Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ženy umí točit pivo líp, říká česká reprezentantka na světovém mistrovství

Co se píše o pivovarech a pivu


Ženy umí točit pivo líp, říká česká reprezentantka na světovém mistrovství

[středa, 17. listopad 2010]

Jednou rukou seřezává speciálním nožem pěnu, druhou už ale točí další sklenici. "Obě ruce musí dělat jiné úkony. A proto podle mě ženy točí pivo lépe než muži, protože umíme pracovat s oběma hemisférami současně," směje se barmanka Lucie Nováková. Koncem října se umístila na děleném pátém až osmém místě na Mistrovství světa v točení a servírování ležáku Stella Artois.

Foto

Šestadvacetiletá barmanka, která se do Londýna nominovala jako letošní česká mistryně, se na světový šampionát připravovala každou vytočenou sklenkou v pizzerii v Kadani, kde pracuje. A nejen to. Dvakrát absolvovala ostrý trénink pod vedením obchodního sládka a experta na točení a servírování piva společnosti Pivovary Staropramen Libora Vávry.

"Vytočila jsem si tréninkově pár soudků. Jela jsem pořád dokola, do dvou sklenic," říká. "Jen jsem litovala, že jsme to pivo nemohli dát někomu vypít. Rovnou se vylévalo."

Devět kroků k cíli

Celý rituál točení ležáku má devět kroků, které je třeba úzkostlivě dodržet. "Nejdřív se sklenice očistí na kartáči, opláchne ve vodě a ochladí," popisuje. "Druhým krokem je obětování. První střik piva nejde do sklenice, aby se hostu dostalo úplně čerstvého, svěžího nápoje. Poté už točím pivo, pod úhlem 45 stupňů, ale postupně sklon narovnávám."

Foto

Čtvrtým krokem je vytvoření pěny. V pátém dá barmanka sklenici od kohoutu a nechá pěnu dojít a přetéci. "Potom pěnu seříznu speciálním nožem tak, aby se nedotýkal skla a nebylo to slyšet. Pěnu nechám stéci. Osmým úkonem je opláchnutí sklenice ponořením do vody, čímž ji znovu zchladím, a pak už jen servíruji s rozetkou," vypočítává světová finalistka.

Nejtěžší je přitom sladit práci obou rukou. "Já mám jako pravačka levou ruku pořád méně jistou. Naučit se to ale dá. Mezi nejčastější chyby patří i špatné držení skleničky. Musí se sevřít mezi prsty za nožičku, aby se nesmazalo orosení. Když ji barman uchopí jako halama, to rostu," směje se. A co dělá největší problémy ji samotné? "Asi trefit správnou míru pěny, má být na dva prsty. A potom se občas mračím. A to se nemá."

Foto

Zapomenout se dá i na pěnu

Nejde jen o to, naučit se strojově oněch devět kroků a dobře je technicky provést. "Součástí barmanova řemesla je i elegance, lehkost. Musí být přirozený. To dává jeho povolání i soutěžím neuvěřitelně lidský rozměr. Musí hosta i porotu zaujmout, aby si zákazník objednal další pivo a porota si ho zapamatovala," doplňuje Libor Vávra.

A zdůrazňuje, že na soutěžích hraje obrovskou roli tréma. "Zvlášť na mistrovství světa jsou kolem barmana kamery a fotografové. To vše rozptyluje. Kvůli tomu se i na tak vysoké úrovni stane, že soutěžící občas zapomenou sklenici ochladit. Někdy dokonce zapomenou natočit pěnu a sklenici rovnou seřezávají," dodává.

Foto

V Praze to bylo těžší

Nic takového se naštěstí nestalo Lucii Novákové v historické budově Old Billingsgate, bývalém rybím trhu na břehu Temže. "Abych řekla pravdu, čekala jsem, že to v Londýně bude náročnější. Díky atmosféře, která tam panovala, díky tomu, že lidé kolem soutěže byli přirození a komunikativní, to byla tak trochu zábava, trochu práce, ale hlavně příjemná zkušenost," bilancuje své mistrovské angažmá Lucie Nováková. "Na českém mistrovství v Praze jsem byla nervóznější."

V konkurenci dalších pětadvaceti národních mistrů a mistryní skončila na pátém až osmém místě (nerozlišovalo se přesné pořadí). Vítězem se stal Američan Chris Mayers.

Zdroj: XMan iDnes.cz | Autor: Martin Frozen | Foto: Jiří Švorc

[AB InBev] 17:46 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Lubos

čtvrtek, 18. listopad 2010
21:16

Lubos

Mě osobně moc nesedí to Potom pěnu seříznu speciálním nožem. U nás (myslím v ČR) to až na výjimky( třeba Na Božence v Brně) to není moc rozšířený způsob točení piva. Nebo se pletu?


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 18. listopad 2010
21:29

hroch

to Lubos:
Nepleteš v čechách se seřezávání pěny většinou u piva nedělá. Ale stella ani snad není pivo.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

masakr

čtvrtek, 18. listopad 2010
19:14

V amstru takhle bravurně točej na každým rohu a nikdo to nekomentuje,tyhle piva snad lejt rovnou do odpadu.


napsal(a): masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
01:02


posted by: Inzerce

Jura.z.Brna

čtvrtek, 18. listopad 2010
19:05

Jura.z.Brna

Jakubisko: Vnímám to asi podobně, jako pózu některých hustě moderních znalců, kterým smrdí jakékoliv tradiční jídlo a okázale mlaskají nad sushi z nějakého pofiderního krámku, doneseném v plastové krabičce (sushu, ne krámek) a ohřátém v mikrovlnce dávaje tak světu na odiv, jak je zoufale podprůměrný.


Jakubisko

čtvrtek, 18. listopad 2010
11:58

Kdyby aspoň Stella za něco stála... Ale takhle nechápu ty rádoby světové manýry s čepováním zcela průměrného europiva z chemičky :-((


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI