Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Litovel se stal Evropskou pivní hvězdou

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Litovel se stal Evropskou pivní hvězdou

[čtvrtek, 11. listopad 2010]

Ve čtvrtek 11. listopadu zástupci Pivovaru Litovel převzali zlatou medaili European Beer Star 2010 za svůj černý exportní ležák. European Beer Star Award (Ocenění evropská pivní hvězda) je největší a nejprestižnější anonymní degustační soutěž piva v Evropě, která se letos konala již po sedmé.

Celkem 88 pivních odborníků ohodnotilo letos v anonymních degustacích rekordních 995 pivních vzorků. Hodnotí se chuťové a také senzorické vlastnosti piva, tedy barva, vůně a pěna. Do soutěže se mohou přihlásit všechny pivovary – od nejmenších lokálních pivovarů až po velké nadnárodní koncerny.

Oceněný litovelský černý ležák se vaří tradiční klasickou technologií, jako všechny litovelské značky. Ta právě dělá české pivo českým pivem. Při výrobě jsme kromě českého sladu použili také speciální slady (pražený, karamelový a bavorský). Chuťově vyvážit všechny suroviny včetně chmele se nám podařilo zhruba za tři měsíce,“ uvedl Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel

V letošním roce jsme export černého ležáku do Německa navýšili o 300 %,“ řekl ředitel pivovaru Litovel Miroslav Koutek. „I přes celosvětovou stagnaci ve spotřebě piva očekáváme také v příštím roce další nárůst spotřeby našeho černého ležáku. Tomuto nárůstu zajisté může dopomoci i ocenění získané letos na veletrhu v Norimberku Brau Beviale 2010,“ dodal Koutek.

Pivovar Litovel obstál v tvrdé konkurenci – do soutěže se letos přihlásilo rekordních 995 piv, což představuje 14% nárůst oproti loňskému roku (863). Ocenění si v rámci veletrhu Brau Beviale 2010 v Norimberku převzali Miroslav Koutek, ředitel pivovaru a sládek Petr Kostelecký. Pivovar Litovel získal prestižní evropské ocenění již podruhé, naposledy jej převzal v roce 2006 za pivo Litovel Premium.

O European Beer Star Award 2010

Letošní ročník zaznamenal několik rekordů. Do soutěže se přihlásilo rekordních 995 piv z 34 zemí (loni to bylo 863) a kvalitu piva hodnotilo na 88 pivních odborníků (loni 78) z 21 zemí. Celkem se soutěží ve 44 kategoriích. Soutěž je každoročně organizována od roku 2004 Asociací soukromých pivovarů v Německu a Bavorsku a také Evropskou asociací malých a nezávislých pivovarů (S.I.B.). Hlavním smyslem projektu je představit chuťově různorodá piva široké veřejnosti a poukázat na jejich výjimečnost.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Litovel

[Litovel] 20:03 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI