Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ani grog, ani punč. Američané pijí sváteční pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Ani grog, ani punč. Američané pijí sváteční pivo

[pondělí, 27. prosinec 2010]

K vánočnímu období v Česku patří chuť svařeného vína, grogu nebo punče, popíjení svátečního piva v místní tradici příliš nezakotvilo. To ve Spojených státech vaří v malých pivovarech hned desítky druhů svátečních piv. Bez ohledu na vyznání začínají pro některé lidi zimní svátky tím, že v jejich lednici přistane čerstvá várka speciálního piva. Předvánoční období je ve Spojených státech pro malé pivovary tím nejdůležitějším, a tak jim nedělá problém vyrábět těch pár týdnů v roce něco zvláštního.

Jeden z židovských newyorských barů třeba odstartoval sváteční čas košer pivem. Každý zákazník ho dostane hned celou krabici, společně se svíčkami a návodem, jak si vytvořit vlastní menoru (tradiční židovský sedmiramenný svícen) z pivních lahví. "Každého, myslím, aspoň trochu baví kýč a takové ty věci. Kýč je slovo z jidiš a my Židé máme skvělý humor," tvrdí s úsměvěm spolumajitel Idle Hands bar Marc Schapiro.

Košer pivo s názvem Jewbilation se vyrábí ze 14 druhů sladu, 14 druhů chmele a má 14 procent alkoholu. Kvasí v sudech, používaných běžně pro zrání whisky. "Pro mě musejí být tahle piva robustní, veliká, plná chuti a s vysokým obsahem alkoholu. Musejí to být piva, která vás ve studených zimních dnech zahřejí," přiznává hlavní sládek He'Brew Paul Mcerlean.

V pivovaru Tröegs Brewing Company zas vaří ležák jménem Šílený Elf - na sud o objemu zhruba 1 200 litrů se spotřebuje 55 kilogramů medu a 545 kilogramů sušených třešní. Šíleného Elfa charakterizuje jedenáctiprocentní obsah alkoholu a sytě rudá barva. "Je to dost náročné, celý proces fermentace a výroby zabere téměř dva měsíce, ale my doufáme, že pak lidé budou chtít ochutnat i další naše výrobky," přiblížil spolumajitel pivovaru Chris Troeger. A hosté v barech, kde elfa točí, si pivo pochvalují, nejraději by ho prý pili celý rok. Majitel pivovaru to ale odmítá, podobné chutě prý patří výhradně k Vánocům.

Video a celý článek naleznete zde...

Zdroj: ČT24.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Henri

středa, 29. prosinec 2010
08:48

Henri

to Komár: Ať už tento příspěvek je a nebo není PR, tak v každém případě je trochu mimo.
Ano i v Česku se popíjí ve vánočním čase sváteční pivo a každý z nás jistě o nějakém speciálku, ať z mini nebo z průmyslového pivovaru ví a většina čtenářů PI určitě i během svátků nějaký ochutnala.
Nic z uvedených piv v příspěvku Komára ale není tento případ. Vždyť jde o normální celoročně vařená piva naskládaná do jednoho kartonu. Tak copak je na nich svátečního?


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Komár

úterý, 28. prosinec 2010
20:47

Lehce namítám, že i v Česku se o vánočním období sváteční pivo popíjí. Mně teď potěšila tchýně, která doma měla karton budvarských třetinek, složený z tradičního světlého ležáku, tmavého ležáku a speciálu Bud. Musím říct, že v Budvaru měly dobrý nápad, protože tahle kombinace nám přišla vhod – ženské sáhly po černém pivu, my s tchánem po silném speciálu a protože šlo o už zmíněné třetinky, bylo možné „vzorky“ porovnávat s budvarskou světlu klasikou. Inu, užili jsme si to a u budvarských piv na Štěpána dobře poklábosili.


napsal(a): Komár [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
10:28


posted by: Inzerce

Chody

úterý, 28. prosinec 2010
21:16

Chody

to Komár:
Ti buďojčtí misionáři už začínají být trošku protivní :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

VozechV

středa, 29. prosinec 2010
06:07

VozechV

to Chody:
Ale mě se líbí, že dokáží skoro na cokoli reagovat a otočit to na výhodu Budvaru. Toto je typický příklad. Článek je o USA ultra special šílenosti a nick Komár na to našije šestnáctku Bud. :)


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

kozousch

středa, 29. prosinec 2010
10:46

kozousch

to Chody a VozechV: To jsem nevěděl - Budvar si platí "profesionální diskutéry" třeba jako mBank? mBank údajně platí za každý příspěvek v řádu jednotek korun - proto jsou diskuze o jakémkoli finančním produktu plné spamu typu "Založil jsem si účet u mBank a jsem v pohodě" :-)


napsal(a): kozousch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI