Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Braník se stěhuje, Prahou jezdí tanky

Co se píše o pivovarech a pivu


Braník se stěhuje, Prahou jezdí tanky

[sobota, 10. únor 2007]

Výroba v branickém pivovaru sice už skončila, v noci ale okolí budovy z přelomu 19. a 20. století ožívá čilým ruchem. Pivovary Staropramen, kterým branický objekt dosud patří, totiž demontují a stěhují využitelné technologie. Mezi nimi i velké pivní tanky.

Demontáže obřích CK tanků zaberou několik hodin. Takto jeřáb nadzvedl nádobu nad okolní střechy v pondělí kolem desáté večer. Kamion s nákladem pak areál branického pivovaru opustil po úderu půlnoci.

Výrobní technologie se stěhují do smíchovského pivovaru Staropramen, kde bude výroba piva se značkou Braník pokračovat dál.

"Přemístěny budou všechny cylindrokonické a přetlačné tanky. Instalace výrobní technologie z pivovaru Braník umožní navýšení výrobní kapacity pivovaru Staropramen," uvedla mluvčí Pivovarů Staropramen Michaela Trýznová.

Staropramen výrobu v Braníku ukončil, protože kapacita tamního pivovaru už nedostačovala a pivovar nebylo možné rozšiřovat kvůli jeho uzavřené poloze a statusu kulturní památky.

Branický pivovar je teď na prodej, jeho nový vlastník vzejde z veřejné soutěže. "Výběrové řízení na prodej areálu pivovaru Braník bude zahájeno 9. března," dodala Michaela Trýznová.

CO JSOU CK TANKY

Cylindrokonické tanky jsou (v případě velkých pivovarů) velkoobjemové nádoby o kapacitě několika tisíc hektolitrů vysoké až kolem dvaceti metrů. Kónické (kuželové) dno umožňuje odpouštění kvasinek.

Uzavřená nádoba umožňuje provádět hlavní kvašení a dokvášení v jedné nádobě a bez rizika kontaminace. To na jedné straně usnadňuje a zefektivňuje výrobu a zabraňuje některým nežádoucím jevům.

Na druhé straně je ale podle odpůrců této technologie výsledné pivo chuťově unifikované a postrádá výraznější chuťové charakteristiky. (iDnes)

Fotografie zde...


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI