Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nový nájemce vyškovského pivovaru musí vařit pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Nový nájemce vyškovského pivovaru musí vařit pivo

[středa, 6. říjen 2010]

Stát chce do prosince pronajmout vyškovský pivovar. Přitom bude trvat na zachování výroby a zajištění práce pro zbylé zaměstnance. Ačkoliv nové vedení vyškovského pivovaru přislíbilo, že do konce srpna vypíše výběrové řízení na pronajmutí podniku, stane se tak až v příštích dnech.

Zaměstnanci pivovaru už začínali mít strach, co s nimi a fabrikou bude. „Měli jsme obavy, protože ministerstvo slíbilo vybrat nájemce do poloviny září a pořád se nic nedělo. Proto jsme napsali znovu dopis ministru zemědělství, který nám odpověděl, že nájemce by měl být známý v polovině listopadu,“ řekl odborář Ladislav Peprníček.

Rozhodnutí šéfa rezortu potvrdila i tisková mluvčí Ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. „Výběrové řízení podnik zorganizuje tak, aby byl do 15. listopadu známý vítěz výběrového řízení a od 1. prosince byla účinná příslušná smlouva,“ informovala Dvořáčková.

Pivo se podle ní bude ve Vyškově určitě dál vyrábět. „V současné době ministerstvo projednává varianty využití pivovaru. V každém případě se bude jednat o otevřené výběrové řízení, kdy budou oslovené podnikatelské subjekty, které již projevily zájem o nájem pivovaru. Podmínkou je, aby výroba piva zůstala zachovaná,“ vypověděla Dvořáčková.

Ve smlouvě by mělo být dané, že se nový nájemce postará i o zaměstnance. Propouštět už by se tedy nemělo. „V příslušných smlouvách by se měl zájemce zavázat zejména k udržení minimálního výstavu tradičního Vyškovského piva a k udržení nynější zaměstnanosti,“ potvrdila mluvčí.

Podle zaměstnanců ostatně nejde propouštění dohromady se zachováním výroby. „Někdy lidé dokonce chodí na linku i z kanceláře. Jestli chtějí pivovar zachovat, tak propouštět už nelze, protože by neměl kdo vařit,“ myslí si Peprníček.

Ministerstvo zemědělství, pod které státní vyškovský pivovar spadá, se chce pivovaru zbavit z několika důvodů. Podle mluvčí nemá možnost do pivovaru investovat, navíc je podnik dlouhodobě prodělečný. „V poslední době výstav piva nedosahuje ani dvou tisíc hektolitrů za měsíc. Toto množství je přitom pro prostou reprodukci rozhodující. Ministerstvo zemědělství nemá možnost do ztrátového provozu investovat,“ uvedla Dvořáčková.

Prodělečnost se ale zaměstnancům nezdá. „Hospodářský výsledek máme v posledních měsících na nule. Doteď se pivovar tuneloval a kupovaly se drahé suroviny. Teď by se to ale mohlo změnit,“ zmínil odborář Peprníček.

Kdo už o pivovar zájem projevil, případně tak učiní v budoucnosti, nechce ministerstvo zveřejňovat. „Nebudeme informovat o obchodních jménech a konkrétních nabídkách jednotlivých zájemců, neboť tyto informace by mohly zpochybnit budoucí výběrové řízení,“ uzavřela Dvořáčková.

Do výběrového řízení se každopádně chce opět přihlásit například majitel pivovaru Kout na Šumavě Jan Skala. „Určitě bychom se chtěli řízení znovu zúčastnit. V současné době čekáme, až vyhlásí výběrové řízení a jestli se ozvou i nám, nebo jaké vlastně budou vyhlášené podmínky. Snad už to bude tentokrát férové,“ doufal Skala. Ten se už na jaře neúspěšně hlásil do prvního výběrového řízení na pronajmutí vyškovského pivovaru, které nakonec skončilo fiaskem. Stát totiž nečekaně odvolal bývalé vedení pivovaru.

Stalo se tak po bouři protestů, které vyvolal plán ministerstva zemědělství podnik po dlouhodobých hospodářských ztrátách zavřít. Proti tomu se postavili zaměstnanci, řada příznivců Vyškovského piva z regionu i odjinud a také někteří místní politici.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autorka: Petra Daňková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI