Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Svijany investuje do tradic

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Svijany investuje do tradic

[pondělí, 18. říjen 2010]

Severočeský Pivovar Svijany je známý striktním dodržováním tradičních výrobních postupů. V posledních několika letech jeho obliba mezi českými konzumenty roste, což se logicky projevuje na stále se zvyšujícím výstavu (v roce 2010 je plánováno překročit hranici 400.000 hektolitrů). Pro zachování tradice tak bude nutné letos investovat do rozvoje infrastruktury téměř 65 mil. korun.

Letos se soustředíme na rozšíření výrobních a skladovacích kapacit. Aktuálně probíhá výstavba nové čističky odpadních vod a lahvárny s dopravníkem, po níž dojde k rozšíření spilek a ležáckých sklepů. Do konce roku pak přibude ještě nový mlátník,“ říká Ing. Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany a dodává: „V letošním roce dosáhnou investice do pivovaru výše téměř 65 miliónů korun, část prostředků čerpáme z fondů EU.“ Všechny investice probíhají tak, aby byl zachován charakter svijanského piva. „Vlastnosti svijanského piva slaví po celé republice úspěchy a přivádí k nám řadu pivních turistů. Proto pivu věnujeme náležitou péči od samého počátku. Pečlivě vybíráme suroviny, část z nich si sami pěstujeme, dbáme na jejich tradiční zpracovávání, otevřené hlavní kvašení a pozvolné zrání v ležáckých sklepích. Jsou věci, které se v pivovarnictví nedají ošidit a mezi ně patří dle mého názoru především tradiční výroba, kterou stále zachováváme,“ říká svijanský sládek Petr Menšík.

Ve Svijanech se pivo vyrábí už od roku 1564 a od té doby prošel obrovským vývojem nejen zlatavý mok, ale i samotný pivovar. Po revoluci se potýkal s existenční krizí, z níž se díky úsilí zaměstnanců dostal a dnes se řadí na špičku mezi menšími pivovary. Od března letošního roku je plně pod křídly liberecké investiční společnosti LIF, jejíž strategií je udržet současný růst pivovaru, ale zároveň zachovat mezi pivaři tolik ceněné tradiční výrobní postupy kladoucí nemalé nároky právě na prostory pivovaru.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Svijany

[Svijany] 09:37 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Adam Št.

pondělí, 18. říjen 2010
20:41

Spíš než Tetrahop (to je spíše detail) mně na Svijanech vadí použitá metoda HGB u Desítky a Mázu (ale pořád 100x lepší než HGB Staropramen). Jinak ale Svijany miluji, a takový Rytíř je prostě jedinečný. A spilku stále používají.


napsal(a): Adam Št. [Odpovědět]

Trhac

pondělí, 18. říjen 2010
21:26

Trhac

to Adam Št.: Tak desítka s mázem šli do kopru o něco víc, než ostatní pivka, ty jsou stále celkem nadprůměrné, jak Rytíře tak Knížete si dám vždycky s chutí :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 18.10.2010 ve 21:27:14


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Patrik Straka

pondělí, 18. říjen 2010
13:32

Mě by spíš zajímalo, jak se slučuje tradiční výroba, pečlivě vybírané suroviny a tetrahop...


napsal(a): Patrik Straka [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
00:23


posted by: Inzerce

Jarda

pondělí, 18. říjen 2010
19:41

to Patrik Straka:
Tradiční výrobou se chlubí kdejaký výrobce.
Na rozdíl od nich se ale Svijany dají pít.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

malé pivovary

pondělí, 18. říjen 2010
09:48

Je zajimavé jak to ten LIF a jeho majitelé dělají. Kromě svijan vlastní náchod i rohozec ale spotřební daň u náchoda a rohozce platí jako z malých pivovarů!


napsal(a): malé pivovary [Odpovědět]

Dedek

pondělí, 18. říjen 2010
19:19

Dedek

to malé pivovary:
To je naprosto v pořádku. Všechny tři pivovary fungují jako samostané ekonomické subjekty.


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

Jarda

pondělí, 18. říjen 2010
19:49

to malé pivovary:
No já mít blízko k rychlokvasírnám, tak by mě to také štvalo a pouštěl to do světa bez ohledu na fakt, jak to je doopravdy. Ale protože nejsem,
tak se akorát těším, jak zase v Rohozci vyměním basičku :)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

MirEgg

úterý, 19. říjen 2010
12:33

MirEgg

to malé pivovary: Svijany, Náchod i Rohozec jsou samostatné společnosti se samostatnou výrobou a samostatným účetnictvím, a jako samostatné také platí podle své velikosti daň. To, že mají společného majitele, na tom nic nemění.


napsal(a): MirEgg [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI