Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bernard začal vozit pivo do New Yorku

Co se píše o pivovarech a pivu


Bernard začal vozit pivo do New Yorku

[středa, 9. březen 2011]

Humpolecký Pivovar Bernard zastavuje nevýdělečný export do některých zemí a naopak se zaměřuje na nové, lukrativnější trhy. Jedním z nich je největší město Spojených států New York a stejnojmenný stát, v němž leží.

Foto

Spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard nedávno navázal kontakt s newyorskou společností Manhattan Beer Distributors, která do států dováží přes 110 značek piv včetně Carlsbergu či Corony. V lednu pak Bernard v New Yorku prezentoval produkci pivovaru před 250 potenciálními obchodními partnery. „Dneska po měsíci a půl tam máme asi sto zákazníků, první zprávy jsou velmi pozitivní,“ řekl novinářům při prezentaci loňských výsledků Bernard.

Vstup pivovaru na nové trhy je podle Bernarda o to těžší, že oproti jiným tuzemským pivům patří k těm dražším. V New Yorku tak balení o šesti pivech prodává za 9,50 až 9,90 dolaru (asi 165 až 172 korun).

Bernard loni vyvezl do zahraničí téměř 31 tisíc hektolitrů piva, což je 15 procent celvýstavu. Od roku 2007 do loňska jeho export stoupl o 70 procent. Nejvíce piva firma vyváží na Slovensko, k dalším trhům patří Norsko a Švédsko, Velká Británie, Rusko, Polsko či Slovinsko. Kromě výše exportu roste i jeho ziskovost, dodal Bernard.

USA jsou tradiční exportní destinací pro řadu tuzemských pivovarů. Například jednička tuzemského trhu Plzeňský Prazdroj dodává pivo asi 40 tisícům restaurací a obchodů, jen v New Yorku je takových restaurací asi 500.

Spojené státy patří mezi pět klíčových exportních trhů piva Pilsner Urquell, za posledních sedm let Prazdroj vyvezl 992 tisíc hektolitrů plzeňského ležáku,“ řekl deníku E15 mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.

Bernardu stoupl zisk a klesl obrat

Pivovar Bernard zvedl loni zisk meziročně o třetinu na 46 milionů korun. Uvařil 204 tisíc hektolitrů piva, o půl procenta více než předloni. Obrat klesl na 381,5 milionu korun, tržby za pivo se snížily na 356,2 milionu. V obou případech to je pokles o 1,2 procenta. Na nižší obrat mělo podle firmy vliv loňské zvýšení spotřební daně na pivo o třetinu a DPH o procento, na výši zisku pak úspory v nákladech.

Zdroj: Zprávy E15.cz | Zdroj: Dušan Kütner


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI