Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Radní v Plzni se přeli o rekordní přípitek

Co se píše o pivovarech a pivu


Radní v Plzni se přeli o rekordní přípitek

[úterý, 13. září 2005]

V nevídaném sporu o to, zda má radnice zaplatit pokus o rekordní přípitek pivem na náměstí, se utkali plzeňští politici. Nejvíc jim vadil laciný humor během programu a propagace alkoholu. Akce byla nejdřív zamítnuta. Při druhém hlasování změnili názor čtyři zastupitelé a přípitek prošel.

O jakou akci se vůbec jedná? Město chce rozšířit tradiční a známou kulturní akci Plzeňského Prazdroje Pilsner Fest z pivovaru do centra města. Na nádvoří pivovaru se při festivalu pořádají koncerty pro desetitisíce lidí.

Nyní vznikl plán uspořádat v rámci Pilsner Festu na náměstí Republiky 30. září program s vystoupením Věry Špinarové, skupiny Děda Mládek Illegal Band a známým moderátorem Petrem Rychlým.

A právě na náměstí by si měl primátor města Miroslav Kalous připít s lidmi pivem v plechovkách. Zatím se počítá s pěti tisícovkami plechovek za sto tisíc korun. Celá akce má pak má město přijít na tři čtvrtě milionu korun.

"Myslíme, že je to další způsob, jak by se dalo zlepšit povědomí o městě Plzni," přesvědčoval primátor Miroslav Kalous zastupitele, aby souhlasili.

Profesor: Je to laciný druh humoru

První, u koho primátor narazil, byl vysokoškolský profesor a bývalý rektor Západočeské univerzity Jiří Holenda. Ten prohlásil, že se 750 tisíc korun dá využít pro město lépe. "Nemohu souhlasit s rozšiřováním podobných akcí laciného charakteru," řekl Jiří Holenda.

Profesora přitom šokovalo, že umělci mají za své vystoupení inkasovat 200 tisíc korun. "Chtěl bych vědět, kolik dostane Petr Rychlý. Když ho slyším mluvit, naskakuje mi husí kůže. Je to laciný druh humoru," uvedl Holenda.

"Akce stojí celkem asi pět milionů korun a bude inzerována v rámci celé republiky. Je to o prezentaci města," hájil záměr primátor.

Radní se bojí propagace alkoholu

Protest se ale ozval i od člena městské rady Miroslava Zábranského. "Odlišujeme prezentaci města od prezentace Plzeňského Prazdroje. Prezentace města je dobrá, ale připíjet si plechovkami piva? Vzhledem ke statusu města, který nám zakazuje podporovat alkoholismus, nemohu souhlasit," sdělil Zábranský.

Ke slovu se znovu hlásil profesor Holenda a také odsoudil snahu o rekordní přípitek. "Je to blbost. To bychom se mohli prezentovat i tak, že zastupitelé sní dvě stě tisíc švestkových knedlíků," zlobil se Holenda.

Pivo by mělo být zadarmo, říká zastupitel

Dalšímu zastupiteli se nelíbilo, že by mělo město za pivo platit. "Neměl by nám Prazdroj dát ty plechovky zadarmo? Už proto, že se při všech akcích na náměstí točí právě Prazdroj," navrhoval Lumír Neuberg.

"Myslím, že Prazdroj dodá pivo zadarmo," přispěchal s nadějným příslibem primátor Kalous. A také hned připomněl, že pivovar sponzoruje i jiné kulturní a společenské akce.

Na řadu přišlo hlasování. Návrh neprošel, protože pro bylo pouze 21 politiků. Jeden ze zastupitelů se ale přihlásil, že kvůli technické chybě hlasovat nemohl. Někteří politici se přitom zřejmě lekli, že primátorem prosazovaná akce neprošla a rychle změnili původní postoj.

Podruhé už bylo pro 25 hlasů. Přípitek prošel. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI