Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Holešovičtí si poslechli, co čeká měšťanský pivovar

Co se píše o pivovarech a pivu


Holešovičtí si poslechli, co čeká měšťanský pivovar

[úterý, 10. červen 2003]

První pražský měšťanský pivovar v Holešovicích se přibližně do dvou let promění v centrum s obchody, byty, kancelářemi a restauracemi. Počítá se i s malým náměstím se zelení a vodními prvky. Přestavba už začala.

Tento týden se v jedné z hal, kde se dlouhé roky vyrábělo pivo Měšťan, sešli zástupci obce a investora, aby odpovídali na zvídavé dotazy lidí z okolí. Uvnitř se jich shromáždilo kolem 150. Dotaz padal jeden za druhým. "Má tu prý vzniknout velký supermarket. To nechceme," ozval se šedovlasý muž ze třetí řady. "Žádný hypermarket neplánujeme. Jedná se o obchod s potravinami na ploše 1700 m 2, což je asi desetkrát méně než Carrefour na Smíchově," ujistil Tomáš Kadeřábek, ředitel Ing Real Estate, která akci organizuje. "Co kino? V Holešovicích žádné nemáme," chtěla vědět žena v krátkých kalhotách. Kadeřábek ji zklamal, protože kino v Areně nebude. "Máme dojem, že je toho v Praze už víc než dost," vysvětlil. Šedovlasou dámu zajímalo, zda okolí nové stavby ozdobí mozaikové chodníky anebo zůstanou životu nebezpečné asfaltové slepeniny. "Investor si jistě udělá chodníky co nejhezčí, ne pane inženýre?" obrátil se starosta Prahy 7 Tomáš Mikšík (ODS) na vedle sedícího Kadeřábka. Ten to odkýval. Muž, který žije v ulici U Průhonu, se zeptal, zda v budoucnu nebudou silnice obsypány zaparkovanými auty a co je pravdy na tom, že se ulice Na Maninách promění ve čtyřproudou silnici. Podle Kadeřábka se samozřejmě počítá s parkovištěm uvnitř areálu. "To je fáma," reagoval na druhý dotaz. "Říkáte, že se o projektu jedná od roku 1999. Jak to, že se o něm dozvídáme až nyní," ptala se další paní. "Rozhodně nic netajíme. Materiály jsou přístupné. Řízení u takových akcí se nevyhlašuje vyhláškou," sdělil Kadeřábek. "Řekla bych, že kanceláří už je dost. Na každém rohu vidím Kanceláře k pronájmu ," uvedla pro Právo šedovlasá žena, mezitím co si prohlížela obrázky budoucí podoby pivovaru, který byl založen v roce 1895. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Lucka Novotná

úterý, 16. říjen 2012
15:30

Můj táta dělal v Měštanovi údržbáře a díky tomu jsme v pivovaře bydleli až do jeho zániku. Dodnes vzpomínám na sladkou vůni sladu, na cinkání lahví, na to, jak jsem se jako malá motala v laboratořích, či na ochutnávky piva, když se táta nedíval :-) Dnes pracuji jako realitní makléřka a vždy, když se vyskytnu v okolí pivovaru, je mi do pláče. Miluji nemovitosti, i nové nápady, ale musím říct, že ačkoliv jsou loftové byty v pivovaře vskutku nápadité, častokrát mě napadá myšlenka, co čeká na generace po nás? Já zažila alespoň konec průmyslové činnosti v Holešovicích, ale co zažijí oni? Auta popoháněná myšlenkou, byty až v oblacích...??? Zlaté české ručičky pomalu vymírají... a jak se zmínil Jarin, že se zpívá: My Prahu nedáme.... mám pocit, že jsme už dali a ještě za ten dar platíme..


napsal(a): Lucka Novotná (lizatkojedna(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Martin Štros

úterý, 22. leden 2008
21:00

Bohužel narovinu, průmysl v centru Prahy nemá budoucnost, nenaděláš nic. Síla peněz je větší. A ono je to těžký. Chleba už se taky dneska nepeče jako kdysi. Svět se mění, což přináší i takové osudy. Pro je hlavníá, aby tu dobré pivovary zůstaly, ale osud holešovického je dán jeho polohou v atraktivní části Prahy, bohužel.


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Jarin z Moravy

úterý, 22. leden 2008
09:00

Bohužel neděláme to, co uměli naši předci. Vařit pivo. Obchody jsou v celém světě. Pivo také, ale vařit ho umí málokdo.Byl jsem v Americe, ale i v Holansku. Obchod dá se říct světový ovládají Ti, kteří nic z řemesla neumí. V čele Vaší radnice jsou jistě málo schopní lidé, resp. schopní všeho.Řemeslo se jim příčí.
Jsou možná jiného náboženství a v Praze je takových nyní moc. A stahují se tam z celého světa. Jenom obchodníci.
Nerad bych bydlel blízko nadnárodního obchodu, raději bych nad ránem čichal nasládlý pach/vůni pivovaru. Takto budete čichat jen exhalace z motorů. Oba dva výše jmenovaní si hrají do noty na účet všech obyvatel jak je naznačeno v článku.
Písničky o staré Praze něco říkají....My Prahu nedáme....


napsal(a): Jarin z Moravy [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI