :-?


napsal(a): pechi [Odpovědět]

hroch

pátek, 22. duben 2011
06:16

hroch

to pechi: Já to uvedl hlavně jako další z rozdílů oproti vínu, kde je nutné se nahlásit teprve při překonání 2000litrů na dospělého člena domácnosti za rok a odvést nulovou daň. A nahlášení opruz samozřejmě je, je to pro státní mašinérii další údaj, který můžou kdykoliv použít na nějakou represi.


napsal(a): hroch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI