Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Česká společnost a pivo: Průzkum potvrdil prestiž českého piva a pivovarství

Co se píše o pivovarech a pivu


Česká společnost a pivo: Průzkum potvrdil prestiž českého piva a pivovarství

[pátek, 17. prosinec 2010]

Nejnovější výsledky dlouhodobého výzkumného projektu Hospody a pivo v české společnosti, který organizuje Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR, v. v. i., (dále jen CVVM SOÚ AV ČR) ukázaly, že kolem 90 % mužů a 50 až 60 % žen u nás pije pivo. Množství konzumovaného piva se z dlouhodobého hlediska udržuje na úrovni přibližně devíti půllitrů týdně u mužů a přibližně dvou půllitrů u žen. Potvrdily se rovněž dlouhodobé trendy v názorech české populace na prestiž českého piva a pivovarství. Ve srovnání s průzkumem z roku 2006 roste hrdost Čechů na světové prvenství v konzumaci piva, a to především u mužů, v nižším počtu je tomu tak však též u žen. Dlouhodobě dominuje poměrně optimistický názor veřejnosti na budoucnost českého piva a pivovarství, byť se občas objevuje náznak poklesu příznivých očekávání. Potvrzuje to kupříkladu fakt, že 74 % obyvatel se neobává toho, že by české pivo bylo z domácího trhu vytlačeno zahraničními značkami. Většina české populace, 65 %, nadále věří, že české pivovary prorazí do zahraničí.

Preference při výběru piva jsou u českých konzumentů dlouhodobě poměrně jasně vyprofilované. Přibližně 80 % mužů si vybírá pivo z konkrétního pivovaru (u žen je podíl kolem 50 %). Podle průzkumu si mladší ročníky (přibližně do 45 let věku) častěji než ročníky starší vybírají pivo jedné značky. Dlouhodobým trendem bez výraznějších změn je preference 53 % mužů konzumovat rozhodně nebo spíše pivo ze známého a velkého pivovaru než z malého a místního. Trvalým trendem je významná preference chuti jako podstatného aspektu při výběru piva (70 %), její podíl přitom mírně roste. Cena má při výběru mnohem menší váhu a pouze 26 % Čechů ji považuje za velmi důležitou. Oproti tomu 55 % Čechů považuje roli reklamy při rozhodování o výběru piva za zcela bezvýznamnou. Srozuměná s faktem, že ceny piva v budoucnosti porostou, je naprostá většina domácí populace.

Průzkum opět ukázal, že pozice našeho pivovarství a piva je mezi českou populací nadále pevná, a nepotvrdily se obavy z poklesu prestiže českého piva a hrdosti na ně nebo poklesu důvěry v naše pivovarství, což je nejen pozitivní, ale pro výrobce piva a sladu a další dodavatele nepochybně také inspirující a zavazující," uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Současně však musíme akceptovat významný trend, kterým je příklon rozhodné většiny Čechů k rozumné výši konzumace piva. Časy, kdy existovala poměrně značně objemná skupina velkých pijáků piva, jsou ty tam a životní styl se nyní ubírá zcela jiným směrem. Navíc je dnešní konzument piva informovanější a nepochybně též vybíravější," dodal Jan Veselý.

Výzkumy o zásadním fenoménu české společnosti, kterým je její vztah k pivu a pivovarství u nás, organizujeme nepřetržitě od roku 2004. Nabízí objektivní a neobyčejně zajímavý pohled na tuto oblast našeho života s dlouholetou historií, tradicí a současností," komentoval výsledky autor průzkumu PhDr. Jiří Vinopal, PhD., z Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR. „Je nutné podtrhnout fakt, že průzkumy veřejného mínění jsou především nástrojem pro zmapování nálady, pocitů a názorů obyvatel a že z uvedených hledisek je nutné je též hodnotit," doplnil Jiří Vinopal.

Součástí výzkumu byla analýza vztahu české populace k malým pivovarům. Roste počet těch, kteří na tuto oblast mají jasný názor, a naopak klesá počet respondentů, kteří by nebyli s to svůj názor formulovat. Přibližně dvě pětiny populace vyslovují obavy z ohrožení malých pivovarů a přibližně stejný podíl tvoří ti, kteří takové obavy nevyslovují.

Jinou zajímavou otázkou je vztah české populace k nealkoholickému pivu, který v posledních 4 letech nedoznal změn. Nealkoholické pivo není pochopitelně náhradou piva běžného, pokud si však lidé běžné pivo dát nemohou, automaticky sáhne 53 % mužů a 26 % žen po jeho nealkoholické variantě. Výjimku tvoří skupina mužů mezi 18-29 lety a méně pravidelní konzumenti piva.

Zdroj: Gastrotrend.cz | Český svaz pivovarů a sladoven


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

tony

pondělí, 20. prosinec 2010
23:13

Pozice našeho piva je mezi Čechy sice stále pevná, ale pochybuji, že jeho prestiži pomáhají europiva, která se zde vaří i pod známými značkami silné domácí trojky nebo ztráta lesku kdysi prestižního ležáku Pilsner Urquell. Jestli tuhle prestiž někdo drží, pak ty pivovary, sázející stále na nejlepší suroviny a postupy. Ty dávají českému pivu punc kvality. Ať už jde o „velký“ Budějovický Budvar, „střední“ Bernrad nebo některý ten „malý“, regionální.


napsal(a): tony [Odpovědět]

mithe

pátek, 17. prosinec 2010
23:31

mithe

Je to celé slátanina:) Jak si u výzkumu můžou dovolit říct 50 až 60%? To nemají přesné čísla?:)
Tady se hodí moje oblíbené: Nevěřím žádné statistice, kterou si sám nevymyslím:)


napsal(a): mithe [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
07:52


posted by: Inzerce

kozousch

pátek, 17. prosinec 2010
23:58

kozousch

to mithe: Já se domnívám, že to souvisí s počtem "vzorků", tedy lidí, kteří byli při výzkumu dotázáni. Věř tomu nebo ne, ale ona ta statistika opravdu funguje a navíc s přesně definovanou přesností. Dám příklad: pokud oslovili například 1000 lidí z 10 milionů lidí v ČR, tak jsou výsledky výzkumu s přesností například 10 %. Pokud by oslovili 2000 lidí, byla by přesnost 5 % atd. Ta procenta přesnosti jsem si vymyslel jako příklad, abych přiblížil ten princip.

Takže pokud měli vzorek 1000 lidí a tedy přesnost 10 %, tak když jim u mužů vyšlo PŘESNĚ 90 % s přesností +/- 5 %, tak do článku pro laiky napsali KOLEM 90 %, protože 85 až 95 % by vypadalo "divně". U žen jim mohlo vyjít 55 % +/- 5 % a tak napsali 50 až 60 %. Víc bych za tím nehledal.

Zfalšované průzkumy, jejíchž výsledky jsou vyrobené na míru objednateli, jsou samozřejmě jiná záležitost. U tohoto průzkumu se mi ale nezdá, že by nějak zvýhodňoval nějakou skupinu producentů nebo konzumentů piva a byl tedy součástí nějaké kampaně. Ale třeba je to tak fikaně zkreslené, aby nás to nějak ovlivnilo, ale nepřišli jsme na to, co a jak nás ovlivňuje - tak totiž funguje geniální marketing v praxi!


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

mithe

sobota, 18. prosinec 2010
00:15

mithe

to kozousch: Já chápu jak to funguje, já to studuju:)
Věřím, že CVVM SOÚ AV ČR (proč to vůbec zkracovali, když to v článku už není použité?:)) udělali řádný průzkum i s výsledky. Ale pak jde o interpretaci těch výsledků. Třeba když občas použijí přesné procenta a občas přibližné, u průzkumů je všechno přibližné, ale proč pak něco zaokrouhlovat a něco ne... Hlavně mi přijde ten článek psán hrozně vtipně - člověk se nic nedozví, ale hlavně, že tam je spousta čísel:)


napsal(a): mithe [Odpovědět]

kozousch

sobota, 18. prosinec 2010
07:38

kozousch

to mithe: Já jsem se podle hesla "Nevěřím žádné statistice, kterou si sám nevymyslím" domníval, že se vám zdají nesmyslné vlastní výsledky výzkumu.
Pokud kritizujete práci pisálka, který se pokusil ze suchých statistických údajů vykouzlit čtivý a senzací plný článek, tak máte jako statistik samozřejmě pravdu, ale jsou hodně častá i horší novinářská díla.
Domnívám se, že se z tohoto článku dá pochopit, o co jde a i výsledky se mi zdají reálné, protože mínění "průměrného" Čecha o "průměrném" Čechovi je v mnoha ohledech zcela odtržené od reality - tedy od reálného chování "průměrného" Čecha jako zákazníka - konzumenta piva nebo pivních náhražek.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

orca

pátek, 17. prosinec 2010
14:00

orca

Jak se mohou logicky tyto dvě věty doplňovat ???
---Trvalým trendem je významná preference chuti jako podstatného aspektu při výběru piva (70 %),
---Dlouhodobým trendem bez výraznějších změn je preference 53 % mužů konzumovat rozhodně nebo spíše pivo ze známého a velkého pivovaru

vyloženě slepá víra > Většina české populace, 65 %, nadále věří, že české pivovary prorazí do zahraničí.


napsal(a): orca [Odpovědět]

kozousch

pátek, 17. prosinec 2010
22:52

kozousch

to orca: Jde o výzkum veřejného mínění a mínění lidí o sobě samých je ve spoustě aspektů zcela odlišné od reality. Například to, že "55 % Čechů považuje roli reklamy při rozhodování o výběru piva za zcela bezvýznamnou" neznamená, že 55 % Čechů je skutečně vůči reklamě imunní.

Další rozpor je mezi "Ve srovnání s průzkumem z roku 2006 roste hrdost Čechů na světové prvenství v konzumaci piva" a "Současně však musíme akceptovat významný trend, kterým je příklon rozhodné většiny Čechů k rozumné výši konzumace piva". Přeloženo do lidštiny "to jsme borci - ale já notorik nejsem" :-)


napsal(a): kozousch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI