Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

USA Today: Méně známý Budweiser proniká do USA

Co se píše o pivovarech a pivu


USA Today: Méně známý Budweiser proniká do USA

[pondělí, 12. září 2005]

Do USA míří další "budweiser" a vzbudil rozruch i v amerických médiích. Jedná o pivo z Budějovického měšťanského pivovaru. "Pivo, o němž jeho výrobce prohlašuje, že je tím originálním ´budweiserem´ se bude prodávat ve stínu firmy Anheuser-Bush, výrobce stejnojmenného, známějšího piva," uvedl USA Today.

Pivo budějovické firmy, která vaří například Samson, bylo na amerických trzích představeno letos na jaře, nyní se začne prodávat i ve městě St. Louis ve státě Missouri .

Budějovický měšťanský pivovar ale nemá zájem začít další bitvu o jméno, přinejmenším ne ve Spojených státech, proto zde bude svoje pivo prodávat pod značkou B.B Burgerbrau, což v překladu znamená měšťanské pivo, uvedl USA Today s odvoláním na agenturu AP. V jiných zemích se stejné pivo prodává pod značkou Budweiser Bier, tedy budějovické pivo.

"Nechci se popálit," řekl agentuře AP Rob Neuer, prezident společnosti Classic Bevereges of Darien, která budějovické pivo do USA importuje. "Budweiser je značka firmy Anheuser-Busch. Nechceme pivo označit jako Budweiser pro nic za nic, ale nemáme problém říct, že se jedná o pivo z města Budějovice (v překladu Budweis)."

Mark Bobak z Anheuser-Busch odmítá veškeré námitky, že budějovický pivovar byl první, kdo začal používat značku Budweiser.

Zakladatel pivovaru Adolphus Busch si jméno vybral údajně proto, že znělo německy, ale zároveň bylo snadno vyslovitelné i pro Američany a bylo jim tím pádem stejně blízké jako německým imigrantům.

Problémy má i Budvar

Pře o známku Budweiser není přitom žádnou novinkou a Budějovický měšťanský pivovar není zdaleka jediný, kterého se týká. Pivovary Anheuser-Busch a Budějovický Budvar, které oba vznikly na konci 19. století, se přou o název Budweiser a další ochranné známky od roku 1906. Po celém světě spolu v současnosti vedou asi čtyřicet známkoprávních sporů.

V červenci o značce rozhodoval soud v Maďarsku, a i když neuznal některé známky Budvaru, firma tvrdí, že soud neprohrála.

Podobně tomu bylo i ve sporu, který na konci roku rozhodla Světová obchodní organizace. Své vítězství vyhlásil americký pivovar.

Krátce nato Obchodní soud v Bruselu zase rozhodl ve prospěch Budvaru a potvrdil jeho právo na značky Budweiser Budvar.

Městská pře

Rivalem budějovickým pivovarům přitom není jen americký pivovar. Spory probíhají i mezi nimi navzájem. Letos Budějovický Budvar utkal o značku právě s Budějovickým měšťanským pivovarem. Soud v červnu rozhodl, že označení Budweiser náleží jen Budějovickému Budvaru. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI